Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

ΑΚΥΡΟ ΕΡΙΞΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Η ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ. ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΧΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ



Στο κείμενο, που αναρτήθηκε στο επίσημο ιστότοπο της Αρχής στις 9 Ιουλίου, αναφέρονται ένα σωρό προβληματικά σημεία στο νομοσχέδιο, καθώς και κάποιες κυβερνητικές ενέργειες, που καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση επέλεξε για μία ακόμη φορά να πορευτεί χωρίς καμία διαβούλευση, αλλά και χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της τον GDPR.

Τα πιο χαρακτηριστικά σημεία

1. Στις 5 Ιουλίου εστάλη στην Αρχή το σχέδιο νόμου, αλλά 3 μέρες μετά, στις 8 Ιουλίου ψηφίστηκε, ΧΩΡΙΣ να περιμένει η Κυβέρνηση τη γνωμοδότηση της Αρχής!

Αυτό αναφέρεται ρητά στο 2ο σημείο της γνωμοδότησης, αμέσως μετά το πρώτο που αναφέρει την εκ του νόμου αρμοδιότητα της Αρχής να γνωμοδοτεί πριν την ψήφιση 

Συγκεκριμένα, η Αρχή προστασίας δηλώνει:

"Παρά το γεγονός ότι στις 8 Ιουλίου κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ψηφίστηκε την ίδια μέρα από την Ολομέλεια της Βουλής τροπολογία με σχεδόν ταυτόσημες διατάξεις χωρίς να αναμένεται η σχετική γνωμοδότηση, η Αρχή θεωρεί ότι έχει υποχρέωση να διατυπώσει τις σχετικές παρατηρήσεις της..."

2. Το νομοσχέδιο προσδιορίζει λανθασμένα τα κύρια ζητήματα του ποιος είναι Υπεύθυνος επεξεργασίας, ποιος Εκτελών την επεξεργασία, ποια η σχέση τους.

3. Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει συμβάσεις μεταξύ των πλευρών αυτών, των υπηρεσιών και δομών του Κράτους ώστε να ξεκαθαρίζεται ποιος κάνει τι και με ποιου την ευθύνη.

4. Δεν προβλέπεται ΕΑΠΔ (Εκτίμηση Αντικτύπου) για τις επεξεργασίες της εφαρμογής ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν επικίνδυνα σημεία στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και να επιλυθούν.

Συμπερασματικά, πρόκειται για υπόδειγμα κακής νομοθέτησης που εγείρει μία σειρά από σημαντικά ερωτηματικά.

Το κυριότερο αφορά τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επέλεξε να πορευτεί, σε ένα θέμα που σχετίζεται με τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της Πολιτείας, την πρόοδο των εμβολιασμών και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σοβαρό θέμα προκύπτει τώρα και για τον αρμόδιο Υφυπουργό Γιώργο Γεωργαντά, που από το βήμα της Βουλής είχε ισχυριστεί ότι η Αρχή Προστασίας έχει τάχα δώσει τη συγκατάθεσή της για το όλο σχέδιο!!

Προφανώς και είναι ψέμα κάτι τέτοιο, όπως είναι ολοφάνερο...

Κωνσταντίνος Αρβανίτης Διδάκτωρ Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών