Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΜΥΓΔΑΛΩΝ.



Τα αμύγδαλα(Prunus dulcis) είναι ο σπόρος του καρπού της αμυγδαλιάς, ενός δέντρου μεσαίου μεγέθους που φέρει αρωματικά ροζ και λευκά λουλούδια. Στην αρχική του μορφή αποτελείται από το σκληρό κέλυφος που μέσα του περιέχει το αμύγδαλο στη βρώσιμη μορφή.

Η αμυγδαλιά ανήκει στην κατηγορία των πυρηνόκαρπων δέντρων και θάμνων που παράγουν βρώσιμα φρούτα όπως κεράσια, δαμάσκηνα, ροδάκινα και νεκταρίνια.Η επιστημονική ονομασία αυτών των ξηρών καρπών είναι Prunus dulcis.

Τα αμύγδαλα είναι αρχαία τρόφιμα που έχουν γραφτεί σε πολλά ιστορικά κείμενα, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Γραφής. Η μη εξημερωμένη Αμυγδαλιά εμφανίζεται σε ανασκαφές στην Ελλάδα από το 8.000 π.Χ. έως το 3.000 π.Χ. που γίνεται η εξημέρωση της. Η εξημερωμένη Αμυγδαλιά ήταν ευρέως γνωστή στους Εβραίους από τον 16ο π.χ. αιώνα. Όταν πέθανε ο Αιγύπτιος βασιλιάς Τουταγχαμών γύρω στο 1325 π.Χ. τα αμύγδαλα ήταν μία από τις τροφές που τοποθετήθηκαν στον περίφημο τάφο του για να τον τρέφουν στη μετά θάνατο ζωή του. Στην Αρχαία ινδική Ayurvedic οι επαγγελματίες πίστευαν ότι τα αμύγδαλα είχαν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την ικανότητα του εγκεφάλου, την μακροζωία, και την πνευματική ικανότητα. Στους Έλληνες και τους Πέρσες αναφέρεται σαφώς ως εδώδιμο είδος με θεραπευτικές δράσεις από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Από την Ελλάδα διαδόθηκε στην Ιταλία κατά τον 2ο π.Χ. αιώνα η δε Λατινική ονομασία του αμυγδάλου ήταν nux Graecum (=ελληνικό καρύδι). Στην Ελλάδα η αμυγδαλιά καλλιεργείται από τον 3ο αιώνα π.Χ. Ο πατέρας της Ιατρικής, Ιπποκράτης, αναφέρει το αμύγδαλο ως πολύτιμο βοηθό στις θεραπείες του και ο Έλληνας γιατρός του 1ου μ. Χ. αιώνα Διοσκουρίδης αναφέρει πως το αμυγδαλέλαιο το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι ως φάρμακο για πολλές ασθένειες, ενώ ο Θεόφραστος κάνει λόγο για τη χρήση της ρητίνης του δέντρου στη φαρμακευτική και την Υγεία. Στην σύγχρονη Ελλάδα η αμυγδαλιά είναι προάγγελος της άνοιξης, της υγείας και του έρωτα.

Τα οφέλη για την υγεία των αμυγδάλων είναι εκτεταμένα και χρησιμοποιούνται συχνά ως μιά υγιές λύση, για την αύξηση της παραγωγής ενέργειας, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα της χοληστερόλης . Επίσης ανακούφιζουν καρδιακά προβλήματα, μειώνουν τις εγκεφαλικές διαταραχές, την δυσκοιλιότητα , τις αναπνευστικές διαταραχές, τον βήχα, την αναιμία , και την ανικανότητα. Τα αμύγδαλα είναι επίσης σημαντικά για τα μαλλιά, το δέρμα ( ψωρίαση ), και την υγεία των οστών και των δοντιών. Επίσης με μια δοσολογία 10-15 αμύγδάλων καθημερινά λαμβάνουμε μια σημαντική δόση αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο, πρόωρη γήρανση και άλλα νοσήματα.

