Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

ΛΙΠΩΔΕΣ ΗΠΑΡ;;;.... ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ....






Μια μερίδα πράσινων φυλλώδη λαχανικών στη καθημερινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης λιπώδους νόσου του ήπατος.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PNAS, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία δείχνουν πώς μια μεγαλύτερη πρόσληψη ανόργανων νιτρικών αλάτων που εντοπίζονται σε πολλά είδη πράσινων λαχανικών, μειώνει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και συμβάλλει στην αποτοξίνωσή του.

Η ηπατική στεάτωση είναι μια κοινή ηπατοπάθεια που πλήττει περίπου το 25% του πληθυσμού. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει σήμερα μια εγκεκριμένη θεραπεία της πάθησης, το νέο «πράσινο» εύρημα των ερευνητών του Ινστιτούτου Καρολίνσκα θεωρείται πολύ σημαντικό.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν τον πληθυσμό να καταναλώνει περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μαρούλι ή πολύ πλούσια σε νιτρικά άλατα - σπανάκι και ρόκα.
«Δεν χρειάζονται τεράστιες ποσότητες προκειμένου να αποκομίσει κάποιος τα προστατευτικά οφέλη που παρατηρήσαμε, μόλις 200 γραμμάρια την ημέρα είναι αρκετά." - λέει ο Mattias Carlström, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του Ινστιτούτου Karolinska.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα νιτρικά άλατα από τα πράσινα λαχανικά ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των μιτοχονδρίων, της μονάδας παραγωγής ενέργειας του κυττάρου, βελτιώνουν τη φυσική αντοχή. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιαγγειακή λειτουργία και τον διαβήτη.
«Πιστεύουμε ότι αυτές οι ασθένειες συνδέονται με παρόμοιους μηχανισμούς, όπου το οξειδωτικό στρες προκαλεί τη μειωμένη σηματοδότηση του μονοξειδίου του αζώτου, η οποία έχει επιζήμια επίδραση στις καρδιομεταβολικές λειτουργίες», λέει ο Δρ Carlström.
Άνθρωποι με αθηροσκλήρωση, διαβήτη ή υπέρταση, γυναίκες μετα την εμμηνόπαυση, εμφανίζουν συχνά διαταραγμένες οδούς του μονοξειδίου του αζώτου, η βασική λειτουργία του οποίου να διαστέλλει τις αρτηρίες και τις φλέβες ρυθμίζοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος και την αρτηριακή πίεση, να μειώνει τη φλεγμονή και να συμμετέχει στην απόπτωση (τον προγραμματισμένο θάνατο των κυττάρων).
Η Μινοξιδίλη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της τριχόπτωσης, περιέχει ένα τμήμα του μονοξειδίου του αζώτου και δρά ως αγωνιστής του. Παρομοίως, η κιτρική σιλδεναφίλη, γνωστή και με το εμπορικό όνομα Viagra, διεγείρει στύσεις κυρίως με βελτίωση σηματοδότησης μέσω της οδού του μονοξειδίου του αζώτου.
«Τώρα επιδεικνύουμε έναν εναλλακτικό τρόπο παραγωγής μονοξειδίου του αζώτου, όπου τα περισσότερα νιτρικά άλατα στη διατροφή μας μπορούν να μετατραπούν σε μονοξείδιο του αζώτου και άλλα βιοενεργά είδη αζώτου στο σώμα μας».
«Κανείς δεν έχει επικεντρωθεί ακόμα στα νιτρικά άλατα, τα οποία πιστεύουμε ότι είναι το κλειδί», συνεχίζει ο Δρ Carlström. «Θέλουμε τώρα να διεξάγουμε κλινικές μελέτες για να διερευνήσουμε τη θεραπευτική αξία των συμπληρωμάτων νιτρικών αλάτων για τη μείωση του κινδύνου ηπατικής στεάτωσης. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμακολογικών και διατροφικών προσεγγίσεων».
Επιπλέον, τα πράσινα φυλλώδη και σταυρανθή λαχανικά θεωρούνται οι καλύτερες τροφές για ενδυνάμωση του ήπατος καθώς είναι πλούσιες σε γλουταθειόνη, το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό, απαραίτητο για τις διαδικασίες αποτοξίνωσης και την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η υψηλή περιεκτικότητά σε γλουταθειόνη και χλωροφύλλη ενεργοποιεί τα καθαριστικά ένζυμα απαραίτητα για την αποβολή και εξουδετέρωση των βαρέων μετάλλων και των χημικών ουσιών από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.
Μια μελέτη του 2020 σημειώνει ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις όπως: η νιασίνη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα φλαβονοειδή, τα καροτενοειδή, η σουλφοραφάνη κ.α. Αυτές οι ενώσεις παρέχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, όπως το μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αναιμίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρκίνου και διαβήτη. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου και της καρδιάς, των οστών και του δέρματος.
Άλλη μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι μια καθημερινή μερίδα φυλλωδών λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης που μπορεί να έρθει με τη γήρανση.
Οι Κινέζοι επιστήμονες σε μια έρευνα του 2021 αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση 100 gr πράσινων φυλλώδη λαχανικων την ημέρα, συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο (περίπου 25%) θνησιμότητας από κάθε αιτία, στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό 🥗
Πηγές:
Green leafy vegetables may prevent liver steatosis
Nutrients and bioactives in green leafy vegetables and cognitive decline
Green leafy vegetable and lutein intake and multiple health outcomes

Anna Rozova