Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018

ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΦΙΔΑΚΙ" ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ; ΦΥΣΙΚΑ ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ...Αν ξέρατε από τι φτιάχνεται το φιδάκι για τα κουνούπια δεν θα το ανάβατε ποτέ.

Το γνωστό σε όλους μας φιδάκι που ανάβουμε το καλοκαίρι στο μπαλκόνι για να απομακρύνει τα ενοχλητικά κουνούπια, παρασκευάζεται από μία αποξηραμένη σκόνη πύρεθρου το οποίο είναι ένα φυσικό υλικό  που προέρχεται από ένα είδος χρυσάνθεμου.

Το πύρεθρο  μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως πονοκέφαλο ναυτία, έμετο, ερεθισμό στο δέρμα ή τα μάτιακαι φλεγμονή.

Σε περίπτωσης κατάποσης, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα της γλώσσας και των χειλιών, σπασμούς, μυική μαρμαρυγή, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και θάνατο.

Στο πύρεθρο βρίσκονται οι πυρεθρίνες. Είναι εκχύλισμα από τις εντομοκτόνες χημικές ουσίες.  Έχουν γενικά καρκινογόνα δράση σε ζώα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες και σε παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Μελέτες που έγιναν έδειξαν ότι ο καπνός που παράγεται από την καύση μιας σπείρας, είναι πολύ επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ζημιά που προκαλείται στους πνεύμονες από ένα πηνίο κουνουπιών είναι ισοδύναμη με την ζημία που γίνεται από 100 τσιγάρα.

Άλλοι ερευνητές υπολογίζουν ότι  ένα φλεγόμενο πηνίο παράγει την ίδια ποσότητα σωματιδίων που παράγουν 75-137 αναμμένα τσιγάρα και εκπέμπει τόση φορμαλδεΰδη όση απελευθερώνεται από 51 τσιγάρα.

Αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται σε φυσικά εντομοαπωθητικά
Ευκάλυπτο έλαιο λεμονιού
Έλαιο από γεράνι
Σογιέλαιο
Αρωματώδης χλόη
Μάραθο
Θυμάρι
Γαρύφαλλο λάδι
Εκχύλισμα σέλινου
Neem oil
Picaridin

 Το Bite Blocker, ένα απωθητικό που περιέχει γεράνι, σόγια και λάδι καρύδας, μπορεί να αποκρούσει τα κουνούπια για έως και 3 ½ ώρες, περισσότερο από οποιοδήποτε απωθητικό που περιέχει μόνο έλαιο γερανίου.
Μάραθο - Μια μικρή μελέτη από ερευνητές στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ στην Κορέα διαπίστωσαν ότι απωθητικό κουνουπιών ψεκασμού που περιέχει 5 τοις έλαιο εκατό μάραθο ήταν 84 τοις εκατό αποτελεσματικό μετά από 90 λεπτά και ένα απωθητικό κρέμα με 8 τοις ελαίου εκατό μάραθο ήταν 70 τοις εκατό αποτελεσματικό μετά από 90 λεπτά .

Θυμάρι - Σε μία μελέτη, η καρβακρόλη και η άλφα-τερπινένη, δύο ενώσεις που προέρχονται από το αιθέριο έλαιο του θυμαριού, βρέθηκαν να έχουν σημαντικά μεγαλύτερη απωθητικότητα σε σχέση με ένα εμπορικό απωθητικό Ν, Ν-διαιθυλ-μετα-τολουαμίδιο (DEET). Οι ερευνητές προτείνουν ότι ένα σπρέι φτιαγμένο με 2 τοις εκατό άλφα τερπινένιο είναι ένα πολλά υποσχόμενο φυσικό απωθητικό κουνουπιών.

Picaridin - Το Picaridin είναι ένα εντομοαπωθητικό και ακάρεο στην χημική οικογένεια πιπεριδίνης. Οι πιπεριδίνες είναι δομικά συστατικά της πιπερίνης, το φυτικό εκχύλισμα από το γένος Piper που είναι επίσης γνωστό ως πιπέρι. Η χημική ονομασία είναι 2- (2-υδροξυαιθυλ) -1-αιθυλπροπυλεστέρας 1-πιπεριδινοκαρβοξυλικού οξέος. Το Picaridin είναι ένα άοσμο συνθετικό ασφαλές συστατικό απωθητικό κουνουπιών που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό όπως το DEET σε μελέτες κατά των κουνουπιών, ψύλλων, τσιμπουριών και τσιγκάρ. Είναι επίσης γνωστό ως KBR 3023 ή Bayrepel.

Αναφορά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου