Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

ΛΆΒΕΤΕ ΤΑ ΜΈΤΡΑ ΣΑΣ.. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΤΕ ΆΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΟΥΣ GASLIGHTERS



Τα παρακάτω στοιχεία είναι αποσπάσματα από το Wikipedia αλλά και από άλλες έγκυρες πηγές ψυχιατρικής πληροφόρησης

Με τον διεθνή αγγλικό όρο gaslighting εννοείται μια μέθοδος ψυχολογικής χειραγώγησης της οποίας στόχος είναι η σπορά αμφιβολιών εντός ατόμων ή ομάδων ατόμων, έτσι ώστε να μην είναι βέβαια για την ίδια τους την μνήμη, αντίληψη, και λογική. Χρησιμοποιώντας συνεχή άρνηση, παραπλάνηση, αντιφάσεις, και ψεύδη, προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει το θύμα και να απαξιώσει τις πεποιθήσεις του με στόχους την πλήρη υποταγή του και την εκμετάλλευση του.
Τα περιστατικά ποικίλουν, από την άρνηση του θύτη πως συνέβησαν ποτέ κάποια γεγονότα παρενόχλησης ή κατάχρησης, και μπορούν να φτάσουν έως και την σκηνοθεσία αλλοπρόσαλλων γεγονότων από τον θύτη έτσι ώστε να αποπροσανατολίσει την προσοχή των θυμάτων του.
Ο όρος οφείλει την ονομασία του στο θεατρικό έργο του 1938 με τίτλο Gaslight, του Πάτρικ Χάμιλτον, και στις αντίστοιχες κινηματογραφικές μεταφορές του μυθιστορήματος το 1940 και το 1944. Η αγγλική ονομασία του όρου βρίσκεται σε χρήση σε ψυχιατρικές κλινικές και ερευνητικές μελέτες
Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται από τους κοινωνιοπαθείς και ναρκισσιστές.
Οι άνθρωποι με τέτοιου είδους ψυχικές διαταραχές συστηματικά υπερβαίνουν τα κοινωνικά ήθη, παραβιάζουν τους νόμους και κάθε ίχνος ηθικής και εκμεταλλεύονται τους υπολοίπους, αλλά επίσης κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι είναι πειστικοί ψεύτες, πολλές φορές με σαγηνευτικό τρόπο, και με διαρκή άρνηση πως έχουν κάνει κάτι κακό.
Έτσι βάσει αυτής της τακτικής, όσοι έχουν υποστεί κακοποίηση από αυτούς ενδεχομένως κατόπιν θα οδηγηθούν στο να αμφισβητήσουν την ίδια την αντίληψη τους και την λογική τους και να οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάθλιψη..
Ο απώτατος στόχος αυτού του τύπου των ψυχασθενών είναι να φέρουν το θύμα τους σε μια κατάσταση όπου θα αμφιβάλλει για την κάθε επιλογή του και την διαύγεια του, κάνοντας το θύμα ακόμα περισσότερο εξαρτώμενο στον θύτη.
Μια τακτική η οποία υποβιβάζει ακόμα περισσότερο την αυτοεκτίμηση του θύματος, είναι η περίπτωση όπου ο θύτης αρχικά αγνοεί την ανταπόκριση με το θύμα, κατόπιν ανταποκρίνεται, και μετά αγνοεί το θύμα και πάλι, έτσι ώστε το θύμα να ελαττώσει τις προσδοκίες του για το ενδιαφέρον των άλλων προς το ίδιο και να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως ανάξιο ενδιαφέροντος ή στοργής.
Κάποια από τα σημάδια ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι:
Απόκρυψη πληροφοριών από το θύμα.
Αντιπαράθεση με παράθεση ψεύτικων και ανυπόστατων πληροφοριών οι οποίες ταιριάζουν με την οπτική που επιδιώκει ο θύτης.
Πλήρης απαξίωση των πληροφοριών που του παρουσιάζονται από το θύμα και οχι μόνο αλλά και εκτόξευση κατηγοριών οτι το θύμα ψεύδεται..
