Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

ΓΙΑΤΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ



Η Φύση δεν δημιούργησε τον άνθρωπο με ένα φούρνο στο πλάι του. Ο άνθρωπος υπήρχε σε αυτόν τον πλανήτη για αιώνες πριν μάθει πώς να ανάβει φωτιά και εκείνες τις μέρες της αμαγείρευτης τροφής ήταν αναμφίβολα, όπως και τα υπόλοιπα πλάσματα του Θεού που ζουν στην ελευθερία της Φύσης, υγιέστερος και δυνατότερος σωματικά από το σημερινό, ασθενές και εκφυλισμένο προϊόν του τεχνητού τρόπου ζωής και του υπερπολιτισμού.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζουμε την επιστροφή στην αγριότητα και στη βαρβαρότητα. Αλλά πράγματι θεωρούμε ότι μπορούμε να συνδυάσουμε τα ύψιστα επιτεύγματα του σύγχρονου πολιτισμού με τους απλούς και συνετούς τρόπους ζωής και αντιμετώπισης των ανθρώπινων ασθενειών που θα διασφαλίσουν την υγεία του σώματος και του νου, την ύψιστη επίδοση και τη μεγαλύτερη δυνατή ικανότητα απόλαυσης της ζωής.
Η διαρκής χρήση των μαγειρεμένων, έντονα καρυκευμένων τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, αφαιρεί τη νοστιμιά της φυσικής, αμαγείρευτης τροφής. Στερεί τον άνθρωπο από το φυσικό ένστικτο και τη διαίσθηση της σωστής επιλογής και του σωστού συνδυασμού των τροφών.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων ανατρέφεται με τους πιο ανθυγιεινούς και επικίνδυνους διατροφικούς συνδυασμούς, χάνοντας έτσι την ικανότητα να αισθάνεται και να απολαμβάνεται τις λεπτές γεύσεις των φρούτων, των ξηρών καρπών και των λαχανικών. Από την κούνια και μετά, οι άνθρωποι παραβιάζουν διαρκώς όλους τους νόμους και τις αρχές που διέπουν τη σωστή διατροφή. Τα παιδιά αφήνονται να τρώνε και να πίνουν ό,τι τους αρέσει και εφόσον παραδίδονται στην αφύσικη διατροφή, δημιουργείται μία αφύσικη όρεξη που σύντομα τα μαθαίνει να λαχταρούν τα πιο επιζήμια για την υγεία πράγματα. Καθώς συνηθίζουν στα κρέατα, στα έντονα μπαχαρικά και καρυκεύματα και στα άσπρα ζυμαρικά, χάνουν κάθε όρεξη για τα φρούτα και τα λαχανικά, και ειδικά για τα λαχανικά. Αυτοί οι ανθυγιεινοί διατροφικοί συνδυασμοί συμπληρώνονται με μεγάλες ποσότητες άσπρης ζάχαρης και επεξεργασμένων γλυκισμάτων, τα οποία είναι όλα πολύ επιβλαβή για το σύστημα.
Είναι λοιπόν παράξενο που οι ευημερούντες και καλοταϊσμένοι πολιτισμένοι άνθρωποι υποφέρουν σχεδόν παγκόσμια από πρώιμη φθορά των δοντιών, πεπτικά προβλήματα, χρόνια δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, νευρική δυσπεψία, σκωληκοειδίτιδα, ρευματισμό, καρκίνο και ένα σωρό άλλες ασθένειες που προκαλούνται άμεσα από τη διατροφική δηλητηρίαση;
Η ανθρωπότητα έχει ζήσει εδώ και αιώνες σχεδόν αποκλειστικά με μαγειρεμένες και έντονα καρυκευμένες τροφές και διεγερτικά. Έτσι έχουν ατροφήσει οι γευστικοί κάλυκες στη γλώσσα και στον ουρανίσκο. Η φυσική τους ευαισθησία για τις λεπτές γεύσεις των φρούτων, των ξηρών καρπών, των λαχανικών και άλλων αμαγείρευτων τροφών, μπορεί να αποκατασταθεί μονάχα με την άφθονη χρήση αυτών των τροφών στο καθημερινό διαιτολόγιο.
Οι τροφές που λαμβάνονται στη φυσική, αμαγείρευτη κατάστασή τους έχουν μία εξαιρετικά ζωογόνα και τονωτική επίδραση στα αποδυναμωμένα και εν μέρει ατροφημένα πεπτικά όργανα. Πολλές από τις ακραίες περιπτώσεις χρόνιας δυσπεψίας ανταποκρίνονται καλύτερα στην ωμοφαγική διατροφή. Οι ακόλουθοι της Φυσικής Θεραπευτικής πάντοτε τόνιζαν την ανωτερότητα της ωμής τροφής επί της μαγειρεμένης. Τώρα έρχεται η σύγχρονη επιστήμη και φέρνει, όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις, τις επιστημονικές αποδείξεις για αυτό που δίδασκαν και εφάρμοζαν οι άνθρωποι της Φυσικής Θεραπευτικής εδώ και πολλά χρόνια.
---------------------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο του Henry Lindlahr: “Φιλοσοφία και Πρακτική της Φυσικής Θεραπευτικής” - 1919 -
Copyright για την ελληνική γλώσσα: Εκδόσεις “μεταμόρφωση”, Αθήνα 2015