Ένας από τους πιο σημαντικούς και διαχρονικούς μύθους της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας είναι αυτός του Προμηθέα. Ο Προμηθέας ήταν ο γιος του Τιτάνα Ιαπετού και της Ωκεανίδας Κλυμένης, ενώ είχε και τρία αδέρφια, τον Επιμηθέα, τον Άτλα και τον Μενοίτιο. Ένας από τους μεγαλύτερους βοηθούς της ανθρωπότητας, ο Προμηθέας ήρθε αρκετές φορές σε σύγκρουση με το Δία λόγω της αγάπης του για την ανθρώπινη φυλή και τιμωρήθηκε με τον πιο βάναυσο τρόπο.
Ο μύθος αναφέρει πως ο Προμηθέας, αν και ήταν γιος Τιτάνα, βοήθησε τους Ολύμπιους να επικρατήσουν στη μεγάλη Τιτανομαχία, ενώ αργότερα, σύμφωνα με τον Λουκιανό, δημιούργησε τον πρώτο άνθρωπο από πηλό και φωτιά, με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς. Ο Επιμηθέας και ο Προμηθέας ανέλαβαν να προικίσουν όλα τα όντα του κόσμου, όμως ο πρώτος άφησε τους ανθρώπους γυμνούς. Έτσι, ο Προμηθέας αποφάσισε αν τους χαρίσει τη φωτιά. Άρπαξε τη φωτιά από τον θεό Ήφαιστο, τοποθετώντας την σε έναν κούφιο νάρθηκα και την έδωσε κρυφά στους ανθρώπους. Τους έμαθε να τη χειρίζονται, να δημιουργούν εργαλεία και τους δίδαξε τις Επιστήμες και την Ιατρική, ενώ για να γλιτώσουν από την οργή των θεών τους παρότρυνε να προσφέρουν θυσίες σε αυτούς.
Η οργή του Δία έναντι στον Προμηθέα ξεκίνησε όταν έγινε η επιλογή των κομματιών των ζώων που θα άνηκαν στους θεούς και στους ανθρώπους κατά την τέλεση μίας θυσίας. Ο Τιτάνας ξεγέλασε τον Πατέρα των θεών, όταν στο ένα μερίδιο τοποθέτησε κόκκαλα και τα σκέπασε με λίπος, ενώ στο άλλο κρέας, το οποίο σκέπασε με δέρμα. Ο Δίας διάλεξε το λίπος με τα κόκκαλα, αλλά, μόλις κατάλαβε την απάτη, ήταν ήδη αργά αφού είχε δώσει την υπόσχεση του.
Έτσι, ο αρχηγός του Ολύμπου αποφάσισε να τιμωρήσει και τον Προμηθέα, αλλά και το ανθρώπινο γένος. Αρχικά, ζήτησε από τον Ήφαιστο να του φτιάξει μια γυναίκα. Αυτή ονομάστηκε Πανδώρα , η οποία εκτός από δώρα παρέλαβε από τους θεούς και ένα κουτί, στο οποίο ήταν εγκλωβισμένες όλες οι κακουχίες των ανθρώπων. Τελικά, ο Επιμηθέας διάλεξε την Πανδώρα για γυναίκα του, όμως το κουτί άνοιξε και όλα τα δεινά του κόσμου ξεχύθηκαν στην ανθρωπότητα.
Η τιμωρία του Προμηθέα ήταν διαφορετικής φύσης. Με τη βοήθεια του Κράτους και της Βίας, ο Δίας τον έδεσε πάνω σε μία πέτρα στον Καύκασο με αλυσίδες που έφτιαξε ο Ήφαιστος και έβαλε έναν αετό να του τρώει το συκώτι κάθε μέρα. Οι πληγές του γιατρεύονταν τα βράδια και έτσι κάθε μέρα ξεκινούσε με το ίδιο μαρτύριο για τον ευεργέτη των ανθρώπων. Ο Προμηθέας κρεμόταν για πολλά χρόνια και η κάθε μέρα που ξημέρωνε σήμαινε ακόμα περισσότερο πόνο για το αθάνατο κορμί του. Όμως, δεν έμελλε να μείνει εκεί αιωνίως. Τελική λύση στο βασανιστήριό του έδωσε ο Ηρακλής. Περνώντας από το βουνό, ο Ηρακλής σκότωσε τον αετό και απελευθέρωσε τον Τιτάνα από τα δεσμά του, οποίος για να του το ανταποδώσει του έδειξε πως θα αποκτήσει τα Χρυσά Μήλα. Ο Δίας, όντας ιδιαίτερα χαρούμενος για το κατόρθωμα του γιου του, αποφάσισε να αφήσει τον Προμηθέα ελεύθερο. Όμως, για να τηρήσει τον όρκο του, τον διέταξε να κατασκευάσει ένα δαχτυλίδι από την αλυσίδα στην οποία κρεμιόταν σε συνδυασμό με ένα κομμάτι πέτρας από το βράχο του Καυκάσου. Έτσι, ο δεσμός του θα παρέμενε και θα συνέχιζε να τον κρατάει πάνω στον βράχο.
Από τότε οι άνθρωποι ξεκίνησαν να φορούν δαχτυλίδια, ως τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Προμηθέα, τον Ευεργέτη της Ανθρωπότητας.
Ο Προμηθέας αποτελεί ένα σύμβολο του μόχθου του ανθρώπου και της θέλησης του για εξέλιξη και επιστημονική πρόοδο, καθώς και του ρίσκου και των συνεπειών που έχουν οι μεγάλές αποφάσεις της ζωής.