Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Ο 10ΛΟΓΟΣ "ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ" ΣΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ



1. Το ψυκτικό μέσο του οργανισμού είναι το νερό ΜΑΖΙ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ. 

2. ΟΧΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ. Η ζάχαρη που έχουν θα "τραβήξει" νερό και θα διψάς χειρότερα. Το ίδιο και η παγωμένη "μπυρίτσα"

3. ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ. Ένα υγρό σε θερμοκρασία 4 βαθμών να "σκάει" στο στομάχι είναι ο βέβαιος δρόμος για γαστρίτιδα. Το νερό ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (22-23 βαθμούς). 

4. Ο αισθητήρας δίψας λειτουργεί με ωσμωτική πίεση δηλαδή με σχετική συγκέντρωση ιόντων. Όχι με τα αποθέματα νερού. Το σώμα δεν είναι δεξαμενή. Το νερό βρίσκεται σε ειδική μορφή ενδοκυτταρικά και ΠΑΝΤΑ παρουσία ηλεκτρολυτών. 

5. Ειδικά οι ηλικιωμένοι (65+) πρέπει στο νερό τους να έχουν ηλεκτρολύτες ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ και ΘΕΡΜΙΔΕΣ. Τα ηλεκτρικά κυκλώματα της καρδιάς παράγουν και διανέμουν τον ηλεκτρισμό μέσω των ιόντων ασβεστίου-μαγνησίου-καλίου και νατρίου.

6. Το ιδανικό "νερό" είναι από φρούτα με άνω του 80% περιεκτικότητας σε νερό όπως το αγγούρι και το καρπούζι. 

7. Το νερό πρέπει να "μασιέται" σε μικρές γουλιές κάθε μισή ώρα. Έτσι δεν σοκάρεται το στομάχι και προλαβαίνει ο οργανισμός να αναπληρώνει το νερό και τα μέταλλα που χάνει από τον ιδρώτα.

8. Μειώνουμε τη σωματική δραστηριότητα και την πρόσληψη τροφής, ειδικά της μαγειρεμένης, ειδικά της πλούσιας σε λιπαρά και πρωτεϊνες. Όσο πιο πολύ "παιδεύεται" ο οργανισμός στην πέψη, τόσο πιο πολλή θερμότητα παράγεται και τόσο μειώνεται το διαθέσιμο νερό για θερμορρύθμιση. 

9. Τακτικά ντους με ελεγχόμενη θερμοκρασία είναι κάτι καλό όπως και να μένει κανείς με νωπή πετσέτα ή μπουρνούζι. Προσοχή στα ρεύματα καθώς καραδοκεί ο κίνδυνος ψύξης. 

10. ΠΡΟΣΟΧΗ στους ηλικιωμένους. Ανάπαυση, ενυδάτωση και όχι στρες ΕΙΔΙΚΑ αν ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή για καρδιοπάθεια.

Daradimos Nikolaos