Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ: Η ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΘΟΓΟΝΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ

Η ασύρματη ακτινοβολία έχει βρεθεί ότι επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους και τα ζώα, αλλά και τα έντομα, τα φυτά και τα βακτηρίδια.

Η ασύρματη ακτινοβολία διαταράσσει την ανάπτυξη των βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ωφελούν την ανθρώπινη υγεία, και προάγει την αύξηση του πληθυσμού των παθογόνων βακτηρίων ενώ μειώνει τα ευεργετικά βακτήρια που είναι λιγότερο ανθεκτικά στις επιπτώσεις της ασύρματης ακτινοβολίας, όπως τα βακτήρια που καθορίζουν το άζωτο στο έδαφος. Ένας τρόπος με τον οποίο η ασύρματη ακτινοβολία επηρεάζει την ανάπτυξη βακτηριδίων είναι βλάπτοντας τις κυτταρικές μεμβράνες (αυξανόμενη διαπερατότητα), όπως φαίνεται σε αυτή τη μελέτη χρησιμοποιώντας 18 GHz, συχνότητα που χρησιμοποιείται στο 5G   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles / PMC4468521 /
Επιπλέον, η παρατεταμένη έκθεση σε ασύρματη ακτινοβολία (μετά από 8 ώρες) έχει βρεθεί ότι προσδίδει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά βακτηρίων που είναι παθογόνα για τον άνθρωπο, όπως αυτά που προκαλούν πνευμονία, μηνιγγίτιδα, γάγγραινα, σήψη / σηψαιμία, μολύνσεις πληγών, αποστήματα, τροφική δηλητηρίαση. Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια έχουν γίνει ένα σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει τη δημόσια υγεία:
Η αντίσταση στα αντιβιοτικά αυξάνεται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα σε όλα τα μέρη του κόσμου. Νέοι μηχανισμοί αντίστασης αναδύονται και εξαπλώνονται παγκοσμίως, απειλώντας την ικανότητά μας να θεραπεύουμε κοινές μολυσματικές ασθένειες. Ένας αυξανόμενος κατάλογος λοιμώξεων - όπως η πνευμονία, η φυματίωση, η δηλητηρίαση αίματος, η γονόρροια και οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα τρόφιμα - καθίστανται όλο και πιο δύσκολες και μερικές φορές αδύνατες, καθώς τα αντιβιοτικά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά. Προχωράμε για μια εποχή μετά την αντιβιοτική, στην οποία μπορούν να σκοτωθούν και άλλες μολύνσεις και μικροί τραυματισμοί.
"Ο ανθεκτικός στην υπεργλυκαιμία Staphylococcus aureus, προκάλεσε περισσότερους από 11.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο το 2011 και ότι ένα συν άλλα ανθεκτικά μικρόβια σκοτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ετησίως σε όλο τον κόσμο". 

Από τη μελέτη του Ηλία Αδεμπάο
Η ασύρματη ακτινοβολία αυξάνει τη βλάβη του DNA στα βακτήρια, αλλά τα βακτήρια που σχηματίζουν σπόρους, σχηματίζουν σπόρους, είναι πιο ανθεκτικά σε βλάβες του DNA. (βακτήρια σχηματισμού σπόρων, που σχηματίζουν σπόρια, βρίσκονται σε δυσανάλογα υψηλούς αριθμούς κοντά σε πηγές υψηλής ασύρματης ακτινοβολίας · σε μία μελέτη το 89% των βακτηρίων που βρίσκονται κοντά σε πύργους κυψελών τηλεφώνου συντάχθηκε των παθογόνων βακτηρίων του ανθρώπου που σχετίζεται με γάγγραινα, δηλητηρίαση τροφής, σηψαιμία και λοιμώξεις από πληγές).
Συνεπώς, η χρόνια έκθεση σε ασύρματη ακτινοβολία, όπως από πύργους κυψελών, Wi-Fi και κινητά τηλέφωνα, μπορεί να συμβάλλει στην ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά στα βακτήρια καθώς και στις επαναλαμβανόμενες βακτηριακές λοιμώξεις.
