Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

ΜΑΓΝΗΣΙΟ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D.....




Μαγνήσιο και βιταμίνη D: Mια ιδιαίτερα ωφέλιμη σχέση για την υγεία μας

Η βιταμίνη D είναι πιο γνωστή ως η «βιταμίνη του ήλιου» και αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Βοηθά σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του ενώ είναι περισσότερο γνωστή  για την ικανότητά της να συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην υγεία των οστών.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε για τη βιταμίνη D είναι το γεγονός πως η συγκεκριμένη βιταμίνη δημιουργεί έναν ιδανικό συνδυασμό με το ασβέστιο, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της σκελετικής υγείας, ενώ για την αποτελεσματικότερη δράση της στον οργανισμό απαραίτητη είναι και η επάρκεια βιταμίνης Κ.

Με βάση και νέα επιστημονική μελέτη που υπογράφει η Αμερικανική Οστεοπαθητική Εταιρεία (JAOA) αποδεικνύεται ότι υπάρχει συνέργεια και μεταξύ της «βιταμίνης του ήλιου» και του πολύτιμου μαγνησίου. Με βάση τα καινούρια ευρήματα, αν υπάρχει έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό, η βιταμίνη D δεν είναι δυνατό να μεταβολιστεί κι έτσι παραμένει ανενεργή.

«Πολλοί παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης D χωρίς να γνωρίζουν πώς μεταβολίζεται η συγκεκριμένη βιταμίνη στο σώμα. Χωρίς αρκετό μαγνήσιο, η βιταμίνη D δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ασφαλής» τόνισε ο Mohammed S. Razzaque, καθηγητής Παθολογίας στο Κολέγιο Οστεοπαθητικής Ιατρικής Lake Erie του Οχάιο και ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης.

Ο καθηγητής εξηγεί πως όσοι έχουν επαρκή ποσότητα μαγνησίου στον οργανισμό τους χρειάζονται μικρότερες δόσεις βιταμίνης D, ώστε να ανατρέψουν την ανεπάρκεια ή την έλλειψή της. Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο και στην περίπτωση που κάποιος πάσχει από οστεοπόρωση επειδή μειώνει τον κίνδυνο για κατάγματα (τα οποία μπορεί να προκύψουν και λόγω των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό).

Έχει αποδειχτεί πως η ανεπάρκεια και (ακόμα χειρότερα) η έλλειψη βιταμίνης D και του μαγνησίου συνδέονται με σκελετικές παραμορφώσεις, καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και μεταβολικές διαταραχές.

Διατροφή: Που βρίσκεται το μαγνήσιο

Οι κυριότερες πηγές μαγνησίου είναι τα αμύγδαλα, οι μπανάνες, τα φασόλια, το μπρόκολο, το καστανό ρύζι, τα κάσιους, ο κρόκος του αυγού, τα ιχθυέλαια, ο λιναρόσπορος, τα πράσινα λαχανικά, το γάλα, τα μανιτάρια, η βρόμη, ο πασατέμπος και το τόφου. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η συνιστώμενη ημερήσια δόση μαγνησίου είναι τα 420 mg για τους υγιείς άντρες και τα 320 mg για τις υγιείς γυναίκες.  Οι συστάσεις για βρέφη και παιδιά θα πρέπει να αναζητηθούν στον ειδικό καθώς είναι διαφορετικές οι ανάγκες με βάση την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης.

Πηγή