Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

ΦΥΣΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ



Εάν τρώει, ο άνθρωπος, μια ποικιλία φυσικών τροφών που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία και εκλέπτυνση, θα εξασφαλίσει επαρκή αμινοξέα. Πράγματι η έλλειψη είναι σχεδόν αδύνατη σ' ένα ομαλό διαιτολόγιο. Οι βιταμίνες είναι ουσίες που υπάρχουν στα φυτά. Το σώμα τις χρησιμοποιεί σαν εργαλεία που το καθιστούν ικανό να οικειοποιηθεί τις τροφές.
Ένας αριθμός βιταμινών έχει απομονωθεί και οι περισσότερες από αυτές έχουν χημικώς αναπαραχθεί στο εργαστήριο. Τώρα γίνεται μια προσπάθεια να πουλήσουν στον καθένα χάπια βιταμινών ως συμπληρώματα της τροφής.
Η φαινομενική αναγκαιότητα αυτών των χαπιών, τα οποία έχουν αποδειχθεί τοξικά, ξεκινά από την μέθοδο της επεξεργασίας, της εκλέπτυνσης και του μαγειρέματος των τροφών μας. Ο άνθρωπος που τρώγει ένα ποικίλο διαιτολόγιο φρούτων, ξηρών καρπών, ωμών λαχανικών, σαλατικών, και άλλων φυσικών τροφών στην φυσική τους κατάσταση θα λάβει επαρκείς βιταμίνες και οργανικά άλατα για μια ομαλή θρέψη. Υπάρχουν βιταμίνες σε κάθε τί που αναπτύσσεται.
Εάν δεν μαγειρεύουμε όλες σχεδόν τις τροφές μας με τον τρόπο που κάνουμε τώρα και δεν εκλεπτύνουμε τις τροφές μας η έλλειψη βιταμινών είναι πρακτικώς αδύνατη.
Όταν οι βιταμίνες αποσπώνται από τις φυσικές τους πηγές, μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η αξία τους ή καταστρέφονται. Μόνον ΦΥΣΙΚΕΣ, δηλαδή ανεπεξέργαστες, μη βιομηχανοποιημένες, μη εκλεπτυσμένες, μη παστεριωμένες, μη νοθευμένες τροφές είναι ικανές να προμηθεύσουν το σώμα μας με τα κατάλληλα θρεπτικά υλικά.
Δεν πρέπει να τρώμε άλλου είδους τροφές από αυτές. Η τροφή δεν προμηθεύει μονάχα τα στοιχεία της σωματικής μας οργάνωσης αλλά και τα υλικά για το ξετύλιγμα των διανοητικών μας ικανοτήτων.
Τόσο βασική είναι η τροφή, ώστε μπορεί σωστά να θεωρηθεί σαν ο εξουσιαστικός παράγοντας της ζωής και της υγείας. Όντας αυτό αληθινό είναι επιβεβλημένο να γνωρίζουμε τα ουσιώδη σχετικά με την τροφή μας, τις πηγές της, την καταλληλότητά της για χρήση και τον καλύτερο τρόπο να την λαμβάνουμε για να καλύψουμε τις γνήσιες ανάγκες της ζωής. Μιας και είναι το υλικό της αύξησης της ανάπτυξης, της διατήρησης, της επιδιόρθωσης και ίασης καθώς και της αναπαραγωγής, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε για πάντα να τρώμε, σαν να μην έχει καμμιά ουσιώδη διαφορά το είδος, η ποιότητα και η ποσότητα των τροφών που λαμβάνουμε εμείς και τα παιδιά μας.
Σχεδόν η κάθε μέρα φέρνει στο φως περισσότερη γνώση γύρω από τις σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην τροφή και την διατήρηση καλής υγείας. Δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι γιατροί, διαιτολόγοι και το κοινό δεν είναι ενήμεροι αυτών των αληθειών. Η κατάλληλη χρήση ωστόσο της υπάρχουσας γνώσης θα αύξαινε σε μεγάλο βαθμό την υγεία, τη δύναμη και αντοχή, τη διάρκεια της ζωής και την ευτυχία γενικά των ανθρώπων.
--------------------------------------------------------------
Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου του Παναγιώτη Ε. Κουμεντάκη: "ΥΓΕΙΑ Ή ΑΡΡΩΣΤΙΑ; ΔΙΑΛΕΞΤΕ!"
Ανδρέας Καραβιώτης