Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Ποιος φοβάται τον Wilhelm Reich, ντοκιμαντέρ


Βίλχελμ Ράιχ γιατρός, θεραπευτής των φτωχών, ερευνητής, σύνδεσε την ψυχική αρρώστια με τη καταπιεσμενη σεξουαλικοτητα και τις κοινωνικές απαγορεύσεις. Οι ιδέες του και το έργο είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ΠΟΤΕ. Κυνηγήθηκε όπου κι αν πήγε για τις ιδέες του, φυλακίστηκε από ανθρώπους ρηχους, προσβεβλημένους από τη "συναισθηματική πανούκλα."
Έφυγε σαν σήμερα αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο και πολλούς πιστούς μαθητές που εφαρμόζουν και διδάσκουν τις ιδέες του.
Στο ντοκιμαντέρ μιλούν για αυτόν διακεκριμένοι επιστήμονες ανάμεσα σε αυτούς ο Βιορν Μπλουμενταλ που έχει φύγει πια απ τη ζωή και είχα τη χαρά να τον γνωρίσω από κοντά σε ένα διήμερο θεραπευτικό μαραθώνιο στο Κέντρο ΕΊΝΑ Βίλχελμ Ράιχ.
Ο Βίλχελμ Ράιχ (1895-1957), ψυχαναλυτής, ερευνητής σε πολλούς τομείς, καινοτόμος, οραματιστής και επαναστάτης, διώχθηκε από τους Ναζί, ήρθε σε ρήξη με την Ψυχαναλυτική Ένωση και τον Φρόυντ, το Κομμουνιστικό Κόμμα, συναδέλφους του ψυχαναλυτές, τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, φυλακίστηκε και πέθανε στη φυλακή, μα παρέμεινε μέχρι τέλους σταθερός στις ιδέες του και στην πεποίθησή του ότι ο άνθρωπος γεννιέται με τη δύναμη της Ζωής μέσα του, την οποία χρειάζεται να διαφυλάξει και να αναπτύξει. Το ντοκιμαντέρ αυτό, των Nicolas Dabelstein και Antonin Svoboda, με τίτλο "Wer hat Angst vor Wilhelm Reich?" (Ποιος φοβάται τον Βίλχελμ Ράιχ), γυρίστηκε το 2009 για την αυστριακή τηλεόραση, και αναφέρεται σε σημεία της ζωής και του έργου του.