Τα αμύγδαλα χωρίζονται στα γλυκά( Prunus amygdalu var dulcis,) όπου και θα αναλύσουμε και στα πικρά(Prunus amygdalu var amara), δηλαδή τα πικραμύγδαλα, που είναι πλούσια σε βιταμίνες A, E, B1, B2, B6, B17, και ιχνοστοιχεία και χρησιμοποιούνται καθαρά για φαρμακευτικούς λόγους εξαιτίας της Β 17 που περιέχουν. Η βιταμίνη B 17 ή Αμυγδαλίνη (amygdálē, C 20 H 27NO), εμπεριέχεται σε μεγάλη ποσότητα στα πικραμύγδαλα αλλά και στο κουκούτσι του βερίκοκου. Η Αμυγδαλίνη είναι γλυκοσίδιο το οποίο απομονώθηκε αρχικά από την πικραμυγδαλιά το 1830. Η αμυγδαλίνη μαζί με μια τροποποιημένη μορφή της, η οποία ονομάζεται νιτριλοσίδη, Λεατρίλη (laetrile) ή Βιταμίνη Β17, έχουν προταθεί ως φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου. Η Αμυγδαλίνη όταν καταναλωθεί από το στόμα, παράγονται κάποια ειδικά ένζυμα, οι γλυκοσιδάσες, που την διασπούν με αποτέλεσμα να παράγεται κυάνιο. Ωστόσο σε μικρές ποσότητες με βαθμιαία αύξηση έχει σημαντικά αντικαρκινικά αποτελέσματα. Η Αμυγδαλίνη το 1845 χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία του καρκίνου στη Ρωσία, και στη δεκαετία του 1920 στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην πορεία καταργήθηκε επειδή δεν μπορούσε να πατενταριστεί και επειδή η αλόγιστη χρήση των πικραμύγδαλων και των κουκουτσίων από τα βερίκοκα που την περιέχουν, πιθανόν να προκαλούσε τοξικές επιδράσεις. Ωστόσο το θέμα της Αμυγδαλίνης ή Β17 που περιέχεται στα κουκούτσια από τα βερύκοκα και τα πικραμύγδαλα και η δράση της στον καρκίνο είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, που θα αναλύσουμε πλήρως σε άλλο άρθρο. Σε αυτό θα μιλήσουμε για τα γλυκά και αγαπημένα σε όλους μας αμύγδαλα.

Τα γλυκά αμύγδαλα λοιπόν έχουν και αυτά σημαντικές φαρμακευτικές δράσεις επειδή είναι μια εξαιρετική πηγή α-τοκοφερόλης, ριβοφλαβίνης, μαγνησίου, και μαγγανίου, καθώς και μια καλή πηγή διαιτητικών ινών, πρωτεΐνης, χαλκού και φωσφόρου. Περαιτέρω, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε αργινίνη, κερκετίνη και β-σιτοστερόλη, καθώς και σε βιταμίνη Ε, Β, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και ακόρεστα λιπαρά, κυρίως ελαϊκό οξύ. Επίσης περιέχουν διάφορες ομάδες φαινολικών και πολυφαινολικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων φλαβονοειδή, π.χ., (isorhamnetin-3-O), προανθοκυανιδίνες και κατεχίνες.

Αυτό το προφίλ θρεπτικών συστατικών παίζει σημαντικό ρόλο στις ανθρώπινες μελέτες που έδειξαν οτί η κατανάλωση αμύγδαλων συνδέθηκε με βελτίωση στους βιοδείκτες του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, με ρύθμιση της χοληστερίνης και της δυσλιπιδαιμίας, με μείωση της γλυκόζης του αίματος και της αντίστασης στην ινσουλίνη, με βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και προστασία από το Αλτσχάιμερ, με πρόληψη της ηπατικής βλάβης και αποκατάσταση της αγγειακής λειτουργίας, με μείωση της κεντρικής και κοιλιακής παχυσαρκίας, με θεραπεία της οστεοπόρωσης και αύξηση της πυκνότητας των οστών, με βελτίωση των αναπνευστικών διαταραχών, της αναιμίας και της ανικανότητας, καθώς και με ισχυρές αντιγηραντικές, αντιβιοτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδης και αντι-ηπατοτοξικές επιδράσεις.

