Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Η ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

 

 
Η ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ είναι το ΝΟΥΜΕΡΟ 1 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ, το οποίο οφείλουμε να αναπτύξουμε στη ζωή μας.

Από την περίοδο που βιώσαμε -και για κάθε επόμενη μέρα στη ζωή μας και στη ζωή των αγαπημένων μας, παιδιά και ηλικιωμένους- προέκυψε ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ από το να είμαστε ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΑ, αφού το περιβάλλον μας ειναι τόσο γεμάτο με κινδύνους με τους οποίους αναπόφευκτα ερχόμασταν, ερχόμαστε και θα ερχόμαστε σε επαφή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.

Το φαινόμενο που αναγνωρίζει ο καθένας στον εαυτό του, είναι ό,τι ενώ γνωρίζουμε τι θα έπρεπε να κάνουμε για τον εαυτό μας σε θέματα διατροφής, άσκησης, ποιοτικής ψυχαγωγίας... πάραυτα ο νόμος της αδράνειας ή πιο ορθά η δύναμη της συνήθειας είναι ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΙΣΧΥΡΗ !

Στο εξωτερικό περιβάλλον εγκυμονούν μυριάδες κίνδυνοι, όπως τοξικώσεις, ακτινοβολία, βακτηρίδια και ιοί για τους οποίους δε μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά για να τους αποφύγουμε, ως άτομα... ως κοινωνία μερικές φορές θα μπορούσαμε, εφόσον θα είμασταν ...όμως ...οργανωμένοι & ευαισθητοποιημένοι !

Το σώμα μας, όμως, είναι επίσης ένα περίπλοκο ενεργό εσωτερικό περιβάλλον, ένας μικρόκοσμος ο οποίος, αν δεν φροντιστεί και δεν συντηρηθεί στα μέρη του, θα καταλήξει να παράξει ζωτικής σημασίας αλλοιώσεις στο όλον του, δηλαδή σε εμάς τους ίδιους, έως και τον θάνατο! {“Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως”}

Το εσωτερικό περιβάλλον έχει απαιτήσεις, τις οποίες δεν μπορούμε να τις παραβλέπουμε ες αεί καθότι η φυσική τους εξέλιξη, επί μη ικανοποίησης τους, θα είναι η ασθένεια και ο θάνατος ! {“Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως”}

Εικόνα 1. Η παραπάνω σύνθεση είναι πρωτότυπη με σεβασμό στους αναγνώστες της σελίδας #Dr_V. Θα αναλυθεί σε ξεχωριστό άρθρο.

Η ΥΓΕΙΑ είναι ένας αλγόριθμος περισσοτέρων παραγόντων, και τελικά το άθροισμα της βιολογικής ηλικίας των επιμέρους οργάνων και ιστών, μέσα στο σώμα μας, είναι αυτό που θα καθορίσει την τελική διάρκεια της ΖΩΗΣ μας.
#MUDr_Vassaras_Alexandros

ΠΩΣ ΟΜΩΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΑΣ ?

Είναι απαραίτητο να αντιληφθούμε ότι η βιολογική ηλικία των οργάνων μας είναι διαφορετική από τη δίκη μας χρονολογική ηλικία!
Ο λόγος για τον οποίο ισχύει αυτή η συνθήκη, είναι καθαρά γενετικός και είναι βαθιά κρυμμένος στο κατασκευαστικό σχέδιο - “blueprint”- των κυττάρων μας !
Οι λέξεις-κλειδιά, τις οποίες θα μοιραστούμε σήμερα μαζί σας, είναι οι εξής δύο:
1. Απόπτωση -
η διαδικασία θανάτωσης ή αυτοκτονίας ασθενών κυττάρων.
2. Τελομερές -
τμήμα χρωμοσώματος στο blueprint των κυττάρων, το οποίο μειώνεται σε κάθε κυτταρική ανανέωση, μετά από την προηγηθείσα θανάτωση ενός και κάθε κυττάρου. Το φιτίλι στο καντήλι μας.

Εφόσον επιτρέψουμε στο εξωτερικό ή το εσωτερικό περιβάλλον, να επιβάλλει σε διάφορα κύτταρα του σώματος μας, και για διάφορους λόγους, να μπουν σε διαδικασία απόπτωσις, τότε εκείνη τη στιγμή έχουμε προκαλέσει την πρόωρη γήρανση, την αύξηση της βιολογικής ηλικίας του ιστού, στον οποίο βρίσκονται τα συγκεκριμένα κύτταρα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τελομερή στο χρωμόσωμα του κυττάρου, το οποίο καλείται να πολλαπλασιαστεί, θα μειωθούν σε μήκος κατά ολίγον τι και, γενικά, δεν ανανεώνεται αυτό το μήκος. Αυτό το μήκος ειναι το φιτίλι στο καντηλάκι της ζωής μας ! Όταν τελειώνει το φιτίλι, τελειώνει η ζωή μας !

“Όταν τελειώνει το φιτίλι- τελομερές- στα χρωμοσώματα μας, τότε τελειώνει και η ζωή μας”, MUDr Βασσαράς Αλέξανδρος

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΑΠΟΠΤΩΣΗΣ.

