Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

ΒΕΝΤΟΥΖΟΘΕΡΑΠΕΙΑ...


Για τις βεντούζες έχουμε την πρώτη αναφορά στο αρχαιότερο ιατρικό βιβλίο, τον πάπυρο του Ebers (1550 π.Χ.) που γράφτηκε στην αρχαία Αίγυπτο.

Αργότερα υιοθετήθηκε από τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό σαν κύρια θεραπευτική μέθοδος αλλά και από άλλους θεραπευτές ανά τον κόσμο. Στην Ευρώπη αυτή η μέθοδος ξεχάστηκε με την εμφάνιση των φαρμάκων και της τεχνολογίας που εφαρμόστηκε στον τομέα της υγείας, αλλά επέζησε αυτούσια σε κάποιες χώρες, όπως στην Κίνα, όπου η Παραδοσιακή Ιατρική είναι θεμελιώδης.

Πώς λειτουργούν? 

Με την αρνητική πίεση που δημιουργείται είτε μέσω της φλόγας (στις γυάλινες βεντούζες), είτε μέσω μιας αντλίας (στις βεντούζες με βαλβίδα), προκαλείται αναρρόφηση του δέρματος με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ροή του αίματος.

Έτσι:

* Είναι ιδανικές για το απλό κρυολόγημα γιατί ευεργετούν τους πνεύμονες καθώς κινητοποιούν τα υγρά και αποβάλλουν τους βλαπτικούς παράγοντες.

* Ευεργετούν το δέρμα γιατί ενεργοποιούνται τα αιμοφόρα αγγεία και οι ιδρωτοποιοί αδένες με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η δερματική αναπνοή και η ενυδάτωση, και να αποβάλλονται τοξίνες.

* Αυξάνουν τη θερμοκρασία στην περιοχή που εφαρμόζονται λόγω της υπεραιμίας.

* Κινητοποιούν την λέμφο.

* Αυξάνουν τον μεταβολισμό λόγω της έντονης δραστηριότητας των κυττάρων από την αυξημένη ροή του αίματος.

* Ευεργετούν τους μυς και τις αρθρώσεις γιατί μαλακώνουν τον μυικό σπασμό.

* Επιταχύνουν την επούλωση των τραυματισμένων ιστών γιατί ευνοείται η παραγωγή κολλαγόνου λόγω της αυξημένης οξυγόνωσης που δημιουργείται από την αναρρόφηση.

* Εξισορροπούν το αυτόνομο νευρικό σύστημα και προσφέρουν ηρεμία και γαλήνη στον δέκτη.


Υπάρχουν διάφορα είδη βεντουζών και διαφορετικές τεχνικές εφαρμογής, ανάλογα με την πάθηση.

Η τεχνική της βεντούζας είναι σχετικά ανώδυνη και ενδέχεται να δημιουργήσει ένα είδος κυκλικού αποτυπώματος στο δέρμα, το οποίο εξαφανίζεται στις επόμενες μέρες.

Πηγή