Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ: ΤΟ 5G ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Το 5G και οι επιπτώσεις στην υγεία

Πολλαπλές είναι πλέον οι αντιδράσεις, οι ενστάσεις και η αγωνία για την εγκατάσταση του δικτύου 5G,
τελευταίας τεχνολογίας στην κινητή τηλεφωνία. Οι αντιρρήσεις προέρχονται κυρίως από την αδιαφορία κρατών και εταιρειών για τις επιπτώσεις από τη χρήση του δικτύου αυτού στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον καθώς και από μελέτες επιστημόνων που καταδεικνύουν ότι το δίκτυο δεν είναι καθόλου αθώο, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν οι εμπνευστές και διακινητές του. Σημειώνεται ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί και οικονομικοί φορείς της εγκατάστασης της νέας αυτής -αδοκίμαστης ως προς τα αποτελέσματα στην υγεία- γενιάς δικτύων παραδέχονται ότι ποτέ δεν το μελέτησαν από ιατρική σκοπιά.

Στη χώρα μας, ως γνωστόν, έχουν επιλεγεί για εφαρμογή της νέας τεχνολογίας η Καλαμάτα, η Πάτρα, τα Τρίκαλα και ο Δήμος Ζωγράφου στην Αθήνα. Οι κάτοικοι βέβαια αντιδρούν, αλλά οι εργασίες για την εγκατάσταση προχωρούν. Θα έπρεπε λοιπόν να ληφθούν υπόψη οι φωνές που αντιστέκονται καθώς και οι επισημάνσεις των επιστημόνων.

Από τη γραμματέα του διαδημοτικού Συλλόγου Βορείων Προαστίων Αττικής «Πολίτες για την Προστασία της Υγείας και του Περιβάλλοντος από τις Νέες Τεχνολογίες», Πηνελόπη Θεοδωροπούλου-Κακίση, δικηγόρο και επίτιμο μέλος τού εν λόγω συλλόγου, λάβαμε την ακόλουθη επιστολή:

«Σας διευκρινίζουμε ότι δεν είμαστε "τεχνοφοβικοί" όπως μας κατηγορούν οι εταιρείες, όλοι έχουμε κινητά και χρησιμοποιούμε την τεχνολογία (με αυξημένη προσοχή όσον αφορά τα ασύρματα δίκτυα), απλώς θέλουμε πριν από την εφαρμογή της 5G να μελετηθεί αυτή η νέα γενιά ασύρματων δικτύων από την ιατρική σκοπιά, επισήμως, για βλάβες υγείας. Ολοι οι φορείς της 5G, οικονομικοί και πολιτικοί (δηλαδή τόσο οι Εταιρείες όσο και τα Κράτη) παραδέχονται ότι τέτοιες μελέτες δεν έχουν γίνει (όπως ξέρετε, τις χιλιάδες επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει και για τα προηγούμενα ασύρματα δίκτυα και αποδεικνύουν βλαπτικότητα, από μικρή μέχρι καρκινογενέσεις, τις λοιδορούν ή τις παραβλέπουν).

Προσπαθούν να ξεγελάσουν τον κόσμο λέγοντας ότι αφού θα εγκατασταθούν πολλές κεραίες παντού, ανά 50-100 μ., θα είναι μικρής ισχύος, άρα αβλαβείς. Ομως, οι επιστήμονες με τους οποίους συνεργαζόμαστε (Λ. Μαργαρίτης - Χρ. Γεωργίου, Κ.-Α. Κεφαλάς, Στυλ. Ζηνέλης, Θ. Μέτσης, Στέλ. Κάννα-Μιχαηλίδου κ.ά.) μας λένε ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της 5G έχει εντελώς διαφορετική "γεωμετρία", δηλαδή ιδιότητες (πολικότητα, πυκνότητα κ.λπ.) από τα προηγούμενα ασύρματα δίκτυα 4G ,3G κ.λπ. και θα επιφέρει, κατά πάσα πιθανότητα, ακόμη περισσότερες βλάβες, δεδομένου μάλιστα ότι οι παλιές κεραίες (έντεκα χιλιάδες ανά την ελληνική επικράτεια, αδειοδοτημένες ή όχι) δεν θα καταργηθούν. Θα υπάρξει δηλαδή πληθώρα ακτινοβολιών και αν συνυπολογίσουμε και τους χιλιάδες δορυφόρους, που θα εγκατασταθούν στο Διάστημα στραμμένοι προς τη Γη, για να εξυπηρετηθεί η 5G, καταλαβαίνετε πόσο θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον και η υγεία μας.

Σας σημειώνω εδώ, αν δεν το έχετε ήδη υπ’ όψιν σας, το link του 5gspaceappeal, δηλαδή της φετινής Εκκλησης Επιστημόνων (γίνεται κάθε χρόνο) προς τα Ευρωπαϊκά όργανα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τη διακοπή της 5G. Μόλις ανοίξετε το link, υπάρχει στην αριστερή στήλη επιλογή Ελληνικής Μετάφρασης. Το link είναι: https://www.5gspaceappeal.org/the-appeal/. Ανοίξτε το!».

Σημασία έχει πρωτίστως να το ανοίξουν, ώστε να ανοίξουν τους οφθαλμούς των, οι κυρίως υπεύθυνοι.

Γιώργος Σταματόπουλος

Πηγή