Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ -ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ...ΔΙΑΤΡΟΦΗ!




Ερευνητές από το University of Nevada, Las Vegas έκαναν μια νέα ανακάλυψη,  που ρίχνει άπλετο φως στον μηχανισμό που κρύβεται πίσω από την, ήδη γνωστή από όγκο έρευνας, ισχυρή σχέση του σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 με την Νόσο Αλτσχάϊμερ.

Αυτή η φοβερή ασθένεια που οδηγεί σε αργό και βασανιστικό θάνατο εκατομύρια ηλικιωμένους ανθρώπους δεν είναι πλέον ένα άλυτο μυστήριο. Μπορεί να την αποφύγουμε αν πραγματικά το θέλουμε. Η επιστήμη μας δείχνει τον δρόμο.

Η χρόνια υπεργλυκαιμία αποσυχρονίζει την λειτουργική μνήμη!

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Communications Biology  και στο διαδικτυακό ScienceDaily ανακάλυψε για πρώτη φορά πως η υπεργλυκαιμία, ένα βασικό χαρακτηριστικό του σακχαρώδους Διαβήτη 2, επηρεάζει μηχανισμούς του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη Νόσο Αλτσχάϊμερ. Όπως φάνηκε, η χρόνια αυξημένη γλυκόζη στο αίμα που μένει αρρύθμιστη, επηρεάζει θεμελιώδη δίκτυα της λειτουργικής μνήμης.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι, δύο περιοχές του εγκεφάλου πειραματόζωων με υπεργλυκαιμία, ο ιππόκαμπος και ο πρόσθοιος φλοιός του δακτύλου, που έχουν κεντρικό ρόλο στον σχηματισμό και την ανάκτηση αναμνήσεων, ήταν υπερσυνδεδεμένες ή υπερσυγχρονισμένες.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η χρόνια αυξημένη γλυκόζη στο αίμα επεμβαίνει στον σωστό συγχρονισμό, στις συχνότητες, και στην επικοινωνία μεταξύ τμημάτων του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, την ώρα που προσπαθούμε να θυμηθούμε κάποιες πληροφορίες ή να ολοκληρώσουμε μια εργασία, τα δύο αυτά τμήματα του εγκεφάλου, υπό την επίδραση της ψηλής γλυκόζης, επικοινωνούν υπερβολικά μεταξύ τους, προκαλώντας σφάλματα. 

Η νόσος Αλτσχάϊμερ δεν είναι ανίκητη. Η επιστήμη μας δείχνει τον δρόμο

Προφανώς η επιστήμη μας δείχνει ότι αυτή η φοβερή ασθένεια, από την οποία κινδυνεύουν μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους δέκα άνδρες, δεν είναι ανίκητη όπως πιστεύαμε για πολλά χρόνια. Σύμφωνα με το Special Report 2021 του Alzheimer’s Association οι αλλαγές στον εγκέφαλο (όπως αυτές που είδαμε στην έρευνα πιο πάνω) αρχίζουν να συμβαίνουν τουλάχιστον 20 χρόνια πριν παρουσιασθούν τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας. Αυτές τις αλλαγές μπορούμε να τις προλάβουμε

Ας σταματήσουμε λοιπόν να σκεφτόμαστε ‘αφού το έπαθε ο πατέρας μου ή η μάνα μου θα το πάθω και γω’. Μπορούμε να αποφύγουμε αυτή τη φοβερή ασθένεια που λέγεται Νόσος Αλζχάϊμερς αν το θέλουμε πραγματικά.

Βγάλτε από  τη ζωή σας τη ζάχαρη και ότι την περιέχει

  • Η ΖΑΧΑΡΗ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ: Ένας τεράστιος κατάλογος ονόματων. Για να το κάνω πιο εύκολο, απλά ότι είναι γλυκό αποφύγετε το όσο μπορείτε.  Μη ψάχνετε για αθώα γλυκά! Ακόμη και τα υγιεινά, μέλι, χαρουπόμελο, σιρόπι αγάβης καθώς και οι χυμοί των φρούτων και τα πολύ γλυκά και παστά φρούτα θέλουν προσοχή και μέτρο!
  • ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Η ζάχαρη, με διάφορα ονόματα, ευρίσκεται σε πολλά τρόφιμα ακόμη και σε αλμυρά φαγητά, σε κονσέρβες, έτοιμες σάλτσες κλπ κλπ κλπ.
  • ΤΡΩΤΕ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑ: Ο μεταβολισμός της τροφής παράγει γλυκόζη: Οι περισσότερες τροφές που τρώμε, ιδιαίτερα οι υδατάνθρακες, όταν μεταβολίζονται μέσα μας παράγουν γλυκόζη. Το μυστικό είναι ο χρόνος που θέλει η γλυκόζη να ανέβει μέσα στο αίμα. Όσο πιο αργά τόσο το καλύτερο. Για να την καθυστερήσετε, προσπαθείστε να τρώτε σύνθετους υδατάνθρακες όπως δημητριακά με φλούδα (ολικής) τα φρούτα με τη φλούδα, να τρώτε ξηρούς καρπούς με κάποιο γλυκό φρούτο... 
  • ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ: Αυξήστε τις ίνες στην διατροφή σας μέσα από τροφές μη επεξεργασμένες όπως βρώμη, μπιζέλια, φακές, μήλα, πορτοκάλια, κριθάρι, psyllium husks, ξηροί καρποί, όσπρια και λαχανικά φυλλώδη και ρίζες.
  • ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ! Μην κάθεστε για ώρες ακίνητοι αν θέλετε να καταναλώσετε την γλυκόζη του μεταβολισμού. Δεν είναι αρκετό να κάνετε μια ώρα περπάτημα, ή άλλη άσκηση, την ημέρα και να κάθεστε τις υπόλοιπες 23 ώρες.  Η καθιστική ζωή μπλοκάρει τα συστήματα που συνδέονται με την σωστή παραγωγή και λειτουργία της Ινσουλίνης που καίει τη ζάχαρη. Μη κάθεστε περισσότερο από 20 λεπτά συνεχόμενα. Κάθε φορά που σηκώνεστε από την θέση σας ενεργοποιείτε αυτά τα συστήματα σε μοριακό επίπεδο.
  • ΒΑΛΤΕ ΚΑΛΑ ΛΙΠΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ: Επιβραδύνουν την άνοδο της γλυκόζης και σας χορταίνουν για να μη θέλετε γλυκά επιδόρπια μετά το φαγητό: αγνό παρθένο ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, κολιοί, σολομός, φρέσκες ρέγγες κλπ.), ολόκληρα αυγά (πάντα βιολογικά), ελιές, αβοκάντο, ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια), σπόροι (ταχίνι, λιναρόσπορος, chia seeds), αγνό ζωικό βούτυρο, ινδοκάρυδο, βούτυρο κακάο, σπιτική μαγιονέζα, και λίγα γαλακτοκομικά μη επεξεργασμένα, από ζώα που τρώνε χορτάρι, και πολύ ώριμα με μεγάλης διάρκειας ζύμωση (γιαούρτι, κεφίρ, φέτα, gouda, mature cheddar).
  • ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ: γλυκά, αναψυκτικά, γλυκίσματα, παγωτά, ζαχαρωτά, πατάτες, χυμούς φρούτων, άσπρα δημητριακά, άσπρο ρύζι, πολύ γλυκά φρούτα, επεξεργασμένες low-fat τροφές, τεχνητά φυτικά βούτυρα (μαργαρίνες, trans fats) έτοιμες σάλτσες, τροφές sugar-free με τεχνητά γλυκαντικά.

Dr, Nitsa Kilia

Πηγή