Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΥΠΝΟ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΓΕΜΑΤΟ



Ποτέ να μην πέσωμε στο κρεβάτι με το στομάχι γεμάτο. Το βραδυνό μας φαγητό να γίνεται το αργότερο δύο ώρες προ του ύπνου. Γιατί το στομάχι και οι αδένες που δίδουν τα γαστρικά υγρά και που εργάζονται σκληρά την ημέρα, έχουν ανάγκη να ξεκουραστούν στο διάστημα του ύπνου, για να ανακτήσουν καινούργιες δυνάμεις και να μπορέσουν να επαναλάβουν τη σκληρή τους εργασία την επόμενη.
Αν όμως φάμε αργά και κοιμηθούμε αμέσως μετά το φαγητό, το στομάχι, οι αδένες των γαστρικών υγρών, και όλα τα όργανα της απεκκρίσεως θα δουλεύουν εντατικά όλη τη νύχτα, για την τροφή που ανόητα φάγαμε στις 12 τη νύχτα ή στις 2 το πρωί. Πότε θα μείνει καιρός στο στομάχι και στους γαστρικούς αδένες να ξεκουραστούν και να αναλάβουν; Και το χειρότερο, τα όργανα της απεκκρίσεως, που θα έπρεπε να είναι ξεκούραστα και ελεύθερα από εργασία στην οποία τα υποχρεώνει η διαδικασία της πέψεως, για να μπορέσουν να καθαρίσουν τον οργανισμό από τις τοξίνες και τα δηλητήρια της ημέρας, βρίσκονται φορτωμένα με εργασία στο διάστημα του ύπνου.
Ύστερα η πέψις απαιτεί μεγάλη ποσότητα αίματος που συρρέει προς όλα τα όργανα που απασχολούνται με αυτή. Μα ο καθαρισμός του οργανισμού από τις τοξίνες και τα δηλητήρια της ημέρας, καθώς και η αναπλήρωσις των φθορών που υφίστανται οι ιστοί και τα κύτταρα, στη διάρκεια της ημέρας, απαιτούν το 'ίδιο μεγάλη ποσότητα αίματος. με το να τρώμε όμως αργά το βράδυ και να κοιμόμαστε αμέσως, διαθέτομε αναγκαστικά ένα μεγάλο ποσοστό από το αίμα, για την πέψι των τροφών που φάγαμε λίγο προ του ύπνου, ενώ ταυτόχρονα στερούμε τον οργανισμό, από την ευχέρια του να διαθέσει το αίμα αυτό, για να αποτοξινωθεί και να επιδιορθώσει τις ημερήσιες βλάβες.
Έτσι, τόσο η πέψις όσο και η αποτοξίνωσις του οργανισμού και η διόρθωσις των βλαβών της ημέρας γίνονται ατελώς. Το αποτέλεσμα το ξέρομε. Σηκονώμαστε το πρωί με το κεφάλι βουνό, περισσότερο κουρασμένοι και τσακισμένοι από το βράδυ. Πως μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού αναγκάσαμε, με την αργοπορημένη τροφή, όλα τα όργανά μας να δουλέψουν σκληρά στο διάστημα του ύπνου, και δεν τους επιτρεψαμε, με αυτό τον τρόπο, να επιτελέσουν εκείνο που στο διάστημα του ύπνου η φύσις τους όρισε για εργασία και αποστολή;
Όλα τα ζωντανά πλάσματα, και αυτά τα οικόσιτα ζώα, που ζώντας κοντά στον άνθρωπο πήραν τις πιο πολλές από τις αφύσικες συνήθειές του, τηρούν χωρίς παράβασι το νόμο του ύπνου, τις φυσιολογικές ώρες του ύπνου. Μόνον ο άνθρωπος επιμένει να εμφανίζει τον πολιτισμό του με τις πρωινές ώρες ύπνου, με τον περιορισμό του ύπνου, με τη νυχτερινή ζωή, με τα νυχτερινά κέντρα, που χωρίς αυτά και τη νυχτερινή ζωή υποστηρίζεται πως δεν υπάρχει πολιτισμός και πολιτισμένη ζωή. [...]
--------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Ιω. Χρόνη: "ΑΡΜΟΝΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ" - 1964 -...
Ανδρέας Καραβιώτης