Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

ΛΕΜΟΝΙ Ή ΞΥΔΙ ΣΤΗ ΣΑΛΑΤΑ;




Aν και όλες οι μορφές παραγόμενου ξυδιού δεν είναι ίδιες, ας δούμε γιατί να προσθέτουμε κυρίως λεμόνι και όχι ξύδι (λευκό, μηλόξυδο ή βαλσάμικο) στη σαλάτα μας:

1. Το λεμόνι είναι ένα φυσικό προιόν (φρούτο), ενώ το ξύδι αποτελεί προιόν επεξεργασίας (ζύμωσης/οξείδωσης).
2. Ένα στυμμένο λεμόνι μας προσφέρει 21,6mg Βιταμίνης C, ενώ καμία μορφή ξυδιού (λευκό, κόκκινο, βαλσάμικο, μηλόξυδο) δεν περιέχει αυτή τη Βιταμίνη.
3. Χάρης τη Βιταμίνη C και το κιτρικό οξύ που περιέχει το λεμόνι, μας βοηθά να απορροφήσουμε μέταλλα όπως ο Σίδηρος και το Ασβέστιο των λαχανικών, τα οποία μπορεί να ήταν πιο δύσκολο να απορροφηθούν εξαρχής (λόγω χηλικών συμπλόκων που σχηματίζουν με άλλα μόρια ή ιόντα).
Το βασικό οργανικό οξύ (οξικό οξύ) που περιέχεται στο κοινό ξύδι, βοηθά επίσης στην απορρόφηση του Σιδήρου, αλλά σε ένα μικρότερο βαθμό από ότι το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C).
4. Το ξύδι γενικότερα περιέχει μικρότερη ποσότητα αντιοξειδωτικών πολυφαινολών (21mg στα 100γρ. τροφίμου) από ότι ο χυμός λεμονιού (42mg στα 100γρ τροφίμου), ενώ η συγκέντρωση τους εξαρτάται από το χρώμα του προιόντος, καθώς όσο πιο λευκό το ξύδι, τόσο μικρότερη η περιεκτικότητα του σε πολυφαινόλες. 🙂
- Ασκορβικό οξύ (Βιταμίνη C), κιτρικό οξύ και οξικό οξύ στην απορρόφηση Σιδήρου.
https://www.researchgate.net/…/7991048_Enhancers_of_Iron_Ab…
- Aσκορβικό οξύ (Βιταμίνη C) στην απορρόφηση Ασβεστίου.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1020374