Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Η ΣΙΚΕΛΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΤΕΥΕΙ ΑΡΧΑΙΟ ΣΙΤΑΡΙ :



♦️Η επανάσταση των αγροτών της Σικελίας: 3.000 εκτάρια αρχαίων σιτηρών ενάντια στις πολυεθνικές. Η επιστροφή της βιοποικιλότητας στη γεωργία ξεκινά από τα στάχυα του τοπικού σιταριού. Για τη βελτίωση του περιβάλλοντος, της διατροφής και της υγείας.

♦️Το ψωμί και τα ζυμαρικά που παρασκευάζονται με αυτούς τους κόκκους έχουν εντελώς διαφορετική γεύση και άρωμα που δεν θα σας επιτρέπουν πλέον να επιστρέψετε στα ζυμαρικά του σούπερ μάρκετ που παρασκευάζονται με ΓΤΟ σιτάρι. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι έχουν πλέον κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη γλουτένη.

Τα αρχαία σιτηρά στη Σικελία επιστρέφουν για να γεμίσουν τα χωράφια, να ανασυνθέσουν τοπία, να εμπλουτίσουν τη βιοποικιλότητα μιας γεωργίας που για δεκαετίες μείωσε το σιτάρι του νησιού, που ήταν ένας από τους σιταποθήκες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, σε λίγα ιδιαίτερα επιλεγμένα είδη. Επισήμως είναι μόνο 500 εκτάρια, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που μιλούν για 3.000. 

♦️Οι αγρότες που στρέφονται σε βιολογικούς και ανακτούν τοπικούς σπόρους αναπτύσσονται χρόνο με το χρόνο, δημιουργούν συλλόγους, δημιουργούν τροφικές αλυσίδες και δημιουργούν πολιτισμό καθώς και καλλιέργεια.

Ο Τζουζέπε Λι Ρόζι «μετέτρεψα 100 εκτάρια της οικογενειακής φάρμας σε ντόπιο σιτάρι» εξομολογείται ο Τζουζέπε Λι Ρόζι, ένας από τους πιο πεπεισμένους υποστηρικτές της επιστροφής στους παλιούς τρόπους της γεωργίας, «και είμαι ο θεματοφύλακας τριών τοπικών ποικιλιών, της Τιμίλια. Maiorca και Strazzavisazz» . 

♦️Οι θεματοφύλακες σπέρνουν αυτές τις βοτανικές σπάνιες, αφιερώνοντας τουλάχιστον 10 εκτάρια σε κάθε καλλιέργεια και δεσμεύονται στην ιστορική έρευνα και τη διατήρηση της καθαρότητας του σπόρου. Ο Λι Ρόζι, αγρότης για γενιές, είναι επίσης πρόεδρος της ένωσης «Simenza, cumpagnia siciliana sementi contadine», η οποία συγκεντρώνει εβδομήντα παραγωγούς, «...αλλά άλλοι εκατό είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν», διαβεβαιώνει ο Giuseppe. Ο πειραματισμός, εκτός από τη διατήρηση, είναι η ημερήσια διάταξη στην ♦️Cumpagnia: τα χωράφια καλλιεργούνται επίσης με μείγματα σπόρων, μια διαδικασία εκ διαμέτρου αντίθετη με τη σύγχρονη τεχνική, που επιδιώκει την ομοιομορφία, το πρότυπο στο όνομα της ποσότητας.

Στα χωράφια της Simenza, ωστόσο, η μεταβλητότητα και η ανάμειξη πυροδοτούν μια φυσική επιλογή που δυναμώνει τα αυτιά και που δεν χρειάζεται χημεία, προσαρμόζεται στις περιβαλλοντικές συνθήκες, τη σύνθεση και την έκθεση του εδάφους. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη υπομονή: τον δεύτερο και τον τέταρτο χρόνο, η παραγωγή αυξάνεται σημαντικά. 

♦️Το βιολογικό αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό: απλά περιμένετε μερικούς κύκλους σποράς-συγκομιδής-σποράς και στο τέλος κάθε εταιρεία θα έχει διαφορετικό μείγμα κόκκων που συνεργάζονται μεταξύ τους, φυσικά. Αυτή η βιοποικιλότητα προαναγγέλλει τουλάχιστον δύο πλεονεκτήματα: καλύτερη ανταγωνιστικότητα έναντι των ειδών ζιζανίων και φυσική προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες. Είναι η αρχή της συμμετοχικής επιλογής, που προωθείται σε εθνικό επίπεδο από την Aiab, την ιταλική ένωση για τη βιολογική γεωργία.

