Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

ΣΤΡΕΣ !.....ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ : ΦΙΛΟΣ Ή ΕΧΘΡΟΣ ;




Όταν το σώμα νιώθει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο αναλαμβάνει δράση, κάνει τον μηχανισμό επιβίωσης να δουλέψει σε εντατικούς ρυθμούς ,γιατί έχει μια και μόνη εντολή ,αυτή της επιβίωσης.
Όταν ανάβει το κόκκινο λαμπάκι του κινδύνου, οργανισμός απελευθερώνει διάφορες ορμόνες για προετοιμασία και προστασία.

Μια απ` αυτές τις ορμόνες είναι η τόσο παρεξηγημένη κορτιζόλη, που είναι από τους βασικούς τρόπους αντιμετώπισης του στρες και της φυσικής απειλής.
Όταν όμως το σώμα απελευθερώνει συνέχεια παραπάνω ενέργεια, καθώς νιώθει, ότι απειλείται σε μόνιμη βάση, αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης ασθενειών, που οφείλονται σε μεγάλη παραγωγή κορτιζόλης ,όπως ο διαβήτης η παχυσαρκία,
και γενικότερα προβλήματα μεταβολισμού και όχι μόνο

Όταν το στρες είναι συνεχόμενο το έντερο παίρνει τις ίδιες εντολές ακόμα και μετά την αφόδευση,να ξανακάνει το ίδιο, πάλι βλεννη και πάλι νερό ,οπότε νιώθουμε σαν να μην πήγαμε καθόλου τουαλέτα..
Το αίσθημα της ατελούς κένωσης οφείλετε στην υπερπαραγωγή της κορτιζολης. Σε μεγάλες ποσότητες η ορμόνη αυτή στέλνει σήμα στο έντερο ώστε να εκκρίνει περισσότερη βλεννη και νερό για να αδειάσει πιο γρήγορα, αποτέλεσμα να έχουμε μαλακά έως υδαρή κόπρανα και μερικές φορές λίγες βλέννες
Η αίσθηση ότι δεν αδειάζει το έντερο είναι πολύ συχνή σε περιόδους άγχους γιατί υποσυνείδητα παράγουμε τις ίδιες ορμόνες σαν να είμαστε σε συνεχή κίνδυνο. Όλο αυτό επηρεάζει την βιοχημεία του εντέρου και μπορεί να οδηγήσει στο σύμπτωμα του ευερέθιστου εντέρου.

Η κορτιζόλη είναι δώρο για επείγουσες καταστάσεις που μπορεί όμως να γίνει ένας επιζήμιος εχθρός όταν ζούμε σε κατάσταση μόνιμου στρες.

Τα Ω3 λιπαρά θα βοηθήσουν, σωστή διατροφή,άσκηση, χαλάρωση,διαλογισμός και το ινδικό ginseng Ashwagandha μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης σε ενήλικες με χρόνιο στρες.

Ευαγγελία Παπαγιάννη