Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ

 




(...γιατί η ιστορία του καθένα μας έχει να κάνει με το ποιος νομίζει ότι είναι...)
- Είμαι ένας οργανισμός που ανήκει στο οικοσύστημα της γης, είμαι μέρος της βιοποικιλίας της.
- Δεν είμαι κυρίαρχος της γης επειδή έχω δυνατότητες και εργαλεία που δεν έχουν άλλα πλάσματα, δεν μου ανήκει τίποτα απ' αυτή, εγώ ανήκω σε αυτήν, η γη είναι η τροφός μάνα για κάθε μορφή ζωής.
- Τα ζώα, τα φυτά, τα δάση, οι θάλασσες, οι φυσικοί πόροι, όλες οι μορφές ζωής και όλος ο φυσικός πλούτος της γης, είναι μέρη της αδιαίρετης αλυσίδας της ζωής. Η βιωσιμότητα και η ύπαρξή τους είναι απολύτως απαραίτητη καθώς συντελεί στην ισορροπία και την αρμονία των συστημάτων της γης και γι' αυτό η διατάραξη ή η καταστροφή μέρους αυτών αποτελεί εγκληματική πράξη σε βάρος της ζωής και άμεσο κίνδυνο για το ανθρώπινο είδος.
- Με τη βοήθεια των αισθήσεών μου αντιλαμβάνομαι τον κόσμο γύρω μου, όμως οι αισθήσεις μου έχουν περιορισμένες δυνατότητες, που σημαίνει ότι αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ αποτελεί μονάχα ένα μικρό μέρος της πραγματικότητας και όχι αυτή την ίδια την πραγματικότητα την οποία δεν μπορώ ν' αντιληφθώ απόλυτα και ολοκληρωτικά.
- Η ολοκληρωτική εξάρτηση και η μονόπλευρη προσκόλλησή μας στην ύλη σε βάρος της ζωής και του πνεύματος είναι αποτέλεσμα της περιορισμένης αντίληψης των αισθήσεών μας και του κατασκευασμένου αποπροσανατολισμού τον οποίο επιδιώκουν αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους κυρίαρχους του κόσμου.
- Τα συναισθανόμενα πλάσματα δεν αποτελούν μέρος της τροφής ή των ευρύτερων αναγκών του ανθρώπου.
Ο σεβασμός και η φροντίδα της ύπαρξής τους αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση στην ισορροπία των οικοσυστημάτων της γης και πρώτιστο καθήκον ενός νοήμονος είδους όπως ο άνθρωπος.
Σε μια αληθινά πολιτισμένη κοινωνία, όπου η τεχνολογία υπηρετεί τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες και όχι ατομικά, εταιρικά και εμπορικά συμφέροντα, τα ζώα θα είχαν άλλη θέση και φυσικά άλλη εκτίμηση και σεβασμό.
- Η σημαντική διαφορά μου από τα άλλα πλάσματα της γης βρίσκεται στο γεγονός ότι εγώ σαν άνθρωπος, μέσα από τις βιολογικές και πνευματικές μου ικανότητες, διαθέτω φαντασία, ένα πολύ ιδιαίτερο και δημιουργικό "εργαλείο" που μου δίνει τη δυνατότητα να εξερευνώ με λεπτομέρεια την ύλη, τα φαινόμενα και τη φύση, να πειραματίζομαι, να συνεργάζομαι με άλλους και να δημιουργώ σπουδαία τεχνολογικά εργαλεία για να βελτιώνεται συνεχώς το βιοτικό μου επίπεδο.
- Οι επιστήμες και η τεχνολογία είναι τα σπουδαιότερα εργαλεία μου στον αγώνα της επιβίωσης, της εξέλιξης και της προόδου.
Η χρήση τους πρέπει να αφορά και να σχετίζεται πάντα με τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής όλων ανεξαίρετα των ανθρώπων και ταυτόχρονα να συντηρεί την ισορροπία των φυσικών συστημάτων.
Κάθε άλλη χρήση για ατομικούς, εταιρικούς ή ιδιοτελείς σκοπούς είναι επικίνδυνη και εγκληματική.
- Όλοι οι άνθρωποι αποτελούν μέρος της ίδιας οικογένειας, είναι ίσοι αλλά όχι ίδιοι. Έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις στην ανάγκη για επιβίωση, για βασικά αγαθά και υπηρεσίες αλλά καθένας έχει διαφορετικές δυνατότητες και ευαισθησίες τις οποίες θα πρέπει να καλλιεργεί και να εξελίσσει ελεύθερα και ανεμπόδιστα.
