ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΟΤΑΝ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΩΜΑ ΦΡΟΥΤΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΥΣ.
Πώς αισθάνεστε μετά από το γεύμα του Πάσχα ή των Χριστουγέννων; Ή πώς αισθάνεστε αφού έχετε φάει μερικά κομμάτια πίτσα (ή και ολόκληρη την πίτσα);
Πώς αισθάνεστε αφού έχετε φάει μια σαλάτα από φρέσκα λαχανικά (όχι πνιγμένα στο dressing), ή κάποιο φρούτο;
Από την προσωπική μου εμπειρία η απάντησή μου στην πρώτη ερώτηση είναι η Β και στην δεύτερη η Α. Ζωντανή τροφή λοιπόν επειδή δίνει ενέργεια και υγεία. Και αυτό έχει θετικό αντίκτυπο σε όλες τις πλευρές της ζωής μας.
Αυτή βέβαια είναι η πιο απλοϊκή απάντηση. Είναι όμως ένας καλός τρόπος να καταλάβετε αν αυτό που φάγατε σας κάνει καλό ή όχι. Μπορεί εκείνη την ώρα που το τρώτε να είναι νόστιμο, αλλά πώς αισθάνεστε μετά; Η απόλαυση διαρκεί μερικά λεπτά, η δυσφορία όμως και τα αρνητικά συμπτώματα λόγω των λανθασμένων διατροφικών επιλογών μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως και μια ζωή στις χειρότερες περιπτώσεις. Αλλά ακόμη κι αν η δυσφορία είναι για λίγες ώρες, είναι κι αυτές χρόνος από τη ζωή μας. Γιατί να τον θυσιάζουμε;
Εκτός όμως από την ενέργεια και τη ζωντάνια που μας δίνουν άμεσα οι ζωντανές τροφές εάν ακολουθήσετε έναν τρόπο διατροφής όπου το μεγαλύτερο μέρος των τροφών που καταναλώνετε είναι ζωντανές θα δείτε και άλλα οφέλη: τα συναισθήματά σας θα σταθεροποιηθούν, θα έχετε πνευματική διαύγεια, τα μαλλιά και τα νύχια σας θα είναι πιο δυνατά και υγιή, το δέρμα σας θα είναι πιο καθαρό, λαμπερό και νεανικό και θα αποκτήσετε σταδιακά το ιδανικό σας βάρος! Καθώς ο οργανισμός σας αποβάλει τις τοξίνες που έχει συσσωρεύσει αρχίζετε να αισθάνεστε και να δείχνετε πιο νέοι. Βλέπετε πραγματικά το ρολόι της πνευματικής και σωματικής γήρανσης να αντιστρέφεται!
Πώς και γιατί γίνονται όλα αυτά; Δεν είμαι γιατρός ούτε διατροφολόγος, οπότε η απάντηση που θα σας δώσω σ’ αυτήν την ερώτηση είναι από όσα έχω διαβάσει σε σχετικά βιβλία και από αναζητήσεις που έχω κάνει στο διαδίκτυο και βέβαια από προσωπική εμπειρία. Ορίστε λοιπόν:
Κατ’ αρχήν στις ζωντανές τροφές δεν συμπεριλαμβάνονται οι ζωικές τροφές (κρέας και τα παράγωγα) παρά μόνο οι φυσικές (φρούτα, λαχανικά, σπόροι, ξηροί καρποί κλπ.).
Ζωντανές τροφές θεωρούνται οι τροφές που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία άνω των 41-45 βαθμών κελσίου.
Όταν οι τροφές μαγειρεύονται (και φυσικά αυτό το όριο ξεπερνιέται κατά πολύ και για μεγάλο μάλιστα χρονικό διάστημα) χάνουν κατ’ αρχήν το νερό που περιέχουν. Το σώμα μας αποτελείται από 60%-70% νερό και ένα μεγάλο μέρος του νερού που χρειαζόμαστε καθημερινά για να συντηρήσουμε αυτό το ποσοστό θα έπρεπε να το παίρνουμε από τις τροφές.
Επίσης με το μαγείρεμα χάνεται το 50% της πρωτεΐνης που περιέχουν οι τροφές καθώς και το 60%- 80% των βιταμινών και των μετάλλων. Αυτό σημαίνει ότι για να πάρουμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε από τις μαγειρεμένες τροφές πρέπει να καταναλώσουμε πολύ μεγάλες ποσότητες, επομένως και περισσότερες θερμίδες.
