Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΛΑΚΩΝ ALZHEIMER'S



Το να έχει κανείς αρκετό βαθύ ύπνο μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη της άνοιας.
Σε μια σειρά πρόσφατων πειραμάτων σε ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο βαθύς ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να καθαρίσει δυνητικά τοξικά απόβλητα. Η ανακάλυψη ενισχύει το πόσο κρίσιμη είναι η ποιότητα του ύπνου για την υγεία του εγκεφάλου και προτείνει θεραπείες ύπνου μπορεί να περιορίσει την προκαταβολή της μνήμης-σε ληστρικές παθήσεις, όπως η νόσος του Alzheimer.
"Η νόσος του Αλτσχάιμερ αποτελεί μείζον πρόβλημα για τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και την κοινωνία τους", δήλωσε ο Μαϊκεν Aτγκαρντ, νευρολόγος στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, ο οποίος ηγήθηκε της νέας έρευνας. «Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο ύπνος μπορεί να βελτιώσει την κάθαρση του αμυλοειδούς μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη θεραπεία.
Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό διέρχεται μέσα από ένα σύστημα από σήραγγες του εγκεφάλου που διοχετεύει στα διαστήματα μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό το σύστημα κυκλοφορεί θρεπτικά συστατικά όπως η γλυκόζη, η πρωτογενή πηγή ενέργειας του εγκεφάλου, και ξεπλένει δυνητικά τοξικά απόβλητα.
Και μπορεί να είναι ο λόγος που τα ζώα χρειάζονται ακόμα ύπνο. Το σύστημα βγάζει τα σκουπίδια του εγκεφάλου όταν κοιμόμαστε, και κλείνει όταν είμαστε ξύπνιοι. Η ερευνητική αυτή ομάδα ήταν περίεργοι αν το σύστημα λειτουργεί καλύτερα και καθαρίζει περισσότερα απόβλητα-όπως το Αλτσχάιμερ προκαλεί βήτα αμυλοειδούς πλάκας-όταν τα ζώα είναι σε βαθύ ύπνο.
Για να μάθουν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έξι διαφορετικά αναισθητικά για να βάλουν τα ποντίκια σε βαθύ ύπνο. Μετά εντόπισαν το εγκεφαλονωτιαίο υγρό καθώς έτρεχε στον εγκέφαλο. Καθώς τα ποντίκια κοιμήθηκαν, οι ερευνητές παρακολουθούσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των τρωκτικών σε έναν ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ή ένα ΗΚΓ, και κατέγραψαν την αρτηριακή πίεση των ζώων και την καρδιακή και αναπνευστική ισοτιμία.
Τα ποντίκια που αναισθητοποιήθηκαν με ένα συνδυασμό δύο φαρμάκων, κεταμίνης και ξυλαζίνης, έδειξαν τα ισχυρότερα κύματα του εγκεφάλου σε βαθύ ύπνο και αυτά τα κύματα του εγκεφάλου προέβλεψαν τη ροή του ΕΝΥ στον εγκέφαλο. Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι το σύστημα αυτο είναι πράγματι πιο ενεργό κατά τη διάρκεια του βαθύτερου ύπνου.
Τα ευρήματα έχουν επίσης επιπτώσεις για τους ανθρώπους που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση. Η γενική αναισθησία καθώς και η μακροχρόνια καταστολή στη μονάδα εντατικής θεραπείας συνδέεται με παραλήρημα και δυσκολία στη μνήμη, ειδικά στους ηλικιωμένους.
Αλλά το πιο σημαντικό, η έρευνα δείχνει πως ο ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου. "Η εστίαση στον ύπνο στα πρώιμα στάδια της άνοιας μπορεί να είναι σε θέση να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου", ανέφερε η ερευντηική ομάδα.
Η σταθερή,συνεχόμενη και διαρκής τήρηση των κιρκαδιανών ρυθμών μας για Ανάπαυση και Ησυχία,αποτελει ισως ενα απο τα πιο ισχυρά "φάρμακα" προληψης και ιασεως πασας νόσου!
Η επιλογή είναι δική σας...
Κ.Μ.