Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΤΟ "ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ"...



Αυτός δεν είναι ένας "πόλεμος" ανάμεσα σ αυτούς που πιστεύουν στην πανδημία και σ αυτούς που δεν πιστεύουν, ανάμεσα σ αυτούς που εμπιστεύονται και θέλουνε να κάνουνε το εμβόλιο και σ αυτούς που δεν το εμπιστεύονται και δεν θέλουνε να το κάνουνε, δεν είναι ένας πόλεμος ανάμεσα σε ψεκασμένους συνομωσιολόγους και μη ψεκασμένους ορθολογιστές...

Όλοι νοιαζόμαστε για την υγεία μας, για τα παιδιά και τους αγαπημένους μας, όλοι θα θέλαμε να ζούμε σε μια κοινωνία εμπιστοσύνης και σεβασμού αλλά όλοι ξέρουμε καλά ότι ο κόσμος μας βρωμάει κατασκευασμένο ψέμα και ανήθικη υποκρισία, ότι η εμπιστοσύνη είναι ξεχασμένο ανθρώπινο αγαθό χαμένο στα βάθη του χρόνου.

Φυσικά κανένας μας δεν θα ήθελε να αρρωστήσει σοβαρά και επικίνδυνα αλλά για πες μου μεγαλύτερη αρρώστια απ το φόβο, τον φόβο για κάτι που μπορεί να γίνει αλλά μπορεί και να μη γίνει...μήπως αυτή τη λεπτή ψυχολογική ισορροπία την χρησιμοποιούν κάποιοι για τους δικούς τους λόγους που δεν σχετίζονται με την υγεία μας?

Η χειραγώγηση και ο εκφοβισμός των μαζών, για να εξυπηρετηθούν οι επιθυμίες και τα συμφέροντα της κάθε εξουσίας, είναι μια πολύ παλιά υπόθεση για το είδος μας, δοκιμασμένη ιδιαίτερα σε περιόδους πολέμων, δικτατοριών και πολλών άλλων καταστάσεων κοινωνικής επιβολής.

Και πάντα, στο πλευρό των εξουσιαστών βρίσκονταν οι "ειδικοί", οι "αυθεντίες" και οι επιστήμονες, που προέτρεπαν τους λαούς να υπακούσουν στις εντολές...για το καλό τους...

Από εκείνες τις περίεργες και σκοτεινές εποχές ο κόσμος μας δυστυχώς δεν έγινε ούτε καλύτερος, ούτε πιο δίκαιος, ούτε πιο ηθικός.

Ίσως να άλλαξαν τα πρόσωπα, μα οι ρόλοι και κυρίως οι εξουσίες δεν άλλαξαν συμπεριφορές απέναντι στους λαούς.

Σήμερα βρισκόμαστε στις διαθέσεις και στο έλεος των media, των πολυεθνικών και των ξεπουλημένων κυβερνήσεων... όλοι μας τα γνωρίζουμε αυτά λίγο πολύ...τα media για να εξασφαλίζουν εύνοια και επιχορηγήσεις συγκυβερνούν και παραπληροφορούν, οι πολυεθνικές νοιάζονται πάντα για τους τζίρους και τα κέρδη τους και οι κυβερνήσεις πάντα εξαπατούν, κοροϊδεύουν, ψεύδονται, προκαλούν, καταστέλλουν βίαια, επιβάλλουν και προσπαθούν να μας πείσουν ότι ζούμε σε δημοκρατία και ότι έχουμε δικαίωμα επιλογής.

Πιστεύεις αλήθεια ότι ζούμε σε δημοκρατία και έχουμε δικαίωμα επιλογής?

Αυτό που εγώ φοβάμαι πιο πολύ είναι αυτούς που φοβούνται, που πείθονται εύκολα, αυτούς που θέλουν να επιβάλλουν στον απέναντι το δικό τους φόβο αναμασώντας την έννοια της ατομικής ευθύνης που άκουσαν απ τους "ειδικούς", φοβάμαι το γείτονα και το συνάνθρωπο, που μου κουνά αυστηρά και θυμωμένα το χέρι, αν δεν υπακούω, όπως αυτός, στις εντολές.

Τους φοβάμαι γιατί η παράλυση της κριτικής τους σκέψης, εξ αιτίας του φόβου, τους κάνει άβουλα πιόνια, έτοιμα να αποδεχτούνε αμφιλεγόμενες και εγκληματικές εντολές εκ των άνωθεν με καθαρά φασιστικό χαραχτήρα.