Αυτό που χάνουν εντελώς οι ζωντανές τροφές όταν μαγειρεύονται είναι τα ένζυμα που περιέχουν. Όλες οι ζωντανές τροφές περιέχουν ακριβώς τον συνδυασμό των κατάλληλων ενζύμων που χρειάζονται για την πέψη τους. Τα ένζυμα είναι απαραίτητα γιατί διασπούν τα συστατικά των τροφών ώστε αυτά να μπορούν μετά να χρησιμοποιηθούν από το σώμα μας.
Υπάρχουν δύο τύποι ενζύμων στο σώμα μας, τα ένζυμα του μεταβολισμού και τα ένζυμα της πέψης. Τα ένζυμα είναι ο καταλύτης για κάθε λειτουργία του σώματός μας. Το σώμα μας μπορεί να παράγει τα ένζυμα που χρειάζεται, αλλά καθώς μεγαλώνουμε η παραγωγή των ενζύμων μειώνεται γι αυτό πρέπει να τα παίρνουμε από τις τροφές. Όταν καταναλώνουμε μαγειρευμένες, χωρίς ένζυμα τροφές το σώμα μας καλείται να παράγει μόνο του όλα τα ένζυμα για να επεξεργαστεί την τροφή και αυτό απαιτεί πολύ ενέργεια και κάνει τα όργανά του σώματός μας να υπερλειτουργούν. Πράγμα που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγεί σε χρόνιες ασθένειες και τροφικές αλλεργίες. Συμπτώματα της εξάντλησης των αποθεμάτων ενζύμων είναι το φούσκωμα, το ρέψιμο, τα αέρια, οι εντερικές διαταραχές (διάρροια, δυσκοιλιότητα), οι πόνοι στην κοιλιά, οι καούρες και οι τροφικές αλλεργίες.
Επίσης με το μαγείρεμα αλλάζει η χημική σύνθεση των τροφών, το οξυγόνο χάνεται, παράγονται ελεύθερες ρίζες και κάποιες τροφές καταλήγουν να γίνονται τοξικές για το σώμα μας (όπως τα λαχανικά που στην καλλιέργεια τους χρησιμοποιούνται χημικά και εντομοκτόνα τα οποία διασπώνται σε πιο βλαβερές τοξικές συνθέσεις κατά το μαγείρεμα). Όλα αυτά επιβαρύνουν το σώμα μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα ακόμη περισσότερο κάνοντάς το πιο ευάλωτο σε ασθένειες.
Ελπίζω να μην σας τρόμαξα πολύ με όλα αυτά. Το σώμα μας είναι υπερβολικά επιεικές μαζί μας και έχει μια καταπληκτική ικανότητα να μας συγχωρεί και να αυτοθεραπεύεται όταν του δώσουμε ότι χρειάζεται. «Το φάρμακό σας να είναι η τροφή σας» όπως είχε πει και ο Ιπποκράτης.
Κάνοντας λοιπόν απλά κάποιες αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες θα δείτε ότι θα αισθάνεστε άμεσα σχεδόν πολύ καλύτερα και τα συμπτώματα των κακών διατροφικών επιλογών θα αρχίσουν να εξασθενούν ή και να εξαφανίζονται. Ορίστε λοιπόν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για ξεκίνημα:
- Φροντίστε το μεγαλύτερο μέρος των γευμάτων σας, έστω και το 51% να είναι ωμές τροφές.
- Σταματήστε να καταναλώνετε έτοιμα, επεξεργασμένα και βιομηχανοποιημένα φαγητά.
- Μαγειρεύετε όσο πιο απλά γίνεται χωρίς να αναμιγνύετε στις συνταγές σας συστατικά από διαφορετικές ομάδες τροφών (πχ υδατάνθρακες με πρωτεΐνες) γιατί έτσι επιβαρύνετε ακόμη περισσότερο την πέψη και τα θρεπτικά συστατικά τελικά δεν αφομοιώνονται. Έχω σκοπό σε επόμενο άρθρο να γράψω για την σπουδαιότητα του συνδυασμού τροφών.
- Αποφύγετε εντελώς το τηγάνισμα γιατί οξειδώνει τις τροφές και τις καθιστά τοξικές (όπως και το λάδι στο οποίο τηγανίζουμε) για το σώμα μας.
- Σε κάθε κυρίως γεύμα σας τρώτε άφθονα πράσινα φυλλώδη λαχανικά γιατί βοηθούν στην πέψη.
- Ενισχύστε την πρόσληψη ενζύμων σας πίνοντας άφθονους φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων και λαχανικών και προσθέτοντας φύτρα στις σαλάτες σας.