♦️Για να έχουμε υγιεινή τροφή πρέπει να επιστρέψουμε στη φυσική σπορά με αρχαίους σπόρους.

Βελτίωση της τροφής, επιστροφή στο παρελθόν Αρχαίοι σπόροι

Στη Σικελία, η επιστροφή των αρχαίων σιτηρών μεταμορφώνει επίσης το τοπίο. Στους Nebrodi, για παράδειγμα, το σιτάρι είχε εξαφανιστεί εδώ και πολύ καιρό. Φέτος 50 εκτάρια σιταριού έφεραν τη γεωργία ξανά στα βουνά. Μια παρόμοια επιστροφή εκδηλώνεται στο Madonie και το Peloritani. 

♦️Δεν είναι εύκολη διαδικασία. Οι νόμοι για τους σπόρους ευνοούν τις πολυεθνικές του κλάδου: μια χούφτα εταιρείες ελέγχουν σχεδόν το 60% της βιομηχανίας σπόρων και δεν φαίνεται να ανησυχούν για μερικούς νοσταλγούς για τις παραδοσιακές καλλιέργειες.

Επιπλέον, το TIPS, η διεθνής εμπορική συμφωνία, απαγορεύει την ανταλλαγή σπόρων μεταξύ αγροτών, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση και τη μετάδοση των γηγενών σπόρων. «Μας επιτρέπεται μόνο το μέτριο ποσό», παραδέχεται ο Λι Ρόζι. 

♦️♦️Ωστόσο, το κίνημα της Σικελίας για την απελευθέρωση της παραγωγής τροφίμων από τους νόμους των εντατικών και ρυπογόνων καλλιεργειών είναι τεράστιο. Οι σχολές Γεωργίας είναι πολύ δημοφιλείς και η έρευνα προχωρά: 

♦️στο Caltagirone υπάρχει ένας πειραματικός σταθμός κοινοπραξίας καλλιέργειας σιτηρών που εξαρτάται από το περιφερειακό τμήμα γεωργίας και έχει συντάξει έναν κατάλογο με περισσότερες από 250 ποικιλίες σιταριού και 50 οσπρίων Σικελίας.

Ακόμα και η ιατρική δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Ο Antonio Milici, νευρολόγος και νευροψυχίατρος, φρέσκος από το πρόσφατο συνέδριο «Αρχαία σιτάρια: περιβάλλον και υγεία», που διοργανώθηκε από την Adas, την ένωση για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και της υγείας, εστιάζει την προσοχή στη σχέση μεταξύ ασθενειών και διατροφής: « Είναι πολύ στενό», λέει. «Από την κοιλιοκάκη μέχρι τις δυσανεξίες, από τον διαβήτη στην υπέρταση, στα καρδιαγγειακά προβλήματα, το ανοσοποιητικό σύστημα δοκιμάζεται από τις ουσίες που προσλαμβάνει το σώμα μας σε καθημερινή βάση». Όπως είναι πλέον γνωστό στους περισσότερους ανθρώπους, όλα συνδέονται: τρόπος ζωής, διατροφή, σωματική δραστηριότητα, διαχείριση συναισθημάτων. Δεν αφορά μόνο το σωματικό, γιατί μελετώνται συσχετισμοί που με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνονται επικίνδυνοι: «Ορισμένες ψυχικές ασθένειες μπορεί να προκληθούν από μια διατροφή που βασίζεται σε ανθυγιεινά ή χημικά αλλαγμένα τρόφιμα», λέει ο Milici.

♦️«Είμαστε ό,τι τρώμε»: η επιστροφή των αρχαίων δημητριακών, λοιπόν, θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την ψυχοσωματική μας ευεξία. Η υπεράσπιση του περιβάλλοντος και της υγείας σαν να ήταν οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος είναι η πιο κατάλληλη απάντηση για την ανάκτηση της χαμένης αρμονίας.

(Από Nikos Kelesis)