Οι φαρμακευτικές δράσεις των αμύγδαλων:

Η καρδιοπροστατευτική δραση των αμύγδαλων

Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Η καρδιοπροστατευτική διατροφή είναι ο χρυσός κανόνας στρατηγικής παρέμβασης για την πρόληψη και την θεραπεία της καρδιαγγειακής νόσου σε όλα τα άτομα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είναι ήδη σε θεραπεία με φάρμακα. Τα αμύγδαλα έχουν μια ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση μονοακόρεστων λιπών ή υγιή λίπη που έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Τον Ιούλιο του 2003, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε ειδικό ισχυρισμό υγείας που αναφέρει: «Επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση 1,5 ουγκιάς την μέρα ωμά αμύγδαλα, ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.» Η προσθήκη αμυγδάλων στην καθημερινή διατροφή έχει προταθεί για την ευεργετική επίδραση της στο λιπιδικό προφίλ, δηλαδή την μείωση της "κακής" χοληστερόλης (LDL-C), και της υπερτριγλυκεριδαιμίας και την διατήρηση των επιπέδων της "καλής" χοληστερόλης (HDL-C). Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα αμύγδαλα που χρησιμοποιούνται ως σνακ στις δίαιτες από άτομα με υψηλά επίπεδα λιπιδίων μειώνουν σημαντικά όλους τους παράγοντες κινδύνου στεφανιαίας καρδιακής νόσου. Τα μονο-ακόρεστα λίπη, η πρωτεΐνη , και το κάλιο που περιέχεται στο αμύγδαλα συμβάλλουν στην γενική υγεία της καρδιάς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και η παρουσία του μαγνησίου στα αμύγδαλα βοηθάει στην αποφυγή καρδιακών προσβολών. Βοηθούν επίσης στην μείωση της παρουσίας και των επιπτώσεων της Ο-δραστικής πρωτεϊνης (CRP), η οποία προκαλεί φλεγμονή των αρτηριών. Τα αμύγδαλα είναι επίσης μια μεγάλη πηγή φυλλικού οξέος , ως εκ τούτου, συμβάλουν στη μείωση του επιπέδου της ομοκυστεΐνης, η οποία προκαλεί την συσσώρευση λιπαρών πλακών στις αρτηρίες. Επιπλέον, τα φλαβονοειδή στο δέρμα των αμυγδάλων συνδυάζονται με βιταμίνη Ε για να σχηματίσουν μια ισχυρή ασπίδα έναντι της βλάβης του τοιχώματος των αρτηριών. Μια έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Aston δείχνει ότι μια βραχυπρόθεσμη δίαιτα αμυγδάλου μπορεί να βελτιώσει την αγγειακή λειτουργία σε ασυμπτωματικούς υγιείς άνδρες ηλικίας μεταξύ 20 και 70 ετών χωρίς καμία επίδραση στους δείκτες οξειδωτικού στρες. Τέλος τα αμύγδαλα θα μπορούσε να είναι ένα συνεπικουρικό τρόφιμο στη θεραπεία των ατόμων που δεν επιθυμούν να λαμβάνουν ή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μεγάλες δόσεις στατινών για την μείωση της χοληστερίνης.

