Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Η ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΧΕΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΦΛΕΓΜΟΝΗΣ

ζευγάρι που κάθεται μπροστά σε ένα τραπέζι και στην άλλη πλευρά υπάρχει μία ψυχολόγος

Μία ακόμη ισχυρή συσχέτιση ότι η κακή συζυγική ζωή συνδέεται με κακή σωματική υγεία, πέρα από την ψυχική.
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, οι σύζυγοι που βιώνουν εχθρότητα μέσα στο γάμο τους από τους συζύγους τους, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου (leaky guts), ένα πρόβλημα το οποίο διαχέει βακτήρια στο αίμα και μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες προκαλώντας φλεγμονή.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychoneuroendocrinology είναι η πρώτη που συνδέει τον κακό γάμο με την κακή υγεία, όπως αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας Janice Kiecolt-Glaser, διευθύντρια του Institute for Behavioral Medicine Research στο The Ohio State University Wexner Medical Center. Όπως δηλώνει η ίδια, πιστεύουμε ότι αυτή η καθημερινή οικογενειακή δυσφορία - τουλάχιστον για μερικούς ανθρώπους - προκαλεί αλλαγές στο έντερο που οδηγούν σε φλεγμονή και, ενδεχομένως, σε ασθένεια.

Οι ερευνητές από το Ohio State, μελέτησαν 43 υγιή παντρεμένα ζευγάρια και στη συνέχεια προσπαθώντας να κατανοήσουν τη σχέση τους, τους ενθάρρυναν να συζητήσουν και να επιλύσουν μία σύγκρουση που θα μπορούσε να προκαλέσει έντονη διαφωνία, όπως ένα οικονομικό ζήτημα.

Οι ερευνητές άφησαν μόνα τους τα ζευγάρια να συζητήσουν και βιντεοσκόπησαν για 20 λεπτά τις αλληλεπιδράσεις τους, παρακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο μάλωναν. Έπειτα, κατηγοριοποίησαν τις λεκτικές και μη λεκτικές επιθετικές συμπεριφορές και κυρίως αυτές που φανέρωναν εχθρότητα, όπως αποδοκιμαστικά βλέμματα ή κατηγόρια του ενός συντρόφου στον άλλο. Οι ερευνητές εστίασαν στην εχθρότητα διότι σύμφωνα με την Kiecolt-Glaser, αυτό το χαρακτηριστικό είναι ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί σε έναν κακό γάμο, ο οποίος μάλιστα οδηγεί σε αλλαγές στη φυσιολογία των μελών της σχέσης.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν την κυκλοφορία του αίματος πριν και μετά τον καβγά. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που έδειξαν πιο εχθρικές συμπεριφορές, παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα ενός βιοδείκτη του συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου και συγκεκριμένα της πρωτεϊνικής αλυσίδας LPS. Οι ενδείξεις του συνδρόμου, ήταν πιο αυξημένες σε συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν ιδιαίτερα εχθρικές αλληλεπιδράσεις με τους συντρόφους τους και ιστορικό κατάθλιψης ή άλλης διαταραχής διάθεσης.

Η Kiecolt-Glaser δηλώνει πως το άγχος στο γάμο είναι ιδιαίτερα ισχυρό διότι συνήθως ο σύντροφος αποτελεί την κύρια πηγή υποστήριξης και σε έναν κακό γάμο μετατρέπεται στην κύρια πηγή άγχους.

Οι ερευνητές βασισμένοι και σε παλαιότερα ευρήματα έδειξαν ότι οι συζυγικές συγκρούσεις μπορούν να επιβραδύνουν την επούλωση πληγών και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με φλεγμονές συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε ενδείξεις του συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου, αναζητώντας την παρουσία ενός βιοδείκτη που σχετίζεται με βακτήρια στην κυκλοφορία του αίματος. Οι συμμετέχοντες ήταν από 24 έως 61 ετών και παντρεμένοι για τουλάχιστον τρία χρόνια. Τα ζευγάρια επίσης έλαβαν μέρος και σε μία ακόμα έρευνα που μελετούσε το πώς οι εχθρικές αλληλεπιδράσεις μέσα στο γάμο και η κατάθλιψη οδηγούν στην παχυσαρκία.

Στη μελέτη συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου, οι ερευνητές βρήκαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της εχθρότητας και του βιοδείκτη LBP, γεγονός που δικαιολογεί και την παρουσία βακτηριδίων στο αίμα και υπήρχε ταυτόχρονα ισχυρός δεσμός μεταξύ αυτού του βιοδείκτη και των ενδείξεων φλεγμονής.

Επιπλέον, η επίδραση εχθρικών συμπεριφορών σε δυνητικά προβληματική δραστηριότητα βιοδεικτών στην κυκλοφορία του αίματος, ήταν πιο υψηλή για εκείνους τους συμμετέχοντες που είχαν ιστορικό κατάθλιψης. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές η κατάθλιψη συνδυαστικά με ένα δυστυχισμένο γάμο δημιουργεί ψυχική και βιολογική ευαλωτότητα κυρίως σε ανθρώπους με διαταραχές διάθεσης.

Ερευνητικά βρέθηκε άμεση σχέση ανάμεσα στο στρες, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και τις μεταβολές των μικροβίων του εντέρου, καθώς τα βακτήρια που προκαλούν φλεγμονή στο αίμα ενδεχομένως συμβάλουν και στην άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η φλεγμονή αυξάνεται αναλογικά με την ηλικία. Στη συγκεκριμένη μελέτη, ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 38 έτη, που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα στους ηλικιωμένους θα είναι ακόμα πιο έκδηλα.

Για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης φλεγμονής του εντέρου η Kiecolt-Glaser προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες, καλά λιπαρά, φρούτα, λαχανικά, τροφές ολικής άλεσης και ψυχοθεραπεία για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν εχθρότητα στο γάμο τους.

Πηγή: Ohio State University
Έρευνα: When couples’ hearts beat together: Synchrony in heart rate variability during conflict predicts heightened inflammation throughout the day
Απόδοση: Γλυκερία Αποστολοπούλου, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Πηγή