Πόσο λογική σου φαίνεται η οριζόντια εντολή εγκλεισμού, βασικών ατομικών και κοινωνικών απαγορεύσεων σε υγιείς πληθυσμούς κάθε ηλικίας?

Πόσο λογικό σου φαίνεται αυτές οι εντολές, που έχουν να κάνουν με όλο το φάσμα και τις δραστηριότητες της ζωής, να αποφασίζονται από 1-2 καθαρά ιατρικές ειδικότητες?

Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι επιστήμες και οι τεχνολογίες είναι το σημαντικότερο και ασφαλέστερο εργαλείο που έχουμε σαν είδος για να ξεπερνάμε και να λύνουμε τα προβλήματά μας, αλλά σε ποιανού τα χέρια βρίσκονται σήμερα, τι σκοπούς εξυπηρετούν?

Η επιστημονική γνώση και η επιστημονική μέθοδος εργάζονται με συγκεκριμένους τρόπους, οι επιστημονικές συγκρούσεις και οι διαφορετικές απόψεις βοηθάνε στην εξέλιξη, στη μεγαλύτερη βεβαιότητα των συμπερασμάτων.

Είδες κάτι τέτοιο να έχει λειτουργήσει στην εποχή της πανδημίας?

Είδες τα δημόσια και συστημικά μέσα ενημέρωσης να προβάλλουνε αντίθετες απόψεις, παρακολούθησες διαλόγους ανάμεσα σε επιστήμονες με διαφορετική άποψη?

Αυτός δεν είναι ένας πόλεμος ανάμεσα σε πολίτες, μην παρασύρεσαι. 

Αυτός είναι ένας πόλεμος ανάμεσα σε διεφθαρμένους και επικίνδυνους εξουσιαστές που δεν λογαριάζουν τίποτα και σε πολίτες που τελούν υπό κατασκευασμένη σύγχυση και διλλήματα, πολίτες τρομοκρατημένους για να μην θυμούνται ποιοί είναι αυτοί που σήμερα υπερασπίζονται, δήθεν, το καλό τους.

Ευτυχώς δεν ξεχνούν όλοι.

Αυτοί που σήμερα, με υποκριτικά χαμόγελα, σου ζητάνε να συμμορφώνεσαι, να υπακούς και να κάνεις υπομονή, μέχρι να μας αδειάσεις επιτέλους τη γωνιά, είναι αυτοί που σε κορόιδεψαν αμέτρητες φορές, που σε πείσανε για δήθεν οικονομικές κρίσεις, σχεδιασμένες στα κλειστά γραφεία τεχνοκρατών και golden boys, αυτοί που σε βάλανε στα μνημόνια και στη λιτότητα, που σε οδήγησαν στην ανεργία, που σε αναγκάσανε να κλείσεις το μαγαζί σου, είναι αυτοί που έσπρωξαν τόσους πολίτες στην αυτοκτονία, που ξεπουλάνε την πατρίδα σου, τα δάση και τις θάλασσες, τα βουνά και το δημόσιο πλούτο, είναι αυτοί που χαμογελάνε πίσω από την πλάτη σου στα πάρτι που δεν είσαι καλεσμένος, είναι αυτοί που σου κρύβουνε τον ήλιο, που θέλουνε να σε πείσουνε ότι το σκοτάδι είναι το φυσικό περιβάλλον για να ζεις, είναι αυτοί που θέλουνε να σε κάνουνε μετ-άνθρωπο, ένα νέο ελεγχόμενο και ολοκληρωτικά κατευθυνόμενο είδος, παιχνίδι στα χέρια τους.

Είναι ανόητο να χρησιμοποιείς σαν επιχείρημα, για να χρυσώσεις το χάπι του επιβεβλημένου εμβολιασμού, ότι διαψευστήκανε όσοι μίλαγαν για τσιπάκια και άλλα σχετικά.

Να είσαι βέβαιος ότι αν το ήθελαν θα το έκαναν και δεν θα έπαιρναν χαμπάρι οι πολλοί, μα φαίνεται ότι δεν το θέλουν σ αυτή τη χρονική στιγμή.

Άλλωστε ο καιρός δουλεύει πάντα γι αυτούς όταν έχουν να κάνουν με υποταγμένους πολίτες.

Και να μην ξεχνάς... η εξουσία περιέχει πάντα σαδισμό, ο σαδισμός είναι διεγερτικός, δεν είναι μονάχα η δίψα να φτάσει στο αποτέλεσμα που επιθυμεί...

Tasos Petridis