Τα αμύγδαλα προστατεύουν το έμβρυο:

Οι έγκυες γυναίκες, που καταναλώνουν αμύγδαλα, ενισχύουν την ανάπτυξη των εμβρύων, μέσα από το φολικό οξύ που περιέχεται στον καρπό και το οποίο παίζει βασικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη των κυττάρων και το σχηματισμό των ιστών του νεογέννητου. Το φολικό οξύ, ακόμα, ελαττώνει τις πιθανότητες προβλημάτων στη γέννηση, όπως είναι οι τυχόν ανωμαλίες στο νευρικό σωλήνα, δηλαδή, εκ γενετής ανωμαλίες του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης ή του νωτιαίου μυελού του εμβρύου που συμβαίνουν κατά τον πρώτο μήνα της κύησης, συχνά πριν μια γυναίκα ξέρει καν ότι είναι έγκυος.

Τα διατροφικά οφέλη των αμυγδάλων για τη μητέρα και την ανάπτυξη του μωρού:

1. Το φολικό οξύ των αμυγδάλων, προλαμβάνει ανωμαλίες του νευρικού:

Τα αμύγδαλα είναι οι καλύτερες πηγές του φολικού οξέος που βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρολογικού συστήματος του μωρού. Το φολικό οξύ είναι επίσης απαραίτητο για την αποφυγή ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στο μωρό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, απαιτούνται περίπου 400 mcg φυλλικού οξέος για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του μωρού .

2. Προστατεύουν το παιδί από μελλοντικές αλλεργίες:

Σύμφωνα με μια μελέτη, η κατανάλωση ξηρών καρπών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα προστατεύσει το παιδί σας από αλλεργίες αργότερα στη ζωή του. Ως εκ τούτου, με την κατανάλωση ξηρών καρπών, όπως αμύγδαλα και φιστίκια μειώνετε η πιθανότητα των αλλεργιών στα παιδιά . Επίσης η υψηλή πρόσληψη του περικόχλιου που περιέχετε στα αμύγδαλα, πιστεύεται ότι σχετίζεται αντίστροφα με το άσθμα στα παιδιά, όπως και βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος, και τα δύο εκ των οποίων προστατεύουν το παιδί από άσθμα.

3. Το ασβέστιο ενισχύει τα οστά:

Μια ουγγιά αμύγδαλα παρέχει περίπου 75 mg ασβεστίου, που βοηθά να μειώθει ο κίνδυνος της προεκλαμψίας, και επίσης βοηθά στο σχηματισμό των οστών στο αγέννητο, αλλά και στην προστασία της εγκύου από οστεοπενία.

4. Ενισχύουν το μεταβολισμό:

Τα παιδιά που γεννιούνται από παχύσαρκες ή διαβητικές γυναίκες έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας και μεταβολικών παθήσεων. Τα αμύγδαλα παρέχουν μια υγιή πηγή υδατανθράκων και διατροφικού λίπους που βοηθά τον μεταβολισμό να μειώσει τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και το σάκχαρο του αίματος .

5. Εμποδίζουν την υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους:

Η εγκυμοσύνη προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους,δυσκολεύοντας τον έλεγχο του. Τα αμύγδαλα μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ως εκ τούτου, μειώνουν τον κίνδυνο περιττού σωματικού βάρους. Σε έρευνα που διεξήχθη σε 20 παχύσαρκες γυναίκες, οι οποίες ήταν εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση 2 ουγκιές (56gm) αμύγδαλα κάθε μέρα, πρόσφεραν κορεσμό, μειώνοντας την ορμόνη γκρελίνη που αυξάνει την όρεξη για φαί, και αυξάνοντας την ορμόνη λεπτίνη που μειώνει την όρεξη.

6. Επαρκής σίδηρος:

1 ουγκιά αμύγδαλα περιέχει 1.1mg από σίδηρο, που καλύπτει το 6% των ημερήσιων απαιτήσεων του οργανισμού σε σιδήρο. Επειδή οι απαιτήσεις σιδήρου είναι υψηλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο, θα πρέπει να γίνεται καθημερινή κατανάλωση επαρκούς ποσότητας αμυγδάλων.

