Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

ΣΙΔΗΡΟΣ.....


Η εικόνα ίσως περιέχει: φαγητό

Ο ζωικός (αιμικός) Σίδηρος απορροφάται πολύ εύκολα από το σώμα μας. Γι αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή!
Το σώμα μας δε μπορεί να αποβάλλει εύκολα τον Σίδηρο που λαμβάνει και διανέμει στις κυτταρικές αποθήκες του, καθώς δε διαθέτει απεκκριτικούς μηχανισμούς για αυτό το μέταλλο(1).
Ως γνωστόν, ο αιμικός Σίδηρος (κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρι) απορροφάται πολυ εύκολα (και μη εκλεκτικά) από τα εντερικά επιθηλιακά κύτταρα σε σχέση με τον φυτικό και μάλιστα ο ρυθμός απορρόφησης του τείνει να είναι μεγαλύτερος από ότι απαιτεί το σώμα καθημερινά(2).
Ο υπερβάλλον αιμικός Σίδηρος που αποθηκεύεται όμως είναι προβληματικός (υπερφόρτωση Σιδήρου), καθώς έχει συνδεθεί με κίρρωση του ήπατος(6), καρδιαγγειακά νοσήματα (συμμετέχοντας ως καταλύτης στην οξειδωση των λιποπρωτεινών LDL)(3,5) και καρκίνο του παχέος εντέρου(4,5), ενώ ο αιμικός Σίδηρος αυξάνει γενικότερα το ενδοκυττάριο οξειδωτικό στρές, ένα σημαντικό δείκτη ασθένειας και πρόωρης γήρανσης(5).
Σε αντίθεση με το ζωικό Σίδηρο, ο φυτικός Σίδηρος των φρούτων και λαχανικών είναι εκλεκτικά (επιλεκτικά) απορροφήσιμος από το σώμα (2).
Το σώμα με λίγα λόγια είναι αυτό που θα καθορίσει το ποσοστό του φυτικού Σιδήρου που θα απορροφήσει, αναλόγως με τις εκάστοτε απαιτήσεις του.
Μάλιστα, όταν το σώμα έχει αυξημένες ανάγκες σε Σίδηρο (π.χ. εγκυμοσύνη), τότε η ικανότητα απορρόφησης του αυξάνεται, καθώς ενεργοποιούνται οι φυσικοί αντισταθμιστικοί μηχανισμοί του σώματος (κυρίως μέσω μείωσης της εψεδίνης)(7).
Προτιμάμε λοιπόν τον μη αιμικό φυτικό Σίδηρο, καθώς αφήνουμε το σώμα να αποφασίσει το ποσοστό του Σιδήρου που χρειάζεται να απορροφήσει, ενώ ταυτοχρόνως αποφεύγουμε και τις επιπλοκές με τις οποίες συνδέεται ο αιμικός των ζωικών πηγών!🙂
ΠΗΓΕΣ:
1. Το σώμα δεν διαθέτει απεκκριτικούς μηχανισμούς για τον Σϊδηρο.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198508/
2. Απορρόφηση αιμικού και μη αιμικού Σιδήρου.
https://academic.oup.com/ajcn/article/89/6/1792/4596824
3. Αιμικός Σίδηρος και καρδιαγγειακά νοσήματα.
https://www.sciencedaily.com/releas…/2014/…/140423170903.htm
4. Αιμικός Σίδηρος και καρκίνος του παχέος εντέρου.
https://academic.oup.com/jnci/article/96/5/403/2521151
5. Αιμικός Σίδηρος και οξειδωτικό στρές.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3967179/
6. Αιμικός Σίδηρος και κίρρωση του ήπατος
https://www.nature.com/articles/s42003-018-0121-8
7. Ρυθμιστικοί μηχανισμοί στην απορρόφηση του Σιδήρου
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4137115/