Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ;

 


Αυτό που πραγματικά βλάπτει τον ανθρώπινο οργανισμό είναι το πρότυπο της ζωής που ζούμε. Έχουμε συνηθίσει να ζούμε μ’ ένα τρόπο ζωής που πραγματικά είναι αφύσικος κι ανθυγιεινός μ’ όλη τη σημασία της λέξης. Ακολουθούμε καταναλωτικά πρότυπα που μας βλάπτουν καθημερινά την υγεία και μεις κλείνουμε τα μάτια αγνοώντας ή παραγνωρίζοντας ή υποτιμώντας την έκταση του κινδύνου που διατρέχει ο οργανισμός μας.
Ακούμε τη διαφήμιση απ’ το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και διαβάζουμε τις εφημερίδες και τα περιοδικά που μας εξωθούν στο να καταναλώνουμε διάφορα προϊόντα αμφίβολης ποιότητας και μειωμένης θρεπτικής αξίας. Παρασυρόμαστε απ’ την εύκολη λύση και τη δελεαστική συσκευασία τους, μη φροντίζοντας να δούμε αν πραγματικά υπάρχει γραμμάριο αξίας κι ωφέλειας μέσα σ’ αυτές τις θελκτικές συσκευασίες.
Ζούμε με τις ανέσεις που μας προσφέρει η σημερινή καταναλωτική κοινωνία κι ο κατ’ ευφημισμόν ονομαζόμενος πολιτισμός, χρησιμοποιούμε περισσότερο το αυτοκίνητό μας αντί να βαδίσουμε έστω και μια μικρή απόσταση με τα πόδια. Καταναλώνουμε ποτά κι αναψυκτικά, τρώμε κρέας - την πιο βλαβερή τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό - καπνίζουμε, τρώμε υπερβολικές ποσότητες κι αδιαφορούμε ή αγνοούμε τη σωστή, υγιεινή διαιτητική.
Κάνουμε συνδυασμούς τροφών που δίνουν την ικανοποίηση στη γεύση και τη λαιμαργία μας, χωρίς να προσφέρουμε στη μηχανή του οργανισμού μας τ’ απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά για τη θρέψη κι ανάπτυξή του και δεν νοιαζόμαστε για την υγεία μας αληθινά.
Εκτιμούμε την αξία της υγείας μας μόνο όταν τη χάσουμε, αλλά δεν κάνουμε τίποτε για να τη διατηρήσουμε ακμαία και ν’ αποφύγουμε την αρρώστια.
Μπορεί ο άνθρωπος να θεωρείται το ανώτερο απ’ όλα τα ζώα του πλανήτη μας, αλλά αποδεικνύεται το λιγότερο λογικά σκεπτόμενο ον στην πράξη.
Πολλά ζώα προμηθεύονται την τροφή τους κι επιβιώνουν μόνο με κατανάλωση τροφών απ’ το φυτικό βασίλειο. Ο άνθρωπος προτιμάει το κρέας!!! Το κρέας που όπως θ’ αναλύσουμε σε παρακάτω κεφάλαιο είναι μια τελείως άχρηστη τροφή και πάνω απ' όλα βλαβερή.
Πρέπει να διώξουμε από πάνω μας όλες τις συνήθειες που επηρεάζουν και βλάπτουν την υγεία μας. Όλες εκείνες τις συνήθειες που επεμβαίνουν στη φυσιολογική λειτουργία των οργάνων του οργανισμού μας και τον σπρώχνουν προς την ανισορροπία και την αστάθεια, την ενόχληση, τον πόνο, την ασθένεια, πρέπει να ξεριζωθούν μια για πάντα. Χρειάζεται θέληση και λογική. Εγκράτεια κι αγάπη προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Η συνεργασία αυτών με τις εσωτερικές δυνάμεις του οργανισμού μπορούν να μας εξασφαλίσουν την πραγματική υγεία κι ευεξία.
Πρέπει να βαδίζουμε έχοντας πάντα ένα βασικό κανόνα στο μυαλό μας: Να μην προκαλούμε ή να πηγαίνουμε ενάντια στη Φύση και τους Νόμους της. Ο ανθρώπινος οργανισμός πλάστηκε για να υπακούει σε κάποιους απαράβατους Νόμους. Η αντίθεσή μας προς τις επιταγές της Φύσης, μας καταστρέφει την υγεία και το τίμημα της ανυπακοής μας είναι βαρύ κι οδυνηρό.
--------------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο του Παναγιώτη Ε. Κουμεντάκη: "ΥΓΕΙΑ Ή ΑΡΡΩΣΤΙΑ; ΔΙΑΛΕΞΤΕ!"
Ανδρέας Καραβιώτης