Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

BORS. ΕΝΑ ΡΟΦΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΟΚ

BORS. Ένα Ρόφημα ΥΓΕΙΑΣ
Μια μικρή Ιστοριούλα
Όπως έχω αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο, γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ρουμανία, ως παιδί Ελλήνων γονέων που υπήρξαν απόγονοι παππούδων και γιαγιάδων προσφύγων. Προσφύγων, λόγω του τότε θλιβερού και αιματηρού Ελληνικού εμφύλιου πολέμου (ανταρτοπόλεμος).
Τα χρόνια της τότε κομμουνιστικής Ρουμανίας ήταν πολύ δύσκολα και πάνω από όλα άκρως στερητικά σε διατροφικά είδη πρώτης ανάγκης.
Ως εκ τούτου, οι γονείς μου και κύρια η εφευρετική μητέρα μου, «σκαρφίζονταν» συχνά τρόπους κάλυψης βασικών θρεπτικών στοιχείων μέσω της αυτάρκειας.
Ψωμί μόνη της. Τουρσιά μόνη της. Μαρμελάδες και κομπόστες σπιτικές. Κεφίρ, γιαούρτια και τυριά πάντα φρέσκα και χειροποίητα.
Οι καιροί δύσκολοι. Όμως οι γλυκές αναμνήσεις της νιότης πολλές και ευχάριστες. Μια από αυτές και το αλησμόνητο BORS! (μπόρς στα ελληνικά).
-«Πήγαινε Σπάρτακε μέχρι την Κυρία Bogsa και αγόρασε μια μπουκάλα Bors», μου έλεγε η μητέρα μου κάθε 2 – 3 ημέρες.
Και εγώ πάντοτε ως υπάκουο και καλό παιδάκι εκτελούσα «γονικά θελήματα».
- «Γιατί μου το κάνεις αυτό αγόρι μου κάθε φορά; Τώρα θα πρέπει να ξαναπάς».
Η δίκαιη αγανάκτηση της μητέρας μου ήταν μια επαναλαμβανόμενη ιστορία, καθώς κάθε φορά επέστρεφα από τη γειτόνισσα του δευτέρου ορόφου με την γυάλινη μπουκάλα του Bors, μισοάδεια!
Τι να κάνω και εγώ. Το παιδικό μου σωματάκι ήταν τόσο στερημένο από θρεπτική και ζωντανή τροφή που δεν μπορούσα να αντισταθώ στην απίθανη γεύση του Bors. Ένα ρόφημα με εκπληκτικά οφέλη, το οποίο μετά από 20 ολόκληρα χρόνια «ανακάλυψα» ξανά ως ένα θεραπευτικό ρόφημα με την επωνυμία REJUVELAC! (ρετζούβελακ στα ελληνικά).
Τελικά τίποτα δεν είναι «νέα ανακάλυψη» και ούτε φυσικά «καινούργιο». Όπως αναφέρω συχνά, τα πάντα έχουν ειπωθεί και τα πάντα έχουν γραφτεί.
Η γνώση ΠΑΝΤΟΤΕ προϋπήρξε και απλώς αναμεταδίδεται ενίοτε τροποποιημένη.
Τι είναι το BORS
Θα μπορούσα να αναφερθώ απλά στο REJUVELAC. Έτσι ακριβώς όπως το βάφτισε η αλησμόνητη Ann Wigmor η οποία κατάγονταν από την Λιθουανία και γνώριζε. Γνώριζε αυτό το ρόφημα με την επωνυμία BORS, καθώς η Ρουμανία ήταν άκρως προσκείμενη πολιτικά στην τότε κραταιά κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση.
Rejuvelac λοιπόν και Bors, είναι το ίδιο ρόφημα. Με μια μικρή όμως διαφορά. Το REJUVELAC απαιτεί για την παρασκευή του, φυτρωμένους σπόρους σίτου, ενώ στο Bors χρησιμοποιούμε ως κύριο συστατικό παρασκευής, το «ευτελές» πίτουρο σίτου.
Και τα δύο ροφήματα έχουν παρόμοια (σχεδόν) θρεπτικά οφέλη, καθώς η διαδικασία της ζύμωσης παράγει φιλικά βακτήρια, τα επονομαζόμενα και ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ.
Η διαδικασία της ζύμωσης με την παρουσία πρόσθετης γλυκαντικής ουσίας όπως βύνη, μελάσα, ζάχαρη καρύδας, rapadura, κλπ αυξάνει τη δραστικότητα αυτού του ροφήματος. Οι ολιγοσακχαρίτες και τα απλά σάκχαρα της εκάστοτε γλυκαντικής ουσίας, λειτουργούν πάντοτε ως πρεβιοτική τροφή των Bifidum και acidophilus προβιοτικών του Bors (ή του REJUVELAC).
Οφέλη του BORS
Εδώ δεν θα μακρηγορήσω. Θα αναφέρω πολύ απλά και εν συντομία ότι το BORS θα ΠΡΕΠΕΙ να αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής σας. Εάν φυσικά ενδιαφέρεστε για την πολύτιμη υγεία σας.
