Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

ΜΠΑΝΑΝΕΣ



Σε ποια φάση της ωρίμανσης να την τρώμε.

Λατρεύω τις μπανάνες.

Πραγματικά στα εφηβικά μου χρόνια  έτρωγα

τεράστιες ποσοτητες.

Ήταν το γλυκό μου

Σε ποια φάση της ωρίμανσης της όμως είναι πιο υγιεινό να την τρώμε.;;;

Πράσινη

Οταν η μπανάνα είναι σε αυτή τη φάση είναι μια πολύ καλή πηγή "πρεβιοτικων" που αυτο μεταφράζεται σε καλή εντερική υγεία και επίσης είναι σε χαμηλά επίπεδα σακχαρων που μεταφράζεται ότι είναι μια πιο ασφαλή επιλογή για διαβητικούς. 

Ανοιχτο κίτρινο

Οταν η μπανάνα είναι στη φάση αυτή είναι σε υψηλή ποσότητα σε φυτικές ίνες, τα σάκχαρα είναι ακόμα σε χαμηλά επίπεδα και τα επίπεδα βιταμινών και μετάλλων σε ικανοποιητικα επίπεδα.

Κίτρινο βαθύ

Ειναι η φαση που η μπανάνα είναι σε πλήρη ωρίμανση.

Βιτανιμινες, μέταλλα και γενικά αντιοξειδωτικες ουσίες είναι στην κορύφωση τους. Σε υψηλά επίπεδα επίσης και οι φυτικές ίνες.

Κίτρινο βαθύ με μαύρες κηλιδες.

Λιγότερα μεταλλα και βιταμινες. Αυξημένα σάκχαρα. Δεν είναι καλή επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους και τους διαβητικούς.

Μαύρη μπανάνα

Παραγινομενη.

Υψηλά ποσοστά σε σάκχαρα, χαμηλο ποσοστό βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών.

Ακατάλληλη επιλογή για διαβητικούς και ανθρώπους που λαμβάνουν εύκολα βάρος.

Τα καλά νέα

Όταν μια μπανάνα είναι εντελώς κίτρινη και έχει σκούρες κηλίδες, παράγει μια ουσία που ονομάζεται TNF (παράγοντας νέκρωσης όγκων), η οποία έχει την ικανότητα να πολεμά τα κακοήθη κύτταρα.

Η μελέτη συμπέρανε ότι, όσο πιο ώριμη είναι η μπανάνα, τόσο πιο αποτελεσματική και πιο ωφέλιμη είναι για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Προσωπικά μου αρέσει να τρώω μια μπανανα μετά την προπόνηση για να αναπληρωνω το γλυκογονο.

Επίσης παλιότερα που εκανα πρωταθλητισμο στο bodybuilding, έτρωγα πάντα μια μπανάνα πριν τον βραδυνο ύπνο καθώς οι  μπανάνες περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται  τρυπτοφάνη, ένα είδος πρωτεΐνης που το σώμα μετατρέπει σε σεροτονίνη, γνωστή για να μας κάνει να χαλαρώσουμε , να βελτιωθεί η διάθεση μας  και γενικά μας κάνει να αισθανόμαστε  πιο ευτυχισμένοι