Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

ΡΗ. Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΟΥ PH..... ΚΑΙ Η ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ.





Η οξύτητα καταγράφεται στην κλίμακα pH 0-14 (με το 7 να θεωρείται ουδέτερο), ή οποία είναι η μέτρηση του καθαρού νερού σε θερμοκρασία δωματίου. 
Ισχυρά όξινα διαλύματα, όπως το γαστρικό οξύ, έχουν χαμηλό αριθμό Ph, ενώ τα αλκαλικά ή βασικά διαλύματα έχουν υψηλούς αριθμούς.

Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και πιο υγιεινά, όταν τα περισσότερα υγρά και ιστοί βρίσκονται σε ένα αλκαλικό περιβάλλον.

Το ανθρώπινο αίμα, για παράδειγμα, είναι ελαφρώς αλκαλικό και πρέπει να διατηρείται σε ένα επίπεδο pH κοντά στο 7,35 για την ανταλλαγή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών.

Τι συμβαίνει όταν το pH είναι περισσότερο όξινο και λιγότερο αλκαλικό

Επηρεάζεται η βιοχημεία του οργανισμού

Παρά το γεγονός ότι το αίμα μπορεί να είναι λίγο πιο αλκαλικό από 7,35, δεν μπορεί να είναι πολύ πιο όξινο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, διότι πολλές βιοχημικές αντιδράσεις δεν μπορούν να συμβούν μέσα σε οξύτητα.

Ως εκ τούτου, το σώμα έχει μηχανισμούς για τη διατήρηση του pH στο αίμα όταν καταναλώνουμε όξινες τροφές ή όξινα ποτά. 
Η πιο αποτελεσματική διαδικασία είναι να αφαιρούνται τα αλκαλικά μέταλλα, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο, από τα οστά και να πηγαίνουν στο αίμα και σε άλλους ιστούς.

Η διαδικασία αυτή είναι η κύρια αιτία παθήσεων των οστών, όπως η οστεοπόρωση και η αρθρίτιδα. Δημιουργείται ανοσολογική ανεπάρκεια, πράγμα που σημαίνει πως αυξάνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης των παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν απορύθμιση PH.

Το ουδέτερο PH στα υγρά του σώματος (με εξαίρεση τα πεπτικά υγρά και το δέρμα) διατηρεί τα κύτταρα υγιή.
Τα θρεπτικά συστατικά αξιοποιούνται καλύτερα, αυξάνεται η ικανότητα παραγωγής ενέργειας και ισχυροποιούνται οι δυνατότητες αυτοΐασης και αποτοξίνωσης του οργανισμού.
Υπάρχει ομοιόσταση-ισορροπία.

Όταν διαταράσσεται το PH, έστω και απειροελάχιστα, διαταράσσεται η ισορροπία εσωτερικά και τα επιπλέον οξέα διαβρώνουν τους ιστούς, εμποδίζουν τον οργανισμό να επισκευάσει τις φθορές του. Δημιουργούνται φλεγμονές, προκαλούνται δυσλειτουργίες που αργά ή γρήγορα θα εξελιχθούν σε σοβαρές ασθένειες, έως και τον θάνατο.
Ευαγγελία Παπαγιάννη