Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024



Στην εποχή μας, που χαρακτηρίζεται σαν εποχή των «νεκρών» τροφών έχει μεγάλη σπουδαιότητα να ξέρουμε τους νόμους της σωστής διαιτητικής. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει έντονες και σοβαρές σωματικές ανωμαλίες με το ν' αδιαφορούν ή να παραμελούν τους νόμους της Φύσης.

Όσο οι άνθρωποι επιμένουν να καταναλώνουν τροφές που έχουν κατασκευασθεί από φτωχό άσπρο αλεύρι, τροφές που έχουν λευκανθεί τεχνητά, τροφές που έχουν αναπτυχθεί με ενέσεις και φάρμακα...
Όσο τρέφονται με κατώτερης ποιότητας τροφές που έχουν χρωματισθεί, επεξεργασθεί χημικά ή έχουν φροντισθεί έτσι ώστε να φαίνονται φρέσκες ακόμη και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα που θα έπρεπε να είχαν καταστραφεί...
Όσο ζουν πιο κοντά προς το ανοιχτήρι των κονσερβών και όχι προς τη Μητέρα - Φύση... πιο κοντά στον φούρναρη και τον ζαχαροπλάστη παρά στον αγρότη, πιο κοντά στον βιομήχανο τροφίμων παρά στον Ύψιστο, πιο κοντά στον χασάπη παρά στον κήπο και τον αγρό, πιο κοντά στο φαρμακείο παρά στο κατάστημα υγιεινών τροφών, πιο κοντά στον χειρούργο παρά στην κοινή λογική...
Όσο επιμένουν να ζουν με δηλητηριασμένες, συντηρημένες, μαγειρεμένες σε χύτρες ταχύτητας, τηγανισμένες τροφές και τροφές που έχουν αλλοιωθεί απ' την χημεία, έχουν διασπασθεί στα μόρια τους με την παστερίωση, τροφές που έχουν περάσει χημική επεξεργασία και θείωση μέχρι που οι χυμοί, οι βιταμίνες, τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία και τ' άλλα στοιχεία των τροφών έχουν αλλοιωθεί και το μόνο που έχει απομείνει απ' αυτές είναι μια άχρηστη ουσία που πουλιέται σαν τροφή σε κάθε μανάβικο ή μπακάλικο ή σούπερ - μάρκετ και που τρώγεται απ' τον άνθρωπο, άντρα, γυναίκα ή παιδί, συμπεριλαμβάνοντας μέσα σ' αυτούς και τους ίδιους τους γιατρούς κι έχουν περάσει τον έλεγχο καταλληλότητας από διάφορους επιστημονικούς ελέγχους...
Όσο αλέθουν, ξεφλουδίζουν και μαγειρεύουν τις τροφές και τους στερούν από 5 έως 16 θρεπτικά συστατικά και τρώνε την απογυμνωμένη πλέον αμυλούχα τροφή, το ζάχαρο των τροφών και το λίπος τους...
Όσο τρώνε τροφές που έχουν μείνει στις αποθήκες και στα ράφια για πολύ καιρό μέσα στη σκόνη, την υγρασία, τη ζέστη και τους ατμοσφαιρικούς μύκητες μέχρι που η θρεπτική τους αξία έχει βλαφθεί λόγω αλλοίωσης, αποσύνθεσης, τοξίνωσης, πολυκαιρίας, μεταλλικής οξείδωσης, κι από άλλους λόγους όπως η διάβρωση κι η φθορά...
Όσο πίνουν εμφιαλωμένα προϊόντα, αεριούχα ποτά, σόδες, τεχνητούς χυμούς που δεν έχουν ούτε σταγόνα φυσικό χυμό μέσα τους και κατασκευάζονται από χρώματα, συντηρητικά και γλυκόζη...
Όσο καταναλώνουν κατεψυγμένα κρέατα που μπορεί να μπήκαν στην κατάψυξη την εποχή που η τιμή τους στην αγορά ήταν χαμηλή και αφού φυλάχτηκαν εκεί επί μήνες ολόκληρους εμφανίστηκαν και πάλι με συντηρητικά και άλλα χρωστικά υλικά για να πουληθούν σε ψηλότερη τιμή...
Όσο τρώνε σοκολάτα, κακάο, καφέ ή τσάϊ ή τρώνε λουκουμάδες, κρέμες και τα όμοιά τους...
Όσο τρώνε ξυδάτες κονσερβαρισμένες τροφές, σιρόπια, τηγανητά, πουτίγκες, παγωτά κι άλλα χημικά παρασκευάσματα.... τόσο περισσότερο βλάπτουν το μεγαλύτερο δώρο του Θεού στην γη... τον άνθρωπο.
Ο σκοπός της τροφής είναι να μας δίνει ενέργεια, να «χτίζει» νέους ιστούς και να ρυθμίζει τις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού μας. Γι' αυτό το λόγο, έχει πρωταρχική σημασία το να διαλέγουμε τις κατάλληλες τροφές. Εκείνες τις ουσίες που θα μας ωφελήσουν περισσότερο. [...]
Οι χυμοί των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, που έχουν πρόσφατα στυφτεί, είναι οι πλουσιότερες πηγές βιταμινών και άλλων μεταλλικών ιχνοστοιχείων. Αυτές είναι φυσικές τροφές, που πολύ συχνά παραμερίζονται για να προτιμηθούν άλλες τροφές που περιγράψαμε παραπάνω. Οι χυμοί των φρούτων και των λαχανικών όταν πίνονται στις σωστές αναλογίες θα καταφέρουν να μας μειώσουν την επιθυμία να τρώμε τροφές επεξεργασμένες και κρέας. Κι αυτό θα επιτευχθεί χωρίς καμιά πίεση στον οργανισμό μας και χωρίς τα προβλήματα που προκύπτουν απ' την κατανάλωση κρέατος.
Το να τρώμε κρέας είναι κάτι το ασυνήθιστο, το αφύσικο. Προμηθευόμαστε στοιχεία για τη διατροφή μας από δεύτερο χέρι. Τα φρούτα και τα λαχανικά παράγουν όσες πρωτεΐνες χρειαζόμαστε. Γιατί επομένως να μην τις παίρνουμε απ' ευθείας απ' τη Φύση;
Όταν η φυσική τροφή τρώγεται και χωνεύεται απ' τα ζώα και μετά την καταναλώνουμε εμείς, υπάρχουν επιπτώσεις. Στο παχύ έντερο το κρέας αποσυντίθεται πολύ γρήγορα και αυξάνει τα δηλητήρια και τις τοξίνες που απορροφώνται απ' το αίμα και διασπείρονται σ' ολόκληρο τον οργανισμό μας. Το κρέας δηλητηριάζει το νευρικό μας σύστημα και επιβαρύνει χωρίς λόγο τα νεφρά και το συκώτι. [...]
Η κατάλληλη λήψη των φρέσκων χυμών φρούτων και λαχανικών όχι μόνο θ' αποκαταστήσει την υγεία μας αλλά θα παίξει και το ρόλο της ασπίδας έναντι σ' αυτές τις τροφές που δεν θα πρέπει να τρώμε.
Σε περίπτωση που δεν είμαστε σίγουροι ποιές είναι οι πιο επικίνδυνες τροφές, μπορούμε να πούμε ότι μετά το κρέας έρχονται οι τροφές που έχουν με τεχνητά μέσα διατηρηθεί. Οι φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών όχι μόνο μπορούν να μας βοηθήσουν στο να ελαττωθεί και να ξεπερασθεί η επιθυμία μας για αυτές τις βλαβερές τροφές, αλλά την κόβουν τελείως. Και για ν' αναφέρουμε κάτι που ειπώθηκε από κάποιον σπουδαίο Άγγλο γιατρό: «Υπάρχει μόνο μια αιτία των ασθενειών. Η δηλητηρίαση, η τοξαιμία, η οποία κατά το μεγαλύτερό της μέρος οφείλεται στα κακά διαιτητικά πρότυπα και στην ελαττωματική απόρριψη των άχρηστων ουσιών απ' τον οργανισμό μας». Οι χυμοί των φρέσκων φρούτων και λαχανικών κυκλοφορούν μέσα στο αίμα μας και «ξεπλένουν» τα δηλητήρια.
Κάθε 14 μέρες δημιουργούνται νέα κύτταρα. Οι χυμοί των λαχανικών βοηθούν στο να γίνουν τα νέα κύτταρα πιο υγιή απ' ότι τα παλαιά. Μπορούν να «χτίσουν» ένα οργανισμό που μπορεί ν' αντιστέκεται στις διάφορες ασθένειες. Εκτός του ότι πρέπει να υπάρχουν μέσα στον οργανισμό μας, πρέπει να υπάρχουν και στη σωστή αναλογία. Αυτό είναι και το βασικό λάθος πολλών συσκευασιών που κυκλοφορούν στην αγορά. Επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους προς κάποια βιταμίνη ή μεταλλικό στοιχείο. Εκείνο που είναι ακόμη χειρότερο είναι ότι περιέχουν και επικίνδυνα συντηρητικά. Μόνο τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να μας δώσουν τα αναγκαία συστατικά για μια υγιεινή ζωή...
-----------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο του Ευστράτιου Μανωλίδη:
“ΦΡΟΥΤΟ-ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και τροφές θαύματα” - 1986 -

Ανδρέας Καραβιώτης