Δείτε τις μελέτες που ακολουθούν.
1) Adebayo et al, 2014. "Επίδραση της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων από σταθμούς βάσης τηλεπικοινωνιών στη μικροβιακή ποικιλομορφία και αντίσταση σε αντιβιοτικά" J. Appl. Sci. Περικυκλώ. Διαχειρίζονται. Δεκέμβριος 2014.  https://www.ajol.info/index.php/jasem/article/view/112366/102119   ( βλ. Λήψη pdf εδώ ).
Η ακτινοβολία από έναν πύργο κυττάρων μείωσε τους πληθυσμούς των βακτηρίων που είναι αρνητικοί κατά gram, χωρίς σχηματισμό σπορίων ή μη σχήματος ράβδου και αυξημένοι πληθυσμοί θετικών κατά gram, σχηματισμός σπορίων, βακτηρίων σε σχήμα ράβδου, ενώ παράλληλα τα καθιστούν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Στο έδαφος σε απόσταση 100 ποδών από τρεις πύργους κυψελών (όπου οι εκπομπές ακτινοβολίας RF θα ήταν πολύ υψηλές), το 78% των βακτηρίων που υπήρχαν ήταν το Bacillus spp και το 11% Clostridium spp, τα οποία είναι παθογόνα για τον άνθρωπο και είναι θετικά κατά Gram , σχηματισμός σπορίων, βακτήρια σχήματος ράβδου. Επιπλέον, ευεργετικές ομάδες βακτηρίων που απαντώνται συνήθως στο έδαφος που συμβάλλουν στην αειφορική ανάπτυξη των φυτών ΔΕΝ βρέθηκαν στα δείγματα εδάφους σε απόσταση 100 ποδών από τον πύργο κελιών. "Η εξάντληση τέτοιων βακτηρίων που καθορίζουν το άζωτο θα οδηγήσει πιθανώς σε υπογονιμότητα του εδάφους ... Αυτό μπορεί να οδηγήσει πάντοτε σε μείωση της απόδοσης και της παραγωγικότητας των καλλιεργειών τροφίμων σε ένα τέτοιο περιβάλλον". 
"Ο Bacillus και το Clostridium έχουν αναφερθεί ως ανθρώπινα παθογόνα. Το Bacillus circulans και το Clostridium septicum έχουν συσχετιστεί με γάγγραινα αερίων, το οποίο είναι εξαιρετικά θανατηφόρο και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο σε λιγότερο από 24 ώρες ... Το Clostridium septicum είναι εξαιρετικά παθογόνο σε άτομα με άνοση διαταραχή, το Corynebacterium striatum έχει εμπλακεί σε ενδοκαρδίτιδα, βακτηριαιμία και λοιμώξεις καθετήρα ... Ο Bacillus cereus προκαλεί τροφική δηλητηρίαση, διάρροια, σοβαρή ναυτία και έμετο ... Το Bacillus circulans είναι ένας παθογόνος παράγοντας που ενοχοποιείται για ανθρώπινη λοίμωξη όπως σηψαιμία, μικτά αποστήματα και λοίμωξη από πληγές. " 
Δέκα κοινά αντιβιοτικά χρησιμοποιήθηκαν για να ελεγχθεί η αντοχή στα βακτήρια από τα δείγματα εδάφους σε απόσταση 100 ποδών από τον πύργο κυττάρων και το Bacillus spp έδειξε αντίσταση σε όλα τα χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά (100%) και το Clostridium spp αντέδρασε σε τέσσερα (40%). Μεταξύ των 27 ειδών βακτηρίων που υπάρχουν στα δείγματα εδάφους, το 96% ήταν ανθεκτικό στο zinnacef, 70% στην αμοξικιλλίνη, 56% στο ampiclox, 19% στην πεφλοξασίνη και γενταμυκίνη, 11% στην ερυθρομυκίνη, 7% στην ετήνη και σεπτρίνη και 4% σε στρεπτομυκίνη και σιπροφλοξασίνη.
Μεγαλύτερη αντοχή στα αντιβιοτικά παρατηρήθηκε στα μικρόβια που υπάρχουν στο έδαφος κοντά σε σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας σε σύγκριση με τον έλεγχο. Μία στατιστικά σημαντική διαφορά (ρ <0,05) σε μορφή αντοχής στα αντιβιοτικά βρέθηκε με το Nalidixic acid και την cefixime. "[M] οι ακτινοβολίες των πύργων μπορούν να μεταβάλουν σημαντικά τα ζωτικά συστήματα στα μικρόβια και να τα μετατρέψουν σε ανθεκτική στα πολλαπλά φάρμακα (MDR), η οποία είναι η πιο σημαντική τρέχουσα απειλή για τη δημόσια υγεία."   
3) Movahedi et αϊ., 2019. "Πρότυπο ευαισθητοποίησης των Pseudomonas aeruginosa και Staphylococcus aureus μετά από έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπονται από τον προσομοιωτή κινητού τηλεφώνου", J Biomed Phys Eng   https://www.semanticscholar.org/paper/Antibacterial-Susceptibility -Παρακολούθηση του-και-προς-Movahedi-Nouri / 67079e7edf51efc8257f3955babcaa196202801d
Τα παθογόνα βακτήρια εκτέθηκαν σε συχνότητα 900 MHz (συχνότητα κινητού τηλεφώνου) και μετά από 24 ώρες έκθεσης, έγιναν ανθεκτικά σε μερικά ή σε όλα τα 11 αντιβιοτικά που εξετάστηκαν. Τα βακτήρια P. aeruginosa ήταν ανθεκτικά σε όλα τα 11 αντιβιοτικά μετά από 24 ώρες ακτινοβολίας. Ο Staphylococcus Aureus έγινε ανθεκτικός σε 3 αντιβιοτικά (λεβοφλοξίνη, τετρακυκλίνη, τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη) μετά από 24 ώρες ακτινοβολίας.
  • "Π. Το aeruginosa είναι νοσοκομειακό παθογόνο που προκαλεί μολυσματικά τραύματα και εγκαύματα και ευκαιριακές παθήσεις όπως μηνιγγίτιδα, λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, εμπλοκή του αναπνευστικού συστήματος [4], μέση ωτίτιδα στους κολυμβητές [5], μολύνσεις των ματιών και σηψαιμία σε βρέφη ή ανθρώπους με αναπηρίες [6], ειδικά σε άτομα με ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος [7]. 
  • "ΜΙΚΡΟ. Το aureus είναι μείζον παθογόνο, το οποίο απαντάται παντού, ειδικά σε νηπιαγωγείο, ΜΕΘ, αίθουσες χειρουργικών επεμβάσεων και σε τμήματα χημειοθεραπείας [8, 9] και θα οδηγήσει σε διάφορες μορφές λοιμώξεων όπως τροφική δηλητηρίαση ή λοιμώξεις [10] με άμεση μόλυνση του τραύματος, όπως λοίμωξη από τραύμα σταφυλόκοκκου [11] μετά από εγχείρηση ή μόλυνση μετά από τραύμα [10, 12]. "
Τα 11 αντιβιοτικά που εξετάστηκαν στη μελέτη: Πιπερακιλλίνη, Cefotaxime, Ceftriaxone, Amikacin, Imipenem, Aztreonam, Τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη, Τετρακυκλίνη, Βανκομυκίνη, Ciprofloxacin, Levofloxacin.
4) Taheri et al, 2015. "Klebsiella πνευμονία, ένας μικροοργανισμός που εγκρίνει τις μη γραμμικές απαντήσεις στα αντιβιοτικά και τη θεωρία των παραθύρων μετά από έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ραδιοσυχνική ακτινοβολία 2,4 GHz", J Biomed Phys Eng   https: //www.researchgate .net / δημοσίευση / 281409408_Klebsiella_pneumonia_a_Microorganism_that_Approves_the_Non-linear_Responses_to_Antibiotics_and_Window_Theory_after_Exposure_to_Wi-Fi_24_GHz_Ηλεκτρομαγνητική_Radioσυχνότητα_Κατάθεση
Τα βακτήρια που ευθύνονται για την πνευμονία έγιναν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μετά από 8 ώρες έκθεσης σε Wi-Fi. Ωστόσο, μέχρι 4,5 ώρες έκθεσης, τα βακτήρια ήταν πιο ευαίσθητα στα αντιβιοτικά από τα βακτηρίδια ελέγχου (βακτήρια που δεν είχαν εκτεθεί).
5) Taheri Μ et al, 2017. " Αξιολόγηση της επίδρασης της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπεται από τον δρομολογητή Wi-Fi και τον προσομοιωτή κινητού τηλεφώνου στην αντιβακτηριακή ευαισθησία των παθογόνων βακτηρίων Listeria monocytogenes και Escherichia coli     2017   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5298474/
Η έκθεση σε ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου 900 MHz GSM και ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων Wi-Fi 2,4 GHz που εκπέμπεται από κοινού δρομολογητές Wi-Fi μεταβάλλει την ευαισθησία μικροοργανισμών σε διαφορετικά αντιβιοτικά. Οι καθαρές καλλιέργειες της  Listeria monocytogenes  και της  Escherichia coli εκτέθηκαν σε RF-EMF που δημιουργήθηκαν είτε από προσομοιωτή κινητού τηλεφώνου GSM 900 MHz και από έναν κοινό δρομολογητή Wi-Fi 2,4 GHz. Δείχνεται επίσης ότι η έκθεση σε RF-EMFs σε ένα στενό επίπεδο ακτινοβολίας (ένα παράθυρο έκθεσης) καθιστά τους μικροοργανισμούς ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά. Αυτό το προσαρμοστικό φαινόμενο και οι πιθανές απειλές για την ανθρώπινη υγεία πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω σε μελλοντικά πειράματα. Συνολικά, τα ευρήματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι η έκθεση σε ακτινοβολία προσομοιωτή Wi-Fi και RF μπορεί να μεταβάλει σημαντικά τις διαμέτρους της ζώνης αναστολής και τον ρυθμό ανάπτυξης για  L monocytogenes  και  E coli.  Αυτά τα ευρήματα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη διαχείριση σοβαρών μολυσματικών ασθενειών.
6) Crabtree et al, 2017. "Η αντίδραση των ανθρώπινων βακτηριδίων στα στατικά μαγνητικά πεδία και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνότητας"  J Microbiol.  2017 Οκτ
Περίληψη μόνο  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28956351
"Η ανθρώπινη μικροβιακή τροφή, συμπεριλαμβανομένης της μικροβιοτικής του δέρματος, έχει συνδεθεί με έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία ενός ανθρώπινου οργανισμού ξενιστή. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ανταπόκριση της ανθρώπινης μικροβιακής επιδερμίδας στο RF-EMF από τα κινητά τηλέφωνα και τις προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς αυτό μπορεί να είναι ένας από τους πιθανούς μηχανισμούς μιας απειλής για την ανθρώπινη υγεία που προκαλείται από τη διακοπή της οικείας και ισορροπημένης υποδοχής- μικροβιοτική σχέση. Εδώ, ερευνήσαμε την απόκριση τόσο των στελεχών εργαστηριακής καλλιέργειας όσο και των απομονώσεων των βακτηριδίων του δέρματος στα στατικά μαγνητικά πεδία (SMF) και RF-EMF. Τα πρότυπα ανάπτυξης εργαστηριακών καλλιεργειών Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa και Staphylococcus epidermidis υπό SMF ήταν μεταβλητά ανά διαφορετικά είδη. Τα βακτηριακά προϊόντα απομόνωσης του μικροβιακού δέρματος από 4 άτομα με διαφορετικό ιστορικό χρήσης κινητού τηλεφώνου έδειξαν επίσης αντιφατικές απαντήσεις στην ανάπτυξη. Αυτά τα ευρήματα μας οδήγησαν να υποθέσουμε ότι το επίπεδο κινητού τηλεφώνου RF-EMF διαταράσσει το μικροβιακό ανθρώπινο δέρμα. 

Πηγή