7. Υψηλής ποσότητας πρωτείνης:

Τα αμύγδαλα περιέχουν ένα καλό ποσό πρωτεϊνών που παρέχει την αντοχή που απαιτείται για την κύηση. Η πρωτεΐνη βοηθά επίσης στην υγιή ανάπτυξη του μωρού και κρατά το βάρος της μητέρας υπό έλεγχο.

8. Οι φυτικές ίνες διεγείρουν την πέψη:

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθόντας να διευκολύνθει η πέψη και ρυθμίζοντας τις κινήσεις του εντέρου. Μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα δυσκοιλιότητας που είναι πολύ κοινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η αντιδιαβητική δράση των αμυγδάλων:

Τα αμύγδαλα παρέχουν ένα μείγμα από υγιή, σύνθετους υδατάνθρακες με μονοακόρεστα λίπη συν μαγνήσιο, το οποίο πιστεύεται ότι είναι καθοριστικό στο μεταβολισμό των υδατανθράκων. Μια μεγάλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι η υψηλή ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κατά 33 τοις εκατό. Τα υγιή λιπαρά των αμυγδάλων, οι βιταμίνες, οι φυτικές ίνες και τα μέταλλα βοηθούν στη ρύθμιση της απορρόφησης και της επεξεργασίας της γλυκόζης στο αίμα, ενώ η διαχείριση που καταφέρνουν, στις εξάρσεις του ζαχάρου στο αίμα, μετά από κάθε μεγάλο γεύμα, προφυλλάσουν ακόμα και από την ανάπτυξη του διαβήτη. Για τη διατήρηση του ζαχάρου σε υγιή επίπεδα, συστήνετε μία χούφτα αμύγδαλα πριν από κάθε μεγάλο γεύμα. Δύο νέες μελέτες για τα πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση αμυγδάλων υποστήριξαν ότι μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διατηρήσουν την γλυκόζης του αίματος και της χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα. Μία από τις μελέτες, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Metabolism, έδειξε ότι η κατανάλωση μιας ουγγιάς αμυγδάλων πριν από ένα γεύμα υψηλό σε άμυλο έφερε μια μείωση 30 τοις εκατό στα μετάγευματικά επίπεδα γλυκόζης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 , σε σύγκριση με 7 τοις εκατό μείωση για τους μη-διαβητικούς. Επιπλέον, μετά από ολονύκτια νηστεία , οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 στους οποίους το γεύμα περιείχε αμύγδαλα είχαν σημαντική μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους μετά το γεύμα. Η δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care, αποκάλυψε επίσης, ότι τα αμύγδαλα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση των υγιών επιπέδων της γλυκόζης του αίματος και της χοληστερόλης τόσο στους άνδρες, όσο και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία:

Η βιταμίνη Ε, που περιέχεται στα αμύγδαλα, τα καθιστά μια από τις καλύτερες τροφές για τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Ενισχύει την εγκεφαλική εγρήγορση και διατηρεί σε καλά επίπεδα τη λειτουργία της μνήμης. Επιπλέον, τα ανεβασμένα επίπεδα ψευδάργυρου, προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις βλαπτικές λειτουργίες των ελεύθερων ριζών, η δε βιταμίνη Β6, βοηθάει στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, οι οποίες είναι σημαντικές για ανάπλαση των εγκεφαλικών κυττάρων ενώ η ριβοφλαβίνη και η L-καρνιτίνη, που περιέχουν, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, οδηγώντας σε νέoυς νευρικούς οδούς. Τέλος, η φαινυλαλανίνη (α-αμινοξί) εμποδίζει την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνει την παραγωγή χημικών του εγκεφάλου όπως είναι ντοπαμίνη και η αδρεναλίνη.