Οι διαδικασίες με τις οποίες σκοτώνονται (από απόπτωση) τα κύτταρα μας, είναι πολύπλοκοι βιοχημικοί μηχανισμοί. Για τις ανάγκες του άρθρου θα αναφερθούμε στα αίτια που τις ενεργοποιούν/ πυροδοτούν:

  1. Λοιμώξεις, οι οποίες σκοτώνουν απευθείας τα κύτταρα μας, όπως οι ιοί όταν αναπαραχθούν και δραπετεύσουν, καταλύοντας την κυτταρική μεμβράνη, όπου όμως τις πλείστες φορές τα κύτταρα μας επιλέγουν την προστατευτική “αυτοκτονία”,
  2. διατροφικές καταχρήσεις, οι οποίες οδηγούν σε αυξημένη τοξικότητα - δηλητηρίαση των κυττάρων και έτσι γίνεται φθορά των ιστών και τοπική φλεγμονή, όπου αυτά τα κύτταρα βρίσκονται, και τελικά αυτά επιλέγουν την ... ή επιλέγονται προς ... “αυτοκτονία” από τα λευκά που συνέρχονται στο σημείο για επιτήρηση της φλεγμονής.
  3. οξείδωση - ‘οξειδωτικό στρες’, το οποίο οδηγεί με ηλεκτρο-βιοχημικό τρόπο σε “σκουριά” και “μούχλα” τα κύτταρα μας και λόγω της συσσώρευσης τέτοιων βλαβών ενεργοποιείται η απόπτωση, από τα ίδια τα κύτταρα ή άλλα λευκά αιμοσφαίρια που λειτουργούν ως επιτηρητές,
  4. διατροφικές ελλείψεις σε ιχνοστοιχεία, οπότε τα κύτταρα λιμοκτονούν και δε μπορούν να λειτουργήσουν, και έτσι οδηγούνται σε απόπτωση λόγω μεταβολομικών ανεπαρκειών, δηλαδή ποιοτικές διαταραχές στις ενεργειακές τους ανάγκες,
  5. ατυχήματα, τα οποία καταστρέφουν μαζικά κύτταρα και επιδεινώνουν δευτερογενώς και τα άλλα γειτονικά τους κύτταρα στο σώμα - και οδηγούνται σε δευτερογενή απόπτωση με τον τρόπο 1,3,4- , ανεξάρτητα από το είδος ατυχήματος,
  6. φυσιολογική φθορά, ...πέραν όλων των εξωγενών αιτιών, ορισμένα κύτταρα κάποια στιγμή, φτάνουν σ’ ένα όριο λειτουργικότητας, μετά απ’ το οποίο επιλέγουν την απόπτωση γήρανσης.

Υπάρχουν προφανώς και άλλοι λόγοι μεταβολικοί και γενετικοί αλλά το ζητούμενο είναι τι κάνουμε εμείς για να περιορίσουμε όλους τους παραπάνω λόγους ΟΠΟΊΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΟΊ !!

ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ, Η ΟΥΣΙΑ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ !

Βασικό αίτιο, γιατί όλες οι παραπάνω συνθήκες μπορούν να επιφέρουν μέγιστη βλάβη στον οργανισμό μας, είναι ο παράγων ΣΤΡΕΣ και η διαχείριση του, το οποίο από σήμερα θα ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ !

Η Κορτιζόλη είναι η γενεσιουργός αιτία όλων των δεινών μέσα στο σώμα μας, αφού υπό την επήρεια της, ακόμη κι όταν μπορούσαμε ή και καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση, πάραυτα η ΘΥΣΙΑ σε βιολογικό χρόνο (απόπτωση και τελομερή) θα είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ !
Υπό την παρουσία της, κάθε “νίκη” μας είναι μια ΠΥΡΡΕΙΟΣ ΝΙΚΗ, ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ αλλά στο διηνεκές , σε βάθος χρόνου, ΧΑΣΑΜΕ !
Τί χάσαμε ;; Μα, φυσικά, βιολογικό χρόνο από πολλαπλά όργανα και ιστούς του σώματος μας, και τελικά μειώσαμε απ’ το τελός τον απόλυτο αριθμό χρόνων που (δεν) θα ζήσουμε και συγχρόνως και την ποιότητα των τελευταίων εξ αυτών που θα ζήσουμε !!
Πώς λειτουργεί όλη αυτή η αλυσίδα των βιοχημικών διεργασιών μέσα στο σώμα μας, θα το δείτε σ’ ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ, (είναι των γενεών μας !)

https://www.youtube.com/embed/v-t1Z5-oPtU

Αν επιθυμείτε να εμβαθύνεται λίγο περισσότερο στο πολύπλοκο έργο της κυτταρικής ζωής, μπορείτε να κοιτάξετε την παρακάτω παρουσίαση εδώ. 

https://slideplayer.gr/slide/2931456/

Παρουσίαση:

Ιωάννης Π. Τρουγκάκος Τομέας Βιολογίας Κυττάρου & Βιοφυσικής Τμήμα Βιολογίας, Παν/μιο Αθηνών