Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

 


Γιατί να κάνω κομποστοποίηση;

Μέσω της κομποστοποίησης περιορίζεται σημαντικά ο όγκος των οργανικών απορριμμάτων που καταλήγουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) και ως εκ τούτου:
...επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ και περιορίζεται η ανάγκη επέκτασής τους
και
...μειώνεται η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από την αναερόβια αποικοδόμησή τους.
Παράλληλα, παράγω δωρεάν κομπόστ, δηλαδή ένα πλούσιο βιολογικό λίπασμα (ανάλογα και με τα υλικά που ρίχνουμε στον κομποστοποιητή) για τις γλάστρες, το παρτέρι ή τον κήπο μου.

 

Πως μπορώ να κομποστοποιήσω στο σπίτι;

Η κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ειδικών κατασκευών (κομποστοποιητών), ή και απλά σε ένα παρτέρι ή ένα σκαμμένο σημείο του κήπου μας.

Έτσι, για το μπαλκόνι ή τον κήπο μου μπορώ:

…να φτιάξω έναν αυτοσχέδιο κομποστοποιητή, αφού η κατασκευή του δεν απαιτεί ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις. Δωρεάν σεμινάρια και οδηγίες κατασκευής δίδονται και από την ομάδα Re-Think project (πληροφορίες στο τηλέφωνο 6972755079), ενώ κείμενα με λεπτομερείς περιγραφικές οδηγίες και βίντεο καθοδήγησης μπορούν να βρεθούν και με απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο.
…να αγοράσω έναν κομποστοποιητή. Σε καταστήματα με γεωργικά ή οικολογικά προϊόντα και στο διαδίκτυο διατίθενται διάφοροι τύποι οικιακών κομποστοποιητών των οποίων η τιμή δεν είναι απαγορευτική.
...να επικοινωνήσω με τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου. Ο Δήμος Καλαμάτας, αναγνωρίζοντας την κοινωνική και περιβαλλοντική αξία της κομποστοποίησης, προμηθεύτηκε και παρείχε έως τώρα 280 οικιακούς κομποστοποιητές σε νοικοκυριά της πόλης. Κάθε κάτοικος του Δήμου μπορεί με ένα τηλεφώνημα στο 27213 60852 ή 27213 60858 να ενταχθεί σε λίστα και να λάβει σειρά προτεραιότητας για την απόκτηση οικιακού κομποστοποιητή όταν υπάρξει ξανά η δυνατότητα προμήθειας.
 


Τι μπορώ να κομποστοποιήσω;

Σε γενικές γραμμές, ότι ήταν κάποτε ζωντανό μπορεί να κομποστοποιηθεί, αλλά κάποια υλικά είναι καλύτερα να τα χειριστούν επαγγελματίες και να μείνουν μακριά από τον οικιακό ή συνοικιακό κομποστοποιητή μας. Παρακάτω παρουσιάζεται ένας πλήρης οδηγός οικιακής κομποστοποίησης:
 
Τα απαραίτητα βήματα για επιτυχημένη Οικιακή Κομποστοποίηση

ΒΗΜΑ 1ο - ΣΩΣΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΔΟΥ.

Τοποθετούμε τον κάδο μας σε επίπεδο έδαφος με δυνατότητα απορροής των όμβριων.  Αυτό επιτρέπει την απορροή της περίσσειας  του νερού, τον επαρκή αερισμό και διευκολύνει την είσοδο στον κάδο των ωφέλιμων μικροοργανισμών και ζωυφίων όπως είναι οι γαιοσκώληκες, οι οποίοι  ξεκινούν τη διαδικασία της αποικοδόμησης.  Η τοποθέτηση του κάδου σε σημείο μερικώς σκιερό βοηθά στην επιτάχυνση της κομποστοποίησης.
Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα είναι χρήσιμο να τοποθετούμε τον κάδο μας πάνω σε συρματόπλεγμα ορθογώνιας διατομής 1cm Χ 2cm.  Στην περίπτωση αυτή σκάβουμε έναν αβαθή λάκκο 3 cm περίπου,  με διάμετρο ίση με τον κάδο μας, τοποθετούμε ένα κομμάτι συρματοπλέγματος με διάμετρο ελαφρώς μεγαλύτερη από αυτή του κάδου και τοποθετούμε από πάνω τον κάδο μας.
 
ΒΗΜΑ 2ο - ΤΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ.
 
Η ποιότητα του κομπόστ που θα παράγουμε εξαρτάται άμεσα από τα συστατικά που περιέχει.  
Χρήσιμα υλικά για την κομποστοποίηση είναι :
υπολείμματα από λαχανικά και φρούτα, κατακάθι από καφέ, βότανα από ροφήματα, παράγωγα κλαδέματος και γκαζόν.  Αυτά ονομάζονται «πράσινα» και έχουν την ιδιότητα να αποσυντίθενται γρήγορα και να παρέχουν άζωτο και υγρασία που είναι απαραίτητα για την κομποστοποίηση.  
 
Άλλα χρήσιμα υλικά που μπορούμε να βάλουμε στον κάδο είναι :τσόφλια αυγών, ξερά φύλλα, μαλακό χαρτί (π.χ. χαρτοπετσέτες). Αυτά ονομάζονται «καφέ» και αποσυντίθενται με πιο αργό ρυθμό.  Παρέχουν ίνες, τον απαραίτητο άνθρακα, μεταλλικά στοιχεία και επιτρέπουν τον σχηματισμό θυλάκων αέρα μέσα στο μίγμα.  Άλλα υλικά που μπορούμε να προσθέσουμε: στάχτες από τζάκι, σκόνη από τη σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας.
 
