Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Η ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΦΡΕΣΚΙΑΣ ΩΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΤΡΟΦΗΣ



Τό μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι ή, προαγωγός τής υγείας, δύναμη τής φρέσκιας φυσικής τροφής είναι προσιτή σ’ όλους, τόσο στον έκατομμυριούχο, όσο καί στό φτωχό, άρκεί νά τό καταλάβουν. Μπορεί νά χαρίσει καινούρια ζωτικότητα σ’ ένα παράλυτο. Μπορεί νά άποτρέψει τίς περισσότερες άσθένειες τής μεγάλης ήλικίας, εάν εφαρμοστεί νωρίς καί νά κάνει τή ζωή όλων μας πιό ένεργετική, δημιουργική, πληθωρική. Μπορεί νά βελτιώσει τήν ύγεία τοΰ νεογέννητου, άν έφαρμοστεί κατά την διάρκεια τής έγκυμοσύνης και νά έξασφαλίσει καλύτερη φυσική κατάσταση στην έπόμενη γενιά.
Τό μεγάλο πλεονέκτημα τής ώμής τροφής είναι ότι αυτοπέπτεται όταν είναι κατάλληλα παρασκευασμένη και έτσι κάνει οικονομία στά γαστρικά υγρά. Γιά τό λόγο αύτό καί μόνο, είναι πολύ χρήσιμη σέ άνθρώπους μέ έπιρρεασμένη πεπτική ικανότητα. Άλλά καί γιά τούς υπόλοιπους τυχερούς μέ τό ύγειές πεπτικό σύστημα, σημαίνει μιά έξαιρετική οίκονομία γιά όλο τον όργανισμό.
Πρέπει νά τονίσω βάζοντας όλο τό ζήλο του ιεραπόστολου προσηλυτή, ότι είναι άπόλυτα αναγκαίο κάθε γεύμα άκόμα και τό μικρό κολατσό, ν’ άρχίζει μέ ώμή τροφή καί μάλιστα όχι λίγη σάν όρεκτικό, άλλά ν’ άποτελεί τουλάχιστον τό μισό γεύμα.
Καί πρέπει νά προσέξετε ώστε ή τροφή νά είναι πραγματικά φρέσκια, όχι κονσέρβα, ουτε έτοιμασμένη άπό πολλές ώρες πριν καί καθαρή καί κυρίως έναρμονισμένη μέ τό πρόσωπο πού τήν τρώει. Φυσικά πρέπει νά μασιέται άργά καί τελείως καλά.
Τώρα πρέπει νά σας πω πώς έγώ προσωπικά έρμηνεύω τήν ένεργοποιό δύναμη τής ώμής τροφής. Τή θεωρώ πιο σπουδαία απ’ όλα τά άλλα μαζί, δηλαδή τις βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα, ιχνοστοιχεία, χλωροφύλλη, φυτικά άντιβιοτικά καί όλη τή σωρεία τών συστατικών. Μπορείτε ν’ άγοράσετε βιταμίνες άπ’ τό γωνιακό φαρμακείο άλλά δέν μπορείτε ν’ άγοράσετε εκείνη τήν ειδική ποιότητα πού περιέχεται μέσα στήν ώμή άκατέργαστη τροφή, διότι δέν άντέχει στήν παρασκευή καί συντήρηση. Μπορούμε νά καταλάβουμε ότι ή ωμή τροφή περιέχει ηλιακή ενέργεια, άποθηκευμένη στά ζωντανά φυτικά κύτταρα, διατηρημένη μακριά από θέρμανση, μαγείρεμα καί βιομηχανική εκμετάλλευση.
Ό Δόκτορ Bircher-Benner ανακάλυψε τό 1900 αυτό τό σπουδαίο χαρακτηριστικό τής άκατέργαστης τροφής καί αυτό άποτελεί τή μεγαλύτερη προσφορά του στήν επιστήμη τής διαιτητικής. [...]
Πάνω άπό έξήντα χρόνια αύτή η ιαματική καί ένεργοποιός ένέργεια τής φρέσκιας ώμής φυτικής τροφής έχει άποδειχθεΐ στήν κλινική μας καθώς καί σε άλλα μέρη σ’ όλο τον κόσμο.
Θά τελειώσω μέ τήν παράθεση όρισμένων έντυπωσιακών άποτελεσμάτων στήν έρευνα τής διατροφής. Ό καθηγητής Karl Eimer τής ιατρικής σχολής τού Πανεπιστημίου τού Marburg τό 1937 συνέλεξε έναν άριθμό άθλητών μεταξύ τών φοιτητών του καί έπί δύο βδομάδες τούς είχε υπό συντηρητική άγωγή. 'Οταν έφτασαν σέ πλήρη ευρωστία ξαφνικά καί χωρίς νά τούς προειδοποιήσει τούς έβαλε σέ αύστηρά δίαιτα ώμής τροφής.
Δέν υπήρξε μεταβατική περίοδος. Γιά τούς άθλητές έκείνους, ή δίαιτα ήταν τελείως άσυνήθιστη καί έπί πλέον, ή καθημερινή πρόσληψη πρωτεΐνης μειώθηκε άπό 100 σέ 50 γραμ. Ή συμβατική δίαιτα ήταν κυρίως καί ζωική καί ή καινούρια ήταν φυσικά, σχεδόν άποκλειστικά άπό τό φυτικό βασίλειο. Υποψιαζόμαστε πώς ό άγαθός καθηγητής προσδοκούσε μιά όλοκληρωτική κατάρρευση καί μείωση τής άποδόσεως των άθλητών. Τίποτα τέτοιο δέν έγινε. Οί άθλητές γίνανε πιο δυνατοί, πιό ταχείς καί πιο εόλύγιστοι. Έδώ άποκαλύφθηκε ή οικονομία καί ή άποτελεσματικότητα τής ώμής τροφής στο μεταβολισμό. Ήταν, όπως θά συμφωνήσετε, μιά αξιόλογη παρατήρηση...
------------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο του Ralph Bircher: "Δρόμος προς την Ενισχυμένη Υγεία και Ζωτικότητα" - 1967 -...
Ανδρέας Καραβιώτης