Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

ΠΕΡΙ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑΤΟΣ...


Μικροβίωμα: το απόλυτο φάρμακο; - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

"Προβιοτικά" 
δίνουμε συνήθως για εντερικές διαταραχές. Ωστόσο το πεδίο δράσης τους αγγίζει και την ψυχολογία-ψυχιατρική. Δικαίως όλοι οι σοβαροί ερευνητές μιλάνε για "ψυχοβίωμα".

Οι σοβαροί ερευνητές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το αν και κατά πόσο το μικροβίωμα διαμορφώνει το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά ενός παιδιού στα πρώτα έτη της ζωής του.

Μερικά ερευνητικά στοιχεία:

Μικροβίωμα και Προσωπικότητα:
Η ερευνήτρια Anna-Katariina Aatsinki στο Πανεπιστήμιο της Turku στη Φινλανδία ανάλυσε κόπρανα από 301 μωρά. Τα μωρά που είχαν την ανώτατη ποσότητα Bidifobacterium, ήταν και εκείνα που είχαν την μεγαλύτερη πιθανότητα εντός 6 μηνών να εμφανίσουν "θετική συναισθηματικότητα". Η έρευνα εδώ:

Μικροβίωμα και Ανοσοποιητικό:
Ο ερευνητής Paul Wilmes στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου σύγκρινε το μικροβίωμα 13 βρεφών που γεννήθηκαν φυσιολογικά και 18 βρεφών που γεννήθηκαν με καισαρική. Τα παιδιά της καισαρικής στερούνταν βακτήρια που κατασκευάζουν λιποπολυσακχαρίτες (πρωτεύον ερέθισμα για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος). Αν και η μείωση δε διαρκούσε πολύ - μόνο 5 μέρες - πιστεύεται ότι έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού.
Η έρευνα εδώ:

Μικροβίωμα και αντιγήρανση:
Στο Babraham Institute στο Cambridge, οι ερευνητές έκαναν μεταμόσχευση μικροβιώματος από νεαρά ποντίκια σε ηλικιωμένα ποντίκια. Συνέδεσαν την ηλικία με την ανοσολογική "δύναμη" (πλάκες Peyer στο λεπτό έντερο). Διεπίστωσαν ότι μετά τη μεταμόσχευση τα ηλικιωμένα ποντίκια έδειξαν ανοσολογική "δύναμη" νεώτερων!!
Η έρευνα εδώ:

Πιστεύω ότι το νέο "σύνορο" της σοβαρής Εφαρμοσμένης Έρευνας είναι η επικοινωνία των δικών μας κυττάρων με τα μικροβιακά τα οποία είναι περισσότερα!!!!
Ενδεικτικά:
38.000.000 εκατομμύρια στο παχύ έντερο
1.000.000 εκατομμύρια στην οδοντική πλάκα
180.000 εκατομμύρια στο δέρμα
100.000 εκατομμύρια στο σάλιο
40.000 εκατομμύρια στο λεπτό έντερο
8 εκατομμύρια στο στομάχι
Μέχρι τώρα έχει διαπιστωθεί η επίδραση του μικροβιώματος:
1. Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού όταν απαιτείται
2. Στη ρύθμιση της λαιμαργίας (μέσω ορμονών από τα εντεροενδοκρινικά κύτταρα)
3. Στην ψυχολογική μας κατάσταση (μέσω σεροτονίνης από τα κύτταρα εντεροχρωμαφίνης)
Nikolas Daradimos