ΒΗΜΑ 3ο - ΤΙ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΑΔΟ
 
Υλικά τα οποία ποτέ δεν πρέπει να τοποθετούμε μέσα στον κάδο μας,  είναι: κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, έλαια, περιττώματα ζώων, πάνες μωρού, χαρτιά υγείας, μολυσμένα φυτά (από έντομα).  Τα υλικά αυτά έχουν την ιδιότητα να προσελκύουν ανεπιθύμητα επιβλαβή έντομα και να παράγουν άσχημες οσμές.  
Θυμηθείτε ότι το μέταλλο, το πλαστικό και το γυαλί δεν είναι κατάλληλα για κομποστοποίηση και ανακυκλώνονται χωριστά στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ.
 

ΛΙΣΤΑ ΥΛΙΚΩΝ

ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ
ΠΡΑΣΙΝΑ                                   ΚΑΦΕ   
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ
ΨωμίΞερά χόρτα και φύλλαΣτάχτες μπάρμπεκιου
ΓκαζόνΠριονίδιΨάρι
Κατακάθια καφέ και φίλτραΣτάχτη από τζάκιΚρέας
ΦύλλαΆχυραΓαλακτοκομικά προϊόντα
ΆνθηΤσόφλια αυγώνΚόκαλα
Φλούδια φρούτωνΜαλακό χαρτί (χαρτοπετσέτες)Λίπη
Φυτά Έλαια
Πούπουλα Άρρωστα ή μολυσμένα φυτά
Υπολείμματα λαχανικών Περιττώματα
Κλαδέματα δένδρων Μη οργανικά σκουπίδια (πλαστικά, μεταλλικά, γυάλινα…)
Φύλλα από βότανα Τσιγάρα
Τρίχες Πλαστικοποιημένα χαρτιά
 

ΒΗΜΑ 4ο - ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΚΟΜΠΟΣΤ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
 
Το μυστικό για την παραγωγή καλής ποιότητας κόμποστ  είναι η σωστή αναλογία μεταξύ «πράσινων» και «καφέ».  Αν το κόμποστ περιέχει πολύ υγρασία προσθέτουμε περισσότερα «καφέ», αν είναι ξηρό προσθέτουμε «πράσινα». Επίσης μεγάλη σημασία έχει ο σωστός αερισμός του κόμποστ.  Αυτό επιτυγχάνεται με τακτικό ανακάτεμα και προσθήκη τεμαχισμένου χαρτονιού.  Η πλήρης ωρίμανση του κόμποστ επιτυγχάνεται μετά από 6-9 μήνες.
 
ΒΗΜΑ 5ο - ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΤ
 
Το ώριμο κόμποστ είναι μία σκούρα καφέ –σχεδόν μαύρη- στρώση που θα εντοπίσουμε στο κάτω μέρος του κάδου.  Έχει σπογγώδη υφή και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.  Το ώριμο κόμποστ απομακρύνεται από το πορτάκι που βρίσκεται στο κάτω μέρος του κάδου. Η χρήση του κόμποστ στον κήπο μας βελτιώνει εντυπωσιακά την ποιότητα του εδάφους και κατά συνέπεια την εμφάνιση του κήπου μας.
 
 
Οδηγός για τη χρήση του κόμποστ κατά το φύτεμα: ανάμιξη 1 μέρους άμμου, 2 μερών στείρου εδάφους και 2 μερών ώριμου κόμποστ. Η συνταγή αυτή δίνει τα βέλτιστα αποτελέσματα.
 
 

 


 
ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ
 
ΠΡΟΒΛΗΜΑΠΙΘΑΝΗ ΑΙΤΙΑΛΥΣΗ
Άσχημη οσμήΠολλά «πράσινα»Προσθέτουμε «καφέ» συστατικά και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε την επιφάνεια με χώμα.
Μυρωδιά σάπιου αυγούΈλλειψη αέραΑνακατεύουμε πολλές φορές για αρκετές μέρες μέχρι να εξαλειφθούν οι οσμές. Καλύπτουμε την επιφάνεια με χώμα.
Δεν κομποστοποιείται το μείγμαΈλλειψη υγρασίαςΔιαβρέχουμε με νερό
Μύγες και άλλα έντομα γύρω από τον κάδοΕκτεθειμένο φαγητόΚαλύπτουμε το φαγητό, προσθέτουμε χώμα στην επιφάνεια.
Παρουσία ανεπιθύμητων ζώωνΕκτεθειμένο φαγητό ή προσθήκη λάθος αντικειμένωνΚαλύπτουμε το φαγητό, προσθέτουμε χώμα στην επιφάνεια, αφαιρούμε τα τρόφιμα που δημιουργούν πρόβλημα.
 

Ενημέρωση – Εκπαίδευση – Στήριξη

Ανεξάρτητα από το που προέρχεται και τι τύπου είναι ο κομποστοποιητής που χρησιμοποιώ, μπορώ, για οποιαδήποτε απορία ή δυσκολία αντιμετωπίζω, να καλώ στο τμήμα Ανακύκλωσης του Δήμου για τηλεφωνική συμβουλή τηλ. 27213 60858 ή και επιτόπιο έλεγχο ή όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, να συμμετέχω στα ανοιχτά για όλους και δωρεάν σεμινάρια κομποστοποίησης της ομάδας Re-Think project (πληροφορίες στο τηλέφωνο 6972755079).