Προστατεύουν από Οστεοπόρωση:

Οι πλούσιες ποσότητες σε φώσφορο και ασβέστιο, κάνουν τα αμύγδαλα σημαντική τροφή για την δύναμη και την πυκνότητα των οστών. Εκτός αυτών, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και το κάλιο που περιέχουν, επίσης ενισχύουν την υγεία την αντοχή και τη δύναμη των οστών. Τα αμύγδαλα, ακόμα, ελαττώνουν τις ελεύθερες ρίζες που δρουν στο σώμα, οι οποίες παίζουν βασικό ρόλο στην εμφάνιση της οστεροπόρωσης που έρχεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η κατανάλωση των αμυγδάλων έχει γενικά συσχετισθεί με αύξηση της ανόργανης πυκνότητας των οστών.

Βοηθoύν στην απώλεια του βάρους:

Αν και οι ξηροί καρποί είναι γνωστό ότι παρέχουν μια ποικιλία από καρδιο-προστατευτικά οφέλη, πολλές φορές αποφεύγονταν από φόβο για την αύξηση του σωματικού βάρους. Μια προοπτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity δείχνουν ότι οι φόβοι αυτοί είναι αβάσιμοι. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που έτρωγαν ξηρούς καρπούς, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να κερδίσουν βάρος από εκείνους που σχεδόν ποτέ δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς. Η μελέτη 28 μηνών που περιλάμβανε 8.865 ενήλικες άνδρες και γυναίκες στην Ισπανία, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να κερδίσουν βάρος από τους συμμετέχοντες που ποτέ ή σχεδόν ποτέ δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς. Η πυκνότητα σε θρεπτικά στοιχεία στα αμύγδαλα, όπως είναι οι φυτικές ίνες, οι πρωτεΐνες και τα μονοακόρεστα λιπαρά, τα κάνουν πολύ καλή τροφή για τους διαιτούντες, καθώς προκαλούν εύκολα το αίσθημα του κορεσμού και της ικανοποίησης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται λιγότερες τάσεις για λαιμαργία. Τέλος, η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες Β και ψευδάργυρο, μειώνει σημαντικά τις λιγούρες για κάτι γλυκό, βοηθώντας έτσι σημαντικά στην απώλεια κιλών.

Έχουν αντιβιοτικές ιδιότητες:

Μια φυσική πρόταση ενάντια του κρυολογήματος και της κοινής γρίπης είναι το αμύγδαλο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατανάλωση αμυγδάλων βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να καταπολεμήσει τις μολύνσεις από ιούς. Η μελέτη ανακάλυψε ότι οι χημικές ουσίες που με φυσικό τρόπο βρίσκονται στον φλοιό των συγκεκριμένων ξηρών καρπών, ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των ιών, καθώς βοηθάνε τα λευκοκύτταρα «Τ» που ανιχνεύουν την παρουσία «ξένου σώματος». Αυξάνουν έτσι την φυσική ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να παρεμποδίζει τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Διατροφικών Ερευνών του Νόργουιτς και της Πανεπιστημιακής Πολυκλινικής της Μεσίνα, υπό τη δρα Τζιουζεπίνα Μανταλάρι, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα ανοσολογίας «Immunology Letters», σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», ανακάλυψαν πως ακόμα και μετά την χώνεψη των αμυγδάλων από το έντερο, παρατηρείται αυξημένη αμυντική ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι επιστήμονες, σε επόμενη μελέτη τους, θα προσδιορίσουν ποια είναι η ιδανική ποσότητα κατανάλωσης αμυγδάλων, για να έχει ο άνθρωπος την μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για την υγεία του. Όπως είπαν πάντως, είναι δεδομένο ότι αν κανείς τρώει συχνά αμύγδαλα, θα αυξήσει προληπτικά τις άμυνες του κατά διάφορων ιών, ενώ όσοι έχουν ήδη μολυνθεί, θα καταπολεμήσουν πιο γρήγορα τον ιό. Οι ερευνητές έλεγξαν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μολύνσεις ακόμα και στον ιό του έρπητα, ο οποίος θεωρείται δύσκολος «αντίπαλος», καθώς μπορεί να ξεφεύγει από τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος, και διαπίστωσαν ότι τα αμύγδαλα βοηθάνε στην αντιμετώπισή του. Όταν όμως είχε αφαιρεθεί από τα αμύγδαλα η φλούδα τους, τότε η προστατευτική δράση τους μειωνόταν δραστικά.

Καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα:

Οι φυτικές ίνες των αμυγδάλων προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα και τα λοιπά εντερικά προβλήματα. Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε σχετικά προβλήματα πίνετε πολύ νερό και τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, καθώς έτσι προστατεύετε τον εαυτό σας και από την πιθανότητα του καρκίνου του εντέρου. Τα αμύγδαλα, ακόμα, ανακουφίζουν από τις καούρες, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε έλαια, τα οποία απαλύνουν και ουδετεροποιούν το οξύ του στομάχου.

Μειώνουν την τριχόπτωση των μαλλιών και προλαμβάνουν το γκριζάρισμα:

Η περιεκτικότητα του αμύγδαλου σε θρεπτικά συστατικά, (βιταμίνη Ε, βιοτίνη, μαγγάνιο, ψευδάργυρος και λιπαρά οξέα), ενισχύει την υγεία της τρίχας το κάνει ιδανικό για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων της τρίχας, όπως είναι η πιτυρίδα, η τριχόπτωση και το γκρίζάρισμα των μαλλιών. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος στα αμύγδαλα ενισχύει την ανανέωση των κυττάρων, δεδομένου ότι η έλλειψη σε αυτό το μέταλλο είναι συχνά η αιτία για τα φαινόμενα αδύναμης τρίχας και τριχόπτωσης. Για την διατήρηση των υγιειών μαλλιών σημαντικό ρόλο παίζει ο Χαλκός και η Β3 ή Νιασίνη, που βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα στα αμύγδαλα. Αν έχουμε πρόωρα άσπρες τρίχες πιθανότατα υπάρχει έλλειψη κάποιων βιταμινών και ιχνοστοιχείων, συγκεκριμένα θα υπάρχει έλλειψη σε Χαλκό και στην βιταμίνη Β3 ή Νιασίνη. Η έλλειψή αυτή οδηγεί τους πόρους να χαλαρώνουν και έτσι να παίρνουν αέρα οι ρίζες και ασπρίζουν τελικά τα μαλλιά. Η Νιασίνη και ο Χαλκός συμβάλλουν στην ενίσχυση της μελανίνης, η οποία δίνει το χρώμα των μαλλιών. Η μελανίνη παράγεται από τα μελανοκύτταρα, που τροφοδοτούν την αναγέννηση της τρίχας δίνοντάς της, την κατάλληλη ποσότητα μελανίνης για την διατήρηση του φυσικού χρώματος που πρέπει να έχει. Έτσι αν αυξήσουμε τις τροφές που περιέχουν Χαλκό και Β3, σταματάει το πρόωρο και γρήγορο άσπρισμα των μαλλιών. Οι τρίχες, βέβαια, οι οποίες άσπρισαν δεν μπορούν προφανώς να ξαναπάρουν το χρώμα που είχαν.

Μια άλλη ιδιότητα των αμυγδάλων είναι η χρήση της σαν παυσίπονο ανάλογο της ασπιρίνης και κυρίως η αντιμετώπιση των πονοκεφάλων. Η σαλικίνη, το κύριο συστατικό της ασπιρίνης που καταπραΰνει τον πόνο, μπορεί να βρεθεί σε μεγάλες ποσότητες στα αμύγδαλα. Επίσης μερικοί άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανίες έχουν χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου από τους ανθρώπους που δεν έχουν και αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των επιθέσεων της ημικρανίας, σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Maryland. Δεδομένου ότι τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, η κατανάλωσή τους μπορεί να σταματήσει μια ημικρανία ή να αποτρέψει μελλοντικές. Το Πανεπιστήμιο του Maryland, εξηγεί ότι σε μια μελέτη που έγινε για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του μαγνησίου στη μείωση των ημικρανιών, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που πήραν μαγνήσιο μείωσαν την συχνότητα των επιθέσεων ημικρανίας κατά 41,6 % σε σύγκριση με 15,8% εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα ήταν ταχύτερα και κυρίως χωρίς παρενέργειες και δυσμενείς αντιδράσεις. 10-12 τεμάχια την ημέρα που ισοδυναμούν με μία ασπιρίνη.

Επίσης τα αμύγδαλα έχουν αποδεδειγμένα θεραπευτική δράση στην ραχίτιδα, την νεφρίτιδα, τον τυφοειδή πυρετό, την διάρροια, τον υποσιτισμό, την δευτεροπαθής αναιμία, την υπερχλωρυδρία, τις διαταραχές της γαστρικής κινητικότητας και έκκρισης, της προδιάθεσης ουρικού οξέος, των νεφροπαθειών, του ερεθισμού του περιτόναιου, καθώς και της αδυναμίας μυών, νεύρων και εγκεφάλου, επίσης αμύγδαλα μαζί με σύκα, αποτελούν ακαριαίο καθαρτικό αν μασηθούν καλά.

Τα σημαντικότερα παράγωγα των αμυγδάλων είναι το αμυγδαλέλαιο και το αμυγδαλόγαλα:

Αμυγδαλέλαιο:

Το αμυγδαλέλαιο βοηθάει στην ανάπλαση της επιδερμίδας, τη σύσφιξη των πόρων και τη μείωση των σημαδιών και της ακμής, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και είναι εξαιρετικά κατάλληλο για την ευαίσθητη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια, φωτίζει τους μαύρους κύκλους και καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης. Η βιταμίνη Ε, τρέφει το δέρμα και το προστατεύει από την ξηρότητα και την αφυδάτωση, ενώ το μασάζ με αμυγδαλέλαιο προσφέρει σημαντικά σε ένα υγιές δέρμα, αλλά δρα και θεραπευτικά στο ηλιοκαμμένο δέρμα. Εν αντιθέσει, με άλλα προϊόντα το αμυγδαλέλαιο, δεν αφήνει το δέρμα λιπαρό και δεν φράζει τους πόρους, ενώ οι αντιγηραντικές του ιδιότητες βοηθούν στην αντιμετώπιση των ρυτίδων και των λεκέδων στο δέρμα, που εμφανίζονται με την ηλικία. Επίσης δυναμώνει τα μαλλιά, θρέφει τις βλεφαρίδες και θεραπεύει τα σκασμένα χείλη.

Αμυγδαλόγαλα

Το αμυγδαλόγαλα είναι μιά πολύ καλύτερη εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν ή δεν πρέπει να πίνουν ζωικά γάλατα, γιατί δεν περιέχει λακτόζη και είναι πολύ πιο θρεπτικό και εύπεπτο από το ζωικό γάλα, περιέχει 50% περισσότερο ασβέστιο με καλύτερη απορρόφηση από το σώμα μας, χωρίς καθόλου τοξίνες και περιέχει πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από άλλα φυτικά γάλατα όπως π.χ το γάλα ρυζιού ή το γάλα σόγιας.

Τέλος σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως τα αμύγδαλα όπως και τους άλλους ξηρούς καρπούς πριν τα φάμε πρέπει πρώτα να τα μουσκεύουμε σε νερό για 6-7 ώρες. Με τον εμποτισμό τα αμύγδαλα απελευθερώνουν ένζυμα που βοηθούν στην πέψη και την αύξηση της θρεπτική αξία των καρπών. Η εμβάπτιση τους για μία νύκτα διευκολύνει την πέψη και ενισχύει την απομάκρυνση του καφέ δέρματος που συνήθως περιέχει τανίνη, και η τανίνη είναι γνωστό ότι μειώνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, επίσης με τον εμποτισμό αφαιρείται το φυτικό οξύ που επιβραδύνει την απορρόφηση των βασικών μετάλλων στο σώμα μας.

Stilianos Stilianos