Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Οι ιδιότητες του ζεόλιθου στη γεωργία

• Ο ζεόλιθος ως 100% φυσικό προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία. Οι ευεργετικές του επιδράσεις είναι μόνιμες, αφού δεν αποικοδομείται όπως τα άλλα βελτιωτικά εδάφους.
• Βελτίωση γεύσης και ποιότητας τροφίμων.
• Αποδεσμεύει αργά και με φυσικό τρόπο τις θρεπτικές ουσίες στο ριζικό σύστημα των νέων φυτών, αυξάνοντας έτσι τη δύναμη και την απόδοση τους.
• Η ανάμειξη του ζεόλιθου στα αγροτικά εδάφη βελτιώνει τις θρεπτικές ικανότητες του εδάφους. Αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης του φυτού, μειώνει τις ασθένειες στο ριζικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων.
• Η χρήση του στις καλλιέργειες, εκτός της ποιοτικής βελτίωσης των καρπών, προσφέρει αύξηση παραγωγής κατά 30% - 55% στο σιτάρι, 33% στο ρύζι, 50% στο καλαμπόκι, 17% στο βαμβάκι, 73% στο σταφύλι, 48% - 52% στη ντομάτα, 45% στο ακτινίδιο καθώς και 25% αύξηση ανθοφορίας στα γαρύφαλλα.
• Με την χρήση λιγότερων λιπασμάτων και νερού προάγεται η καλή διαχείριση του εδάφους και η μείωση της ρύπανσης που προέρχεται από την έκπλυση των λιπασμάτων στον υδροφόρο ορίζοντα.
• Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπόστρωμα που βοηθάει στην ανάπτυξη υδροπονικών καλλιεργειών, σε λαχανοκομικά, ανθοκομικά, αρωματικά είδη, σε μεσογειακές συνθήκες και δίνει προϊόντα υψηλής παραγωγής και ποιότητας.
• Συλλαμβάνει και ρυθμίζει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία και τα απελευθερώνει αργά όποτε απαιτείται.
• Απορροφά και παγιδεύει τις τοξικές προσμείξεις.
• Συμβάλλει στην εξισορρόπηση του pH του εδάφους.
• Μειώνει το κόστος των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.
• Ανακουφίζει τα συμπυκνωμένα εδάφη.
• Βελτιώνει την δομή του εδάφους, το κάνει πιο χαλαρό με αποτέλεσμα τα φυτά να αναπτύσσονται πολύ πιο καλύτερα.
• Έχει την ιδιότητα να κατακρατεί το νερό και μειώνει την απώλεια νερού.
• Μειώνει την δημιουργία ξηρών σημείων.
• Σκοτώνει τα παθογόνα.
• Μειώνει ή εξαλείφει τις οσμές.
• Μειώνει τις μύγες και σκοτώνει τους σπόρους των ζιζανίων.
 
Πώς εφαρμόζεται σε γεωργική χρήση; 
Στη γεωργία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε με τη μορφή πούδρας, για ψέκασμα με νερό, είτε σε μορφή χαλικιού κοντά στη ρίζα.

Ψέκασμα
: 1,5-2% κατά βάρος διάλυμα.
Π.χ. στα 200 λίτρα νερό χρησιμοποιήθηκαν 3 κιλά πούδρα ζεόλιθου για 20 ρίζες ελαιόδεντρα.

Ενσωμάτωση

Για καλλιέργειες σε χωράφι:
150-200 κιλά ανά στρέμμα ενσωμάτωση με φρέζα
Για φιντάνια:
15-20 % σε σχέση με το χώμα ενσωμάτωση τοπικά στη ρίζα κατά το φύτεμα.
Παραδείγματα σε συγκεκριμένα είδη.
Για Αμπέλια, Ελιές Πορτοκαλιές:
1 στρέμμα Αμπέλια με 400 περίπου ρίζες: 150 κιλά ζεόλιθο
1 στρέμμα Ελιές με 25 περίπου δέντρα: 200 κιλά ζεόλιθο (8 κιλά ανά δέντρο)
Πορτοκαλιές: 5 κιλά ζεόλιθο ανά δέντρο.
 
Είναι συμβατός με τη χρήση λιπασμάτων ή φυτοφαρμάκων;Ο ζεόλιθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε βιολογικές όσο και σε συμβατικές καλλιέργειες που κάνουν χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Η διαφορά είναι πως ενώ στις μεν πρώτες η εφαρμογή του ζεόλιθου στο χωράφι μία φορά αρκεί εφ’ όρου ζωής, ενώ στην περίπτωση των συμβατικών καλλιεργειών η εφαρμογή του θα πρέπει να γίνεται για 3 διαδοχικά έτη ανά 10ετία.
Είναι συμβατό με τις μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας;Ο ζεόλιθος όντας φυσική ουσία που απαντάται αυτούσια στη γη, μπορεί να εφαρμοστεί σε μία βιολογική καλλιέργεια διατηρώντας τον χαρακτηρισμό της και προσφέροντας μία καθαρότερη γη και καρπούς με μεγαλύτερο μέγεθος και αυθεντική γεύση, άρωμα και χρώμα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θερμοκήπια;Ο ζεόλιθος έχει χρησιμοποιηθεί σε θερμοκήπια με θεαματικά αποτελέσματα. Λόγω των ιδιοτήτων του βοηθάει στην εξοικονόμηση νερού, φαρμάκων και λιπασμάτων, ενώ βοηθάει τα φυτά να αναπτυχθούν περισσότερο, γρηγορότερα και υγιή.
Ποια χαρακτηριστικά του παίζουν ρόλο στις εφαρμογές;
Τα βασικά χαρακτηριστικά του ζεόλιθου που παίζουν ρόλο στις εφαρμογές είναι η κοκκομετρία και η περιεκτικότητά του σε κλινοπτιλόλιθο και οι προσμίξεις με άλλα στοιχεία. Συγκεκριμένα, για ανθρώπινη χρήση και χρήση σε ζώα με βάση Ευρωπαϊκή Οδηγία η περιεκτικότητα σε κλινοπτιλόλιθο πρέπει να είναι πάνω από 95% ενώ δεν πρέπει να περιέχει χαλαζία, ενώ για γεωργική χρήση πάνω από 85%.
Έχει μετρηθεί η επιρροή του σε γεωργικά προϊόντα;Η επιρροή του ζεόλιθου στα γεωργικά προϊόντα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται ορισμένα ήδη, η επιρροή του ζεόλιθου στην αύξηση της παραγωγής και η αντίστοιχη περιοχή.
 
Ένα από τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να κατανοήσουμε σε σχέση με τη χρήση του ζεόλιθου στη γεωργία, είναι ότι ο ζεόλιθος ασχολείται πρωταρχικά με τη γη μας και ως επίπτωση αυτής της δράσης βελτιώνει την παραγωγή. Η σημασία αυτής της παρατήρησης φαίνεται ξεκάθαρα όταν η γη είναι όξινη, αφού σε αυτήν την περίπτωση το 70% του λιπάσματος που προσθέτουμε είναι άχρηστο. Είναι η ίδια η γη που αντιδρά με αυτό και δεν προσφέρει στο φυτό παρά μόνο το 30%. Ενώ η χρήση του ζεόλιθου που λειτουργεί ως εξισορροπητής επιτρέπει την μετατροπή του pH της γης σε ένα ουδέτερο. Έτσι στη συνέχεια όταν προσθέτουμε το λίπασμα σε αυτή τη νέα γη, το λίπασμα λειτουργεί 100% κι έχουμε μεγαλύτερη απόδοση. Πράγμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα να εξοικονομήσουμε λίπασμα. Επίσης σε αυτή την διαδικασία έχουμε και εξοικονόμηση νερού. Επίσης όταν έχουμε πολλές ή ισχυρές βροχές ο ζεόλιθος κρατά το λίπασμα στο επίπεδο του ριζικού συστήματος, πράγμα που βοηθά στην ανάπτυξη του φυτού. Και αυτό γίνεται για τον ίδιο λόγο με το οποίο λειτουργούν τα λιπάσματα επιβράδυνσης που εμπεριέχουν ζεόλιθο στην εξωτερική τους δομή. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν δεν είναι ότι αναγκαζόμαστε, αλλά ότι υπάρχει ανάγκη για την χρήση του ζεόλιθου στη γεωργίαΚάθε παραγωγή που πραγματικά σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον χρειάζεται το ζεόλιθο. Διότι ο ζεόλιθος καθαρίζει τη γη από τα βαρέα μέταλλα, τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες. Έτσι κάθε εφαρμογή του βελτιώνει τη γη μας και προσφέρει ένα πρόσφορο έδαφος στα φυτά μας. Σε αυτό το πλαίσιο ο ζεόλιθος λειτουργεί ως μια μηχανή του Wiener που με ανάδραση προσαρμόζει το έδαφος σε μια αποτελεσματικότερη χρήση.
Νίκος Λυγερός
 

Αύξηση παραγωγής διάφορων προϊόντων με την χρήση ελληνικού ζεόλιθου

Είδος παραγωγήςΑύξηση παραγωγής (%) σε σύγκριση με συμβατική καλλιέργειαΠεριοχή έρευνας
Γαρίφαλο25,00%Σιδηρόκαστρο, Σερρών
Καλαμπόκι50,00%Γέφυρα, Θεσσαλονίκης
Σιτάρι29,00%Γέφυρα, Θεσσαλονίκης
Ρύζι34,00%Χαλάστρα, Θεσσαλονίκη
Βιολογική Ντομάτα48,00 - 52,00%Άσπρο, Εδέσσης
Σταφύλι48,00 - 66,00%Αγ. Αθανάσιος, Θεσ/νίκης
Ακτινίδια45,00%Λιβαδοχώρι, Σερρών
Βαμβάκι17,00%Λιβαδοχώρι, Σερρών