Προφορική κακοποίηση άλλοτε υπό την μορφή αστεϊσμού, άλλοτε μέσω έντεχνα συγκαλυμμένων απειλών και άλλοτε με καυγάδες, φωνές, μούτρα και απειλές.
Παρεμπόδιση και εκτροπή της προσοχής του θύματος από εξωτερικές/τρίτες πηγές και συμμετοχές όπως φίλους, οικογένεια κ.λ.π
Μείωση της αξίας του θύματος με συνεχείς κατηγορίες για την αξία του, τα συναισθήματα του, τις πράξεις του και τις επιλογές του..
Υπονόμευση του θύματος μέσω βαθμιαίας εξασθένησης των διαδικασιών σκέψης του.
Απόκρυψη: Ο θύτης αποκρύπτει πράγματα από το θύμα του για το ποιες ήταν οι πράξεις του. Αντί για την ύπαρξη αισθήματος ντροπής από τον θύτη, ο θύτης επιλέγει να κάνει το θύμα να αμφισβητεί τις δικές του πεποιθήσεις σχετικά με την κατάσταση αλλά να να φτα στο σημείο κατηγορήσει τον εαυτό του.
Μετατροπή: Ο θύτης νιώθει την ανάγκη πως το θύμα του χρειάζεται κάποια αλλαγή, Εάν το θύμα δεν ανταποκριθεί, ο θύτης θα προσπαθήσει να το πείσει πως δεν διαθέτει κάποια αξία.
Έλεγχος: Ο θύτης επιθυμεί τον πλήρη έλεγχο και να έχει εξουσία επί του θύματος του. Με τον τρόπο αυτό, ο θύτης θα προσπαθήσει να αποκόψει το θύμα του από τους υπόλοιπους φίλους και συγγενείς του έτσι ώστε να είναι μόνο ο θύτης αυτός ο οποίος έχει την δυνατότητα να επηρεάσει τις σκέψεις και πράξεις του θύματος, και παράλληλα αντλεί ευχαρίστηση γνωρίζοντας πως ελέγχει το θύμα πλήρως.
Δημιουργία αισθήματος ζηλειας με προκλητικές συμπεριφορές, πράξεις και λόγια με στόχο όχι το θύμα να θέλει τον θύτη περισσότερο. Αυτό δεν ενδιαφέρει τον θύτη καθόλου. Στόχος τους είναι να τους έχεις ανάγκη. Για να μην ξεχνάς ποτέ ότι εκείνοι είναι το ενδιαφέρον, το επιθυμητό άτομο στην σχέση. Είναι ακόμα ένας τρόπος να σε κάνουν να αισθανθείς ανεπαρκής και λίγος απέναντί τους και μετά να μπορούν να σε μεταχειρίζονται όπως θέλουν..
Η κύρια επιδίωξη του θύτη είναι η στόχευση της διανοητικής ισορροπίας του θύματος, η αυτοπεποίθηση του, και η αυτοεκτίμηση του με σκοπό τον πλήρη έλεγχο του και την εκμετάλλευση του.
Το GASLIGHTING είναι είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος τρόπος κακοποίησης καθώς υπονομεύει την ψυχική σταθερότητα του θύματος, το οποίο οδηγείται στην κατάθλιψη και αποσύρεται ενώ παράλληλα εξαρτάται ολοκληρωτικά από τον θύτη ως προς την αντίληψη του για το τι είναι πραγματικό και τι όχι
Οι ψυχιατρικές στατιστικές λένε ότι μόνο το 1% των gaslighters το κάνει αυτό συνειδητά
Το 99 % το κάνει ασυνείδητα. Πρόκειται για ανθρώπους που πάσχουν από την ψυχική νόσο του ναρκισσισμου, άνθρωποι με μεγάλα ψυχικά τραύματά από την παιδική τους ηλικία, άνθρωποι που ίσως έχουν κακοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο παλαιότερα στη ζωή τους από άλλους..
Όπως όμως και να έχει η ζημία που μπορούν προξενήσουν σε άλλους ανθρώπους είναι τρομακτική..
Για τον λόγο αυτό απαιτείται επαγρύπνηση σε ό,τι αφορά το έγκαιρο εντοπισμό τέτοιων συμπεριφορών και την δραστική αντιμετώπιση με την άμεση απομάκρυνση από τέτοια άτομα και κάθε σχέση με αυτά..