Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

ΠΡΑΣΙΝΗ...ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ : ΠΩΣ Η ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΗΨΗΣ



Ένα αναπτυσσόμενο κίνημα στο νότιο Λονδίνο προσπαθεί να αποδείξει τα οφέλη που έχει η κηπουρική στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης
Το εν λόγω πρότζεκτ ονομάζεται "Sydenham Garden" και αναπτύσσεται στο πυκνοκατοικημένο νότιο Λονδίνο. Πρόκειται για ένα στρέμμα κήπου που περιτριγυρίζεται μόνο από πολυκατοικίες και σχολεία.  

Η πρώτη εικόνα που δίνει στους επισκέπτες σίγουρα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική, αλλά όλα αλλάζουν μόλις μπουν μέσα στο κτίριο.

Τον χώρο διαχειρίζεται ο φιλανθρωπικός οργανισμός "Sydenham Garden". Στο κτίριο πέρα από τον κήπο υπάρχει ένα ειδικό κέντρο ευεξίας, ένα πάρκο καθώς και αίθουσες πολλαπλών δραστηριοτήτων. 

Τα μαθήματα της λεγόμενης "θεραπευτικής κηπουρικής" γίνονται σε εβδομαδιαία βάση από εξειδικευμένο και έμπειρο, σε θέματα ψυχικής υγείας, προσωπικό στελεχωμένο από εθελοντές - πρώην ασθενείς.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα εθελόντριας - πρώην ασθενούς αποτελεί η Christine Dow, 63 ετών. Η Christine πάλευε επί σειρά ετών με την κατάθλιψη με τον ψυχοθεραπευτή της, να της προτείνει μια εναλλακτική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου: να παρακολουθήσει τα μαθήματα κηπουρικής στο Sydenham Garden.

Την προετοίμασε ότι μπορεί στην αρχή να της φανεί ανιαρό, αλλά όσο περνάει ο καιρός θα γίνει μια ενδιαφέρουσα και ευχάριστη απασχόληση. Και όντως είχε δίκιο. Η Christine, όσο περνούσαν οι μήνες, αισθανόταν όλο και πιο ευδιάθετη και ενεργητική. Πρόκειται για μια "όαση ηρεμίας" όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στον Guardian. 

Τη διετία 2017 - 18 ο οργανισμός δέχτηκε από ενδιαφερόμενους ασθενείς 313 αιτήσεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ο Tom Gallagher, ειδικός σύμβουλος του πρότζεκτ δήλωσε ότι βάσει των μέχρι τώρα στατιστικών η θεραπευτική κηπουρική είναι εξίσου αποτελεσματική με τις αντίστοιχες ψυχοθεραπείες. 

Επίσης, η κηπουρική, πέρα από τα οφέλη στο κομμάτι της ψυχικής υγείας, επιδρά θετικά και στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης και της κοινωνικοποίησης δηλώνει ο Gallagher.

Το Sydenham Garden αποτελεί κομμάτι του ευρύτερου κινήματος που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια, το οποίο προσπαθεί να προωθήσει την κηπουρική ως μέσο αντιμετώπισης και ίασης ψυχικών ασθενειών. 




Με πληροφορίες από Guardian