Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ: ΚΑΛΛΙΣΤΗΜΟΝΑΣ CALLISTEMON CITRINUS BEEKEEPER

Μέλισσα σε "κουβαριασμένο" στήμονα ενός καλλιστήμονα...

Πως αλλιώς θα μπορούσαν να λένε ένα φυτό με τόσο ωραίους στήμονες? Ο καλλιστήμονας είναι ένα φυτό που μας έχει έρθει από την Αυστραλία και γιαυτό είναι τόσο ξεχωριστό εμφανισιακά.

Επειδή είναι φυτό καλοπιστικό και το συναντάμε σε πάρκα κήπους και αυλές (και όχι στην ύπαιθρο) είναι ένα πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό για αυτούς που έχουν τα μελίσσια τους κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Αδιάψευστοι μάρτυρες οι καλλιστήμονες που συναντώ το πρωι στο πάρκο στρατού. Η ανθοφορία τους κρατά από το Μάιο ως τον Ιούλιο και είναι σημαντικής προσφοράς.  Ο στήμονας είναι στην αρχή τυλιγμένος σε ένα κουβαράκι μέσα στο «μπουμπούκι¨.

Αμέσως μόλις αρχίσει να ξετυλίγεται γίνεται στόχος για τις μέλισσες. Όταν ανοίξει για τα καλά, δημιουργεί την χαρακτηριστική ταξιανθία. Το περίεργο άνθος θυμίζει βουρτσάκι άλλα αν το αγγίξεις θα δεις οτι είναι εξαιρετικά τρυφερό και μαλακό. Η ομοιότητα του αυτή του δίνει και την αγγλική του ονομασία Crimson Bottlebrush που ακούγεται εξαιρετικά πεζή μπροστά στην ελληνική καλλιστήμων. Τα φύλλα του έχουν μια παρόμοια μυρωδιά με αυτή της λουίζας, της σιντρονέλας και του μελισσοχορτου.

Είναι ευαίσθητο στο κρύο φυτό αλλά γενικά δεν έχει περίεργες απαιτήσεις και μυστικά. Το μόνο tip που βρήκα ψάχνωντας στο internet είναι οτι δεν αγαπά τα ασβεστώδη χώματα.

 Πηγή