Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΚΩΤΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ



Πως σχετίζεται η καλή υγεία του συκωτιού με τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα;
Η χοληστερίνη είναι μια πρόδρομη ένωση σημαντικών στεροειδών ορμονών, χολικών οξέων, καθώς και της βιταμίνης D, ενώ είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυτταρικών μας μεμβρανών.
Το συκώτι αποτελεί το κύριο όργανο ρύθμισης της ομοιόστασης της χοληστερίνης, διαφυλάσσοντας μια μονίμως σταθερή συγκέντρωση στην κυκλοφορία.
Γι’ αυτό και πρακτικές που ενισχύουν τη λειτουργία του συκωτιού, μπορούν να συμβάλλουν θετικά και στη ρύθμιση της χοληστερίνης στο αίμα.
Συγκεκριμένα:
✅ Η κυκλοφορούμενη χοληστερίνη συντίθεται κατά 70% από ηπατικά και εντερικά κύτταρα, ενώ το 30% προέρχεται από διατροφικές πηγές (θαλασσινά, κόκκινο κρέας, αυγά κ.α.).
✅ Υπο φυσιολογικές συνθήκες, όσο περισσότερη χοληστερίνη λαμβάνουμε από τη διατροφή, τόσο λιγότερη συντίθεται από τα ηπατικά κύτταρα, έτσι ώστε να διατηρείται η συγκέντρωση της στο αίμα σταθερή (feedback loop).
✅ Το συκώτι, εκτός του ότι παράγει την πλειονότητα της κυκλοφορούμενης χοληστερίνης (μέσω των VLDL), δεσμεύει αποτελεσματικά και την περίσσεια LDL (επονομαζόμενη και ως ¨κακή¨) χοληστερίνη από το αίμα, μέσω των κυτταρικών του υποδοχέων LDRR, βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων της.
✅ Μεταβολικές διαταραχές όπως ο υποθυρεοειδισμός, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η χρόνια φλεγμονή εμπλέκονται στις διαδικασίες ηπατικής σύνθεσης και κυτταρικής δέσμευσης χοληστερίνης, συνδράμοντας σε περαιτέρω διαταραχές στα επίπεδα της.
✅ Μέσω του συκωτιού και της παραγωγής των χολικών υγρών, ενσωματώνονται και απεκκρίνονται έως και 400mg χοληστερίνης καθημερινά (όση ποσότητα θα βρούμε σε 2 μέτρια αυγά).
Αυτή η οδός είναι πολύ σημαντική καθώς με αυτόν τον τρόπο απεκκρίνονται ικανοποιητικές ποσότητες χοληστερίνης από το αίμα καθημερινά.
Η φυσιολογική έκκριση και κινητικότητα της χολής (π.χ. απουσία χολόλιθων) και η αποφυγή της δυσκοιλιότητας ενισχύουν αυτή τη δυνατότητα.
✅ Γνώριμα βότανα που μειώνουν τη χοληστερίνη, όπως το γαϊδουράγκαθο (σιλυμαρίνη), το ταραξάκο, η αγκινάρα και μπαχαρικά όπως το τζίντζερ, είναι στην ουσία επιβοητιθητικά για το συκώτι, ενισχύοντας τα επίπεδα γλουταθειόνης και τις διαδικασίες ηπατικής αποτοξίνωσης και καθαρισμού.
🎯 Βοηθώντας τη λειτουργία του συκωτιού θα βοηθήσουμε στην επίτευξη καλύτερης μεταβολικής υγείας, γεγονός που μεταφράζεται μεταγενέστερα σε καλύτερη διαχείριση ενέργειας, σωματικού βάρους και επίτευξη ορμονικής ισορροπίας.
Πρακτικές που βοηθούν τη λειτουργία του συκωτιού, μπορούν να βοηθήσουν και στη ρύθμιση της χοληστερίνης στο αίμα.
Δείτε μερικές προτεινόμενες πρακτικές και όλη τη βιβλιογραφία στο άρθρο του Learnnutrition:

Savvas T. Dietitian