Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ!



Το να καταφέρουμε να διατηρούμε σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αποτελεί μια από τις πιο γρήγορες, αποτελεσματικές και μη επεμβατικές μεθόδους προκειμένου να σταθεροποιήσουμε τα επίπεδα ενέργειας στο σώμα μας και να αποτρέψουμε την εμφάνιση πιθανών συμπτωμάτων, όπως η χρόνια κόπωση, η υπνηλία, η θολή σκέψη, η κατάθλιψη, οι αδιάκοπες λιγούρες για γλυκά, η συχνοουρία και το αίσθημα αφυδάτωσης, συμπτώματα τα οποία συνοδεύουν ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες (όπως ένα γεύμα με πατάτα, ή ρύζι, ή ψωμί, ή συνοδεία γλυκών κ.α.).

Συγκεκριμένα, τα συχνά σκαμπανεβάσματα της γλυκόζης αίματος στρεσάρουν τα όργανα διαχείρισης σακχάρων (όπως το πάγκρεας που παράγει την ορμόνη ινσουλίνη, το συκώτι που διαχειρίζεται τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη και τα επινεφρίδια που παράγουν την αντισταθμιστική ορμόνη κορτιζόλη), οδηγώντας σε ένα ανεξέλεγκτο «κυνηγητό» και σε μια αδιάκοπη προσπάθεια του σώματος μας να διατηρήσει τα επίπεδα γλυκόζης του σταθερά, καταλήγοντας τελικώς στην εξάντληση των όποιων διαθέσιμων αποθεμάτων ενέργειας του.
Συμπτώματα όπως η υπνηλία, η εξάντληση και η κόπωση είναι ιδιαίτερα συχνά έπειτα από τη λήψη ενός γεύματος υψηλό σε υδατάνθρακες, λόγω αδυναμίας αποτελεσματικής διαχείρισης τους από το σώμα μας.
Ας μην σπαταλάμε αυτήν την πολύτιμη ενέργεια.
Το σώμα μας θα μπορούσε να την αξιοποιήσει πιο εποικοδομητικά!
Ας δούμε μερικές σύντομες καθημερινές πρακτικές για μια ιδανικότερη διαχείριση σακχάρων:
✅ Προσθήκη 1 κ. σούπας μηλόξυδου στα γεύματα μας, το οποίο βελτιώνει τη γλυκαιμική απόκριση.
✅ Αύξηση των φρούτων και λαχανικών (όπως βατόμουρα, ακτινίδια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπανάνα, μπρόκολο, κουνουπίδι κ.α.) που περιέχουν πολλά ωφέλιμα φυτοθρεπτικά συστατικά, φυτική ίνα, ανθεκτικό άμυλο, καθώς και μαγνήσιο, κάλιο και χρώμιο, στοιχεία τα οποία βελτιώνουν την ευαισθησία μας στην επίδραση της ινσουλίνης.
✅ Συνδυασμός φρούτων μαζί με ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα, ή τα καρύδια, τα οποία μειώνουν τα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου.
✅ Προτίμηση στην κατανάλωση υδατανθράκων όπως η πατάτα, ή το ρύζι ολικής προς το τέλος του γεύματος και λιγότερο στην αρχή του, καθώς έρευνες δείχνουν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ρυθμίσουμε καλύτερα τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης. Μπορούμε για παράδειγμα να ξεκινήσουμε το γεύμα μας καταναλώνοντας πρώτα μια πρωτεΐνη, ή μια σαλάτα με κάποιο λιπαρό τρόφιμο και έπειτα να το ολοκληρώσουμε με τον υδατάνθρακα μας (σε υπολογίσιμες πάντα ποσότητες).
✅ Επαρκής καθημερινός ύπνος, ο οποίος ξεκουράζει το νευρικό σύστημα και εξισορροπεί την ορμονική λειτουργία.
✅ Αυξημένη φυσική δραστηριότητα στη διάρκεια της ημέρας (λίγο περπάτημα για 30 λεπτά αρκεί), βοηθώντας έτσι τη γλυκόζη να εισέλθει πιο αποτελεσματικά στα κύτταρα μας (αύξηση ευαισθησίας στην ινσουλίνη).
Όταν εξερευνήσουμε τις σημαντικότερες πηγές του στρες στη ζωή μας θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε δραματικά τα επίπεδα ενέργειας του σώματος και την ποιότητα του ύπνου, να εξισορροπήσουμε την ορμονική λειτουργία και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα!