Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ΣΠΟΡΟΔΙΑΝΟΜΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ - ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ.

ΣΠΟΡΟΔΙΑΝΟΜΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ - ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ.

Το ΠΕΛΙΤΙ πριν 15 χρονια ανοιξε τον δρομο για να γνωρισει ο περισσοτερος κοσμος τις ποικιλιες των κηπευτικων και να κεντρισει το ενδιαφερον πολλων ελληνων να ξεκινησει να φτιαχνει λαχανοκηπους ξεκινωντας απο σπορο , ψαχνοντας παλιες ξεχασμενες ελληνικες ποικιλιες.

Συντομα στα βηματα αυτα ακολουθησαν και αλλες οργανωσεις , συλλογοι ,πολιτες . Σημερα εγινε μοδα και δεν υπαρχει συλλογος που να μην ανακοινωνει σποροδιανομες. το facebook ειναι γεματο με ομαδες που κανουν σποροδιανομες. εχουμε φθασει στο σημειο καθε συνοικια να εχει και την ομαδα σποροδιανομης της. Θα μου πειτε οτι ειναι ευχαριστο αυτο . Συμφωνω απολυτα. Το ερωτημα ειναι τι μοιραζουν και απο που ειναι ο σπορος τους και πως ονομαζουν τις ποικιλιες τους. Ειναι γνωστες καθολου με καλλιεργειες και το κανουν απο πιστευω και ιδεολογια η ειναι προσωπικη προβολη ?. Τα μελη που δινουν τον σπορο ξερουν να καλλιεργουν και να τον συλλεγουν σωστα η καλλιεργουν αρρωστα φυτα η σταυρογονιμοποιημενα με αποτελεσμα να μεταφερουν αρρωστιες του σπορου απο ενα κηπο στον αλλο .
Ενημερωνουν σωστα τα μελη σχετικα με τις συνθηκες καλλιεργειας η καταφερνουν να τους μπερδεψουν περισσοτερο εισαγοντας αφορισμους . Εδω να ξεχωρισουμε οτι υπαρχουν κατηγοριες σπορων . σχετικη αρθρογραφια εχω κανει και θα την βρειτε στο ftiaxno .gr.
Nα δουμε ομως τι μοιραζουν συνηθως σε αυτες τις σποροδιανομες. απο σπορους ροκας ,μαιντανου,βλητα, πιπεριες και οτι αλλο μπορειτε να φανταστειτε . σπορους κοινους που μπορεις να βρεις σε οποιοδηποτε γεωπονικο καταστημα απο φακελλακι, μαλιστα με το ονομα της καθε ποικιλιας . η νομοθεσια για τους εμπορους των σπορων σχετικα ειναι αυστηρη και πρεπει να ακολουθουνται κανονες υγιεινης και συλλογης με πιστοποιητικα. δεν μπορει να πουλα παρα μονο με αδειοδοτηση.
Σημερα εχουμε καταφερει να δαιμονοποιησουμε την αγορα σπορου για ερασιτεχνικη καλλιεργεια με διαφορα ιδεολογηματα.
ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Καθε συλλογος λοιπον η καθε ομαδα γινονται νονοι διαφορων ονοματων σε ποικιλιες που κανονικα επρεπε να υπαρχουν με την επισημη και αναγνωρισμενη ποικιλια ονομαζοντας πχ πιπερια αγ.χαραλαμπους και ταυτοχρονα με την ιδια ονομασια σε ντοματα ,κολοκυθακι κ.ο.κ. Χανονται λοιπον ετσι τα χαρακτηριστικα και οι συνθηκες καλλιεργειας της ποικιλιας. αποτελεσμα να χανονται και η ονομασια αλλα να κυκλοφορει η ιδια με αλλες εκτος απο αυτη που εγινε γνωστη.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
Εδω πρεπει να σας πω οτι παρακολουθω και ειμαι μελος σε ξενες ομαδες και παρακολουθω αρκετα blogspots που ασχολουνται με σπορους και την διανομη τους. Ειλικρινα τους συγχαιρω. ΔΕΝ δεχονται σπορους εαν και εφοσον δεν υπαρχει το ονομα της ποικιλιας του σπορου , και αλλοι φωτογραφια του φυτου και του καρπου . πολλοι ειδικα στα λουλουδια ζητουν και φωτογραφια του σπορου σε χαρακα για το μεγεθος. παντα η σποροδιανομη γινεται με το ονομα του διαθετη του σπορου. Επισης δεν μοιραζουν κοινους σπορους που βρισκονται παντου, αλλα ποικιλιες που ειναι δυσκολο να βρεθουν.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡΟΔΙΑΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΠΟΡΟΔΙΑΝΟΜΩΝ.
Αναρωτιεμαι λοιπον αφου ολοι εχουν το ιδιο μοτιβο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ψαχνω να βρω εαν διαθετουν η να διανεμουν αυτο που λενε . ΔΕΝ βρηκα λοιπον κανενα μα κανενα σπορο που να δικαιολογει τον τιτλο. Θα σας βαλω μερικες παραδοσιακες ονομασιες και εαν βρειτε απο αυτες σπορο στειλτε και σε εμενα . ντοματα θεσσαλονικης η λαγκαδα . ντοματα αραβησσου. ντοματα εξαρχου, ντοματα μπουρνελατη ,πλατανιανη , λαχανο κιλκις , καροτα νεας μαγνησιας ,πιπεριες ,τσουσκες,κιτρινη κουφαλιων,μποχοβιτικες ,βεροιας και πολλες αλλες ποικιλιες που θα χρειαστω σελιδες να τις αναφερω.
Υπαρχουν δυστυχως ελαχιστες οργανωσεις και τραπεζες σπορων που πασχιζουν να κρατησουν ζωντανες αυτες τις παραδοσιακες ποικιλιες. Η ΔΗΜΗΤΡΑ -ΕΛΓΟ καθε χρονο βαζει ανακοινωση για διαθεση σπορων απο παραδοσιακες ποικιλιες που εχουν προς διαθεση εναντι συμβολικου τιμηματος . Ποσες ομαδες το εβαλαν σε ανακοινωση ? ποσοι ρωτησαν το αρχιπελαγος στην Σαμο (archipelagos .gr) η τους διασπορεις(diasporeis.gr) στην κρητη. ποσο εψαξαν να μαθουν τι παραδοσιακους σπορους εχει η περιοχη τους και να τους ανακοινωσουν στα μελη τους ? Ρωτησαν η εψαξαν εαν στην περιοχη τους υπαρχουν στοιχεια η σπορους απο παλιες παραδοσιακες ποικιλιες ? προσωπικα με μια μικρη ερευνα βρηκα πολλα στοιχεια για τις παραδοσιακεςποικιλιες στην κρητη,μεσσηνια,αχαια,ναξο . σιγουρα με πιο οργανωμενη ερευνα θα βρεθουν και αλλα.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Γνωμη μου ειναι οτι αυτη η κατασταση πρεπει να αλλαξει το συντομοτερο. Πρεπει να αλλαξει ο τροπος διανομης των σπορων με τα ονοματα των ποικιλιων ,πρεπει να βρεθουν πραγματικοι ελληνικοι παραδοσιακοι σποροι και να αρχισουν εστω σιγα σιγα να καλλιεργηθουν ωστε οταν φθασουν σε ικανοποιητικη ποσοτητα να αρχιζουν να μοιραζονται . Νομιζω οτι ειμαστε ενα βημα πριν το τελος των ελληνικων ποικιλιων. Εαν δεν αλλαξουμε ,συντομα οι ερασιτεχνες καλλιεργητες δεν θα ξερουν τι καλλιεργουν και θα καλλιεργουν ποικιλιες εκπληξη.
Το αρθρο δεν αποτελει μομφη η παρατηρηση σε κανενα συλλογο ,ομαδα,ατομο. ειναι αφορμη για ενα γονιμο διαλογο για το μελλον της ερασιτεχνικης καλλιεργειας στην ελλαδα.
οι δυο φωτο ειναι απο τους Διασπορεις στην κρητη. Οι υπολοιπες απο ομαδες διανομης σπορων στο εξωτερικο.
πηγή:Περικλης Ουσατζόπουλος