Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ

Γενετικά Τροποποιημένα Παιδιά
Μπορούν τα χημικά της Monsanto να αλλάξουν μόνιμα τα γονίδια του παιδιού σας; Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Genetically Modified Children (Γενετικά Τροποποιημένα Παιδιά) των Juliette Igier και Stephanie Lebrun.

Οι φτωχοί καπνοπαραγωγοί στην Αργεντινή βλέπουν τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου να αυξάνονται δραματικά με τις πιο καταστροφικές συνέπειες για τα παιδιά τους: σοβαρές σωματικές δυσπλασίες, διανοητικές αναπηρίες, μη θεραπεύσιμες ασθένειες, πρόωροι θάνατοι. 

Έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα στη φτώχεια ή το δηλητήριο, οι καλλιεργητές της Λατινικής Αμερικής δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να χρησιμοποιούν επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως είναι η γλυφοσάτη (στο Roundup της Monsanto) και το Confidor της Bayer, εάν θέλουν να πιστοποιήσουν και να πουλήσουν τις σοδειές τους στις μεγάλες καπνοβιομηχανίες.

Με αυστηρούς νόμους και κανονισμούς περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, οι καλλιεργητές δεν έχουν πολλές επιλογές. Η Philip Morris παρέχει στους αγρότες σπόρους καπνού GM burley, υποχρεώνοντάς τους να χρησιμοποιούν περισσότερες από 100 διαφορετικές χημικές ουσίες για να καλλιεργήσουν την συγκεκριμένη ποικιλία καπνού. 

Οι καταστροφικές συνέπειες φαίνονται στα παιδιά τους...

Μερικά συμπεράσματα και στοιχεία από το ντοκιμαντέρ

Το 1996, η κυβέρνηση της Αργεντινής ενέκρινε τη χρήση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) βάσει μελετών που πραγματοποίησε αποκλειστικά η Monsanto και δίχως να λάβει υπόψη ανεξάρτητες έρευνες.

• Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατηγοριοποιήσει το Roundup ως «πιθανώς καρκινογόνο». (Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 2015)

• Οι μητέρες της πόλης Ituzaingo πραγματοποίησαν εξετάσεις αίματος στο Μπουένος Άιρες στα παιδιά τους. Τρία στα τέσσερα είχαν στο αίμα τους ίχνη: φυτοφαρμάκων, χρώμιου, μόλυβδου και αρσενικού.

• Κάθε χρόνο, πάνω από 300 εκατομμύρια λίτρα γλυφοσάτης χρησιμοποιούνται στο έδαφος της Αργεντινής. (Πηγή: Linda Pressly, BBC, 2014)

• Οι καπνοκαλλιεργητές στην Αργεντινή δεν ενημερώνονται για τους κινδύνους των αγροχημικών προϊόντων και για τον ασφαλή χειρισμό τους.

• Δεν μπορούν να σταματήσουν την καλλιέργεια καπνού, καθώς η κοινωνική ασφάλειά τους συνδέεται με τη δουλειά τους. Αν σταματήσουν δεν θα είναι σε θέση να φροντίσουν τα άρρωστα παιδιά τους.

• Για να πιστοποιηθεί η παραγωγή τους από την καπνοβιομηχανία Philip Morris, οι αγρότες πρέπει να αγοράσουν και να χρησιμοποιήσουν ζιζανιοκτόνα, όπως το Roundup αλλιώς οι καλλιέργειες τους δεν θα ανταποκριθούν στα στάνταρ.

• Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τρία εκατομμύρια άνθρωποι δηλητηριάζονται ετησίως σε όλο τον κόσμο από φυτοφάρμακα. (Πηγή: Claire Meeghan, The Guardian, 2013)

• Τα αγροχημικά προϊόντα ανέρχονται σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. (Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αξία της αγροχημικής αγοράς θα φθάσει τα 308,92 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025) (Πηγή: Grand View Research, 2017)

• Περιοχές της Αργεντινής στην ταινία: Επαρχία Μισιόνες, Μπουένος Άιρες, Κόρδοβα.

Δείτε την ταινία: