Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

ΜΕΛΙ. ΖΑΧΑΡΗ, ΣΙΡΟΠΙΑ. ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ....ΟΙ ΧΡΟΝΙΟΙ ΛΗΣΤΕΣ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ !





Ο πραγματικός λόγος που οφείλουμε να απέχουμε από τα αναφερόμενα προιόντα δεν είναι τόσο τα ίδια τα σάκχαρα τους (όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη), όσο η απομονωμένη μορφή με την οποία βρίσκονται σε αυτά τα προιόντα.
Είναι φανερό ότι κανένα θρεπτικό στοιχείο στη φύση δε βρίσκεται σε απομονωμένη μορφή.
Μόνο έπειτα από την βιομηχανική επανάσταση και την άμεση ανθρώπινη παρέμβαση σε διάφορα τρόφιμα μπορούμε να λάβουμε απομονωμένη χημεία με τη μορφή την οποία έχουμε σήμερα...
Ως παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε τη βιομηχανική απομόνωση της λευκής ζάχαρης από τα ζαχαρότευτλα, ή ακόμα την παραγωγή λευκού αλευριού, έναντι αλευριού ολικής άλεσης.
Τι αποτέλεσμα έχει αυτό το γεγονός όμως στο σώμα μας;
Ας δούμε τι έχει να μας πεί η επιστήμη της βιοχημείας!
Προκειμένου ο οργανισμός να μεταβολίσει για παράδειγμα την καταναλώμενη λευκή ζάχαρη χρειάζεται να διαθέσει αρκετά θρεπτικά συστατικά από τα αποθέματα του, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β για την οξείδωση της γλυκόζης (Θειαμίνη-Β1, Ριβοφλαβίνη-Β2, Β6), όπως επίσης και Μαγνήσιο για τη μετατροπή της γλυκόζης σε πυροσταφυλικό οξύ(1).
Η χρόνια και καθημερινή κατανάλωση τέτοιων προιόντων μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή έλλειψη των παραπάνω θρεπτικών συστατικών αργότερα στη ζωή μας, καθώς το σώμα μας οφείλει να τα διαθέσει από τις αποθήκες του(1).
Όσο αναφορά το ανεπεξέργαστο (αφιλτράριστο) μέλι, αν και για κάποιους αποτελεί μια καλύτερη επιλογή σε σχέση με τη ζάχαρη, η περιεκτικότητα του σε σημαντικά θρεπτικά στοιχεία όπως τα παραπάνω σύμφωνα με τις διατροφικές αναλύσεις είναι αμελητέα.
Συγκεκριμένα, 100γρ. μελιού (5 κ. σούπας μέλι) περιέχουν υπαρκτή αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε Μαγνήσιο (2mg) και Βιταμίνες Β1,B2 (~0mg), ενώ τα 100γρ.μελιού θα μας προσφέρουν και επιπλεόν 300 θερμίδες(2).
Αντιθέτως, για παράδειγμα 100γρ. μπανάνας μας προσφέρουν 27mg Μαγνησίου, 0,4mg Β6, 0,1mg Β2, συστατικά που βοηθούν και στο μεταβολισμό των ίδιων των σακχάρων τους, ενώ περιέχουν μόλις 90 θερμίδες(3).
Η απομονωμένη χημεία δε βοηθά στην καλύτερη υγεία. Υποβαθμίζει την άριστη λειτουργικότητα του σώματος και μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε αδιάγνωστες και αρρύθμιστες ελλείψεις όπως το Μαγνήσιο, Σίδηρος και άλλα θρεπτικά στοιχεία.
Γι αυτό το λόγο προτιμούμε την κατανάλωση ολόκληρων τροφίμων, τα οποία έχουν υποστεί τη λιγότερη ανθρώπινη μεταχείρηση, όπως π.χ. μια γλυκοπατάτα ή 1 μπανάνα κ.λ.π.
ΠΗΓΕΣ: