Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

ΜΑΥΡΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ






Ποιος είναι ο τρόπος αποξήρανσης της μαύρης σταφίδας;

Γενικά, υπάρχουν δύο μέθοδοι αποξήρανσης.
Η πιο διαδεδομένη είναι η αποξήρανση στον ήλιο (στα λεγόμενα αλώνια) η οποία είναι η απλούστερη και οικονομικότερη μέθοδος.
Η άλλη μέθοδος, είναι η αποξήρανση στη σκιά.

Πρόκειται για μια μέθοδο που στο παρελθόν εφαρμοζόταν από κάποιους –και πάλι λίγους- παραγωγούς και έδινε το ανώτατο ποιοτικό αποτέλεσμα στο τελικό προϊόν.
Η ουσιαστική διαφορά της αποξήρανσης στη σκιά είναι ότι τα σταφύλια δεν εκτίθενται στις βλαβερές ηλιακές υπεριώδεις ακτινοβολίες και επομένως οφείλουν την αβίαστη αποξήρανση τους στα ρεύματα αέρος του φυσικού περιβάλλοντος.
Για τον λόγο αυτό,  η Κορινθιακή σταφίδα «Σκιάς» έχει ομοιόμορφο σκούρο μπλε/μαύρο χρώμα, «γεμάτο» σώμα, φρουτένια γεύση (χωρίς καραμελοποιημένα σάκχαρα)  και αυθεντικά αρώματα Κορινθιακής σταφίδας.
Φυσικά αυτό το αποτέλεσμα απαιτεί και θυσίες.
Ο παραγωγός πρέπει να εργαστεί (κατασκευή μόνιμης «Ισκιάδας» – «κρέμασμα» σταφυλιών ένα προς ένα σε σύρματα -καθημερινή παρουσία στον χώρο αποξήρανσης-«ξεκρέμασμα» σταφυλιών ένα προς ένα και στη συνέχεια τοποθέτηση σε αλώνι για 1 ημέρα στον ήλιο) και να ρισκάρει περισσότερο (Σκιά: μέχρι 2 μήνες/ Ήλιος: μέχρι 15 ημέρες).

Ποια είναι η διατροφική αξία της μαύρης κορινθιακής σταφίδας και ποια τα οφέλη της για τον ανθρώπινο οργανισμό;

Περιέχει:  Βιταμίνες Β1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, Αμινοξέα - Ασβέστιο - Σίδηρο,- Μαγνήσιο - Φώσφορο - Κάλιο - Νάτριο - Ψευδάργυρο - Χαλκό - Μαγγάνιο - Σελήνιο - Υδατάνθρακες - Πρωτεΐνες - Σάκχαρα - Φυτικές Ίνες , και σούπερ αντιοξειδωτικές ουσίες ( φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες, προκυανιδίνες, πολυφαινόλες, ρεσβερατρόλη κ.α.)

- Είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών πολυφαινολικών συστατικών. Οι πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση (προστατεύουν την LDL χοληστερόλη από την οξείδωση, ελαττώνουν τη χοληστερόλη που εναποτίθεται στους ιστούς, μειώνουν την αθηρωματική πλάκα στα αγγεία και έτσι και τον κίνδυνο καρδιοπαθειών).

- Διαθέτει αντικαρκινική δράση – κυρίως σε ό,τι αφορά το παχύ έντερο και το στομάχι οδηγώντας τα καρκινικά κύτταρα στον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο (απόπτωση).

- Διαθέτει αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή καθώς και αγγειοδιασταλτική δράση μέσω της παραγωγής ενδοκυτταρικού οξειδίου του αζώτου.

 - Περιέχει σε μεγάλες ποσότητες ιχνοστοιχεία και συγκεκριμένα μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο (ρυθμιστές της αρτηριακής πίεσης).

- Με δεδομένο ότι η σταφίδα καταναλώνεται με τη φλούδα της, έχει πολύ υψηλό ποσοστό διαιτητικών ινών – μάλιστα η κορινθιακή έχει υψηλότερο από τα υπόλοιπα είδη σταφίδας ενώ είναι και υψηλότερο από εκείνο των περισσότερων φρούτων (υπολείπεται μόνο μερικών φυλλωδών λαχανικών). Οι διαιτητικές ίνες λειτουργούν ως υπόστρωμα για ωφέλιμα βακτήρια του παχέος εντέρου χαρίζοντας έτσι στη σταφίδα πρεβιοτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά εμποδίζουν και τη βιοσύνθεση χοληστερόλης.

- Η γλυκύτητα της σταφίδας οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φρουκτόζη, η οποία έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (19) έναντι της γλυκόζης (100) και ως αποτέλεσμα η σταφίδα έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (55-63).

- Τα σάκχαρα της σταφίδας δεν είναι σε μορφή κρυστάλλων, επομένως μπορούν να «εγκλωβίσουν» άλλα συστατικά, αντιοξειδωτικά, αρωματικές ουσίες, και να τα προστατεύσουν. Παράλληλα τα κουκούτσια, όταν υπάρχουν, συνεισφέρουν και αυτά στο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο.

- Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατες κλινικές μελέτες που έγιναν υπό την εποπτεία του αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικολάου Τεντολούρη, η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα βοηθάει σημαντικά άτομα με Σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η ημερήσια κατανάλωση της μαύρης σταφίδας μειώνει τη διαστολική αρτηριακή πίεση και την οξειδωμένη μορφή της κακής LDL χοληστερόλης, αυξάνει την ολική αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος του αίματος, ενώ δεν επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.-

Ποια είναι η προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα;

Με δεδομένο ότι η Κορινθιακή σταφίδα είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο με μεγάλα, όπως είδαμε, οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό θα ήταν καλό να αποτελεί τουλάχιστον τη μία από τις τρεις έως πέντε μερίδες φρούτων που πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως.
Δύο κουταλιές της σούπας σταφίδα είναι το ιδανικό σνακ για κάθε μέρα.