Όλοι οι μεταξύ μας διαχωρισμοί, φυλετικοί, εθνικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί, πολιτικοί, θρησκευτικοί ή ιδεολογικοί είναι πλασματικοί, τεχνητοί, ανύπαρκτοι και επικίνδυνοι για την απαραίτητη συμβίωσή μας σε κοινωνίες.
- Ο άνθρωπος δεν χρειάζεται εξουσίες, εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους. Αυτές οι συνθήκες σχετίζονται με την εγωκεντρική και ανταγωνιστική αντίληψη η οποία καλλιεργήθηκε στην εξελικτική μας πορεία.
Τα κράτη και οι κεντρικές εξουσίες, η πολιτική, τα κόμματα και οι εκλογές είναι πλέον θεσμοί αναποτελεσματικοί, διαχωριστικοί και επικίνδυνοι και πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο χάος, στα αδιέξοδα και τις συνεχείς, κάθε μορφής, κοινωνικές κρίσεις.
Ο άνθρωπος χρειάζεται εμπνευστές και ηγετικούς μπροστάρηδες, χρειάζεται πρόσβαση στη γνώση και στις ευκαιρίες.
- Η μεγιστοποίηση, το μοντέλο της συνεχούς ανάπτυξης και η συγκέντρωση εξουσιών και πλούτου σε κρατικές ή οικονομικές ελίτ αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και του πλανήτη.
Ο βιώσιμος δρόμος σήμερα είναι ο ακριβώς αντίθετος, αποανάπτυξη, τοπικοποίηση, κατάργηση της κεντρικής εξουσίας, αλλαγή του οικονομικού μοντέλου σε ένα μοντέλο που θα βασίζεται στους φυσικούς πόρους.
- Οι κάθε είδους ανισότητες στις κοινωνίες μας είναι η τρανή απόδειξη ότι αυτές στερούνται δικαιοσύνης και ηθικής.
- Οι θρησκείες αποτελούν το όπιο των λαών και ευθύνονται για την τεράστια άγνοια των πιστών τους, για τη συνολική πνευματική καθυστέρηση του ανθρώπινου είδους, για την εξάρτηση και την προσκόλλησή του σε παρωχημένες δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις.
- Μέσα σ' ένα κόσμο που μοιάζει σαν όλα να έχουν τοποθετηθεί και να λειτουργούν για κάποιο λόγο ανάποδα η μεγαλύτερη προσωπική επανάσταση είναι να παραμένω γνήσιος και αυθεντικός άνθρωπος που διατηρεί μια αξιακή βάση και με τις επιλογές του δεν βλάπτει άλλα πλάσματα και δεν επιβαρύνει τη φύση.
- Με όλα τα παραπάνω σαν δεδομένα, σαν άνθρωποι και σαν κοινωνίες, δεν έχουμε ακόμα δημιουργήσει έναν ηθικό πολιτισμό και ούτε θα μπορέσουμε ποτέ να ζήσουμε ειρηνικά και συμβιωτικά, όσο θα αποδεχόμαστε τους ψεύτικους μεταξύ μας διαχωρισμούς, το φόνο ανθρώπου από άνθρωπο, τα σύνορα, τα κράτη, τις εξουσίες, τον πόλεμο σαν τρόπο επίλυσης διαφορών, τον ανταγωνισμό σαν μέθοδο προόδου, τον εγωκεντρισμό και τον ανθρωποκεντρισμό σαν τρόπους αντίληψης της ζωής, το εμπόριο και την κερδοσκοπία σαν τρόπους συναλλαγής αγαθών και υπηρεσιών, την τεχνολογία να εξυπηρετεί τις πολυεθνικές, τη δολοφονία αθώων συναισθανόμενων πλασμάτων κι ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται σε χρήματα ή άλλα επινοημένα "μέσα".
Υ.Γ. Τα πάντα σ' αυτό τον κόσμο, στον κόσμο των ανθρώπων, είναι ιστορίες, ιστορίες που επινοούμε με τη φαντασία μας, που μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά, που μοιραζόμαστε, που πιστεύουμε, που συντηρούμε, που επιβάλλουμε, που συνηθίζουμε, που χρησιμοποιούμε καθένας για τους δικούς του λόγους...
Το βέβαιο είναι ότι αυτές οι ιστορίες δεν σχετίζονται απαραίτητα με την όποια αλήθεια ή την ολοκληρωμένη και αδιαίρετη ιστορία του σύμπαντος, γεγονός που αποδεικνύει ότι, εκτός από τις ιστορίες που επινοούμε και πιστεύουμε, δεν ξέρουμε τίποτε άλλο.