Άλλη τροφή τόσο εύκολη και σύντομη στην παρασκευή, δεν θα βρείτε.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της παρουσίας άφθονων προβιοτικών και ενζύμων στο Bors, καθώς επίσης και των πολύτιμων βιταμινών του συμπλέγματος Β, της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε και αρκετών αμινοοξέων σε ελεύθερη και αφομοιώσιμη μορφή.
Το Bors, είναι ένα εκπληκτικό τονωτικό ρόφημα υγείας το οποίο χαρίζει ενέργεια και ευεξία σε όσους το αγαπούν και άμεση ανακούφιση συμπτωμάτων σε όσους πάσχουν από παθήσεις στομάχου και ειδικά ασθένειες του λεπτού εντέρου.
Πως παρασκευάζεται
Η διαδικασία φίλοι μου είναι απλή και ευχάριστη. Χρειάζεστε τα εξής:
BORS/ Συστατικά
• 2 νεροπότηρα βιολογικό πίτουρο σιταριού
• 6 νεροπότηρα νερό πηγής, αποσταγμένο ή εμφιαλωμένο
• 1 κουταλιά της σούπας γλυκαντικό της επιλογής σας
• Γυάλινο βάζο χωρητικότητας 2 λίτρων
• Μικρό τουλπάνι ή ύφασμα από μπομπονιέρα
Ξεκινήστε πρώτα ρίχνοντας το πίτουρο σίτου μέσα στο γυάλινο βάζο. Προσθέστε το ποιοτικό σας νερό και κατόπιν τη γλυκαντική ουσία σας. Ανακατέψτε το μίγμα με μια ξύλινη κουτάλα για λίγα δευτερόλεπτα. Κλείστε πρόχειρα το στόμιο του βάζου με ένα μικρό «αναπνέων» υφασματάκι, στερεώνοντας το με ένα λαστιχάκι. Μην ξεχάσετε να αφήσετε ένα κενό τουλάχιστον 4 – 5 εκατοστά από το στόμιο του βάζου, καθώς η αλκοολική ζύμωση που θα ακολουθήσει, θα ανεβάσει το ύψος του ροφήματος (πιθανότητα υπερχείλισης).
Αφήστε το βάζο σας για 48 ώρες (2 ημέρες) το καλοκαίρι και 3 ημέρες (72 ώρες) το χειμώνα στον πάγκο της κουζίνας, στην αποθήκη ή σε κάποιο χαμηλό ράφι της κουζίνας. Μακριά από μυρωδιές, μούχλα, φώς και υγρασία.
Το ρόφημα σας είναι τώρα έτοιμο. Αδειάστε το περιεχόμενο του βάζου σας μέσα σε άλλο γυάλινο μπουκάλι χωρίς να αφαιρέσετε την αυτοσχέδια «σίτα» του στομίου (το πίτουρο σίτου θα πρέπει να παραμείνει στο εσωτερικό του βάζου).
Φυλάξτε το Bors, μέσα στο ψυγείο και καταναλώσετε το μέσα σε μια εβδομάδα.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να επαναλάβατε την διαδικασία για άλλη μια φορά, αλλά αυτή τη φορά αφήστε το μίγμα σας να υποστεί τη σχετική ζύμωση ΜΟΝΟ για 24 ώρες (μια ημέρα).
Κατόπιν πετάξτε το πίτουρο του βάζου και ξεκινήστε τη διαδικασία παρασκευής φρέσκου Bors, με φρέσκο πίτουρο σίτου.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Εάν η γεύση του BORS δεν είναι του γούστου σας, τότε ακολουθήστε την ίδια ακριβώς διαδικασία παρασκευάζοντας το πιο φιλικό γευστικά REJUVELAC. Απλώς αντί για πίτουρο σίτου χρησιμοποιήστε βιολογικό αναποφλοίωτο σιτάρι.
Για άλλη μια φορά σου απέδειξα ότι δεν χρειάζεσαι χρήματα για να «αγοράζεις» την ΥΓΕΙΑ σου.
Προβιοτικά και ένζυμα υπάρχουν άφθονα και σε έτοιμα συμπληρώματα του εμπορίου. Ευκολία μεν, πολυέξοδα δε.
Μην υποτιμάς την αξία του ταπεινού BORS. Δώσε του την ευκαιρία να σε βοηθήσει πεπτικά και δεν πρόκειται να σε απογοητεύσει.
BORS λοιπόν «Tovarish» (σύντροφοι!)
• Ως πρωινό ρόφημα αντί γα νερό
• Ως κύριο συστατικό (υγρό) στην παρασκευή σούπας λαχανικών
• Ως πρόσθετο συμπλήρωμα σε ίση αναλογία με τους καθημερινούς χυμούς σας
Από σήμερα, ή μάλλον σε 3 ημέρες,
Πιείτε στην Υγειά σας ή στα Ρουμάνικα, Noroc!
Σπάρτακος ο Εκπαιδευτής