Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

ΨΩΜΙ ΕΣΣΑΙΩΝ !!!!!!!!!!!!!!





Αυτό που το κάνει τόσο διαφορετικό και ιδιαίτερο είναι ο τρόπος παρασκευής του. Φτιάχνεται από φυτρωμένο σπόρο σιταριού με μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο και γνώση της τεχνικής.
Για αυτό δεν είναι διαδεδομένο στις μεγάλες παραγωγικές μονάδες ψωμιού. Με πολύ απλά λόγια, πρόκειται για ψωμί που έχει φτιαχτεί από αλεσμένο φυτρωμένο σπόρο σιταριού, που στη συνέχεια έχει αφυδατωθεί χωρίς να ψηθεί κανονικά σε φούρνο. Με αυτό τον τρόπο το φυτρωμένο σιτάρι παραμένει «ζωντανό» και έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και αληθινή ενέργεια κατευθείαν από τον ήλιο!

Ο φυτρωμένος σπόρος σταριού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ένζυμα. Έχει λίγες θερμίδες και το σημαντικό είναι ότι ανά θερμίδα περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από κάθε άλλο είδος ψωμιού. Τα Πολύπλοκα άμυλα στο σιτάρι μετατρέπονται σε φυσικά σάκχαρα, παρέχοντας έτσι μια εύπεπτη και πλούσια πηγή ενέργειας. Είναι μία τροφή γεμάτη αληθινή ενέργεια που διαρκεί αφού οι υδατάνθρακες που περιέχει είναι πολυσύνθετοι και ανεπεξέργαστοι.   Επειδή το ψωμί Εσσέων περιέχει ολόκληρο το σπόρο του σιταριού, μαζί και το πίτουρο από το φλοιό, το ψωμί που παράγεται περιέχει σχεδόν διπλάσιες φυτικές ίνες  από κάθε άλλο τύπο ψωμιού.

Το ψωμάκι Εσσαίων είναι μικρό και πολύ συμπυκνωμένο. Δεν έχει μαγιά και κανένα άλλο διογκωτικό, συντηρητικό ή οτιδήποτε άλλο εκτός από σιτάρι και νερό. Από τη στιγμή που δεν περιέχει καθόλου μαγιά, παραμένει συμπαγές και σφικτό. Μοιάζει με κέικ ή με γερμανικό ψωμί αλλά η διατροφική του αξία λόγω του τρόπου παρασκευής είναι εντελώς διαφορετικός. Τα δύο μεγάλα πλεονεκτήματα είναι ότι 1) είναι πολύ χορταστικό (αρκεί για να χορτάσεις) και 2) είναι πολύ νόστιμο!

Το ψωμί Εσσαίων φτιάχνεται από πλήρες σιτάρι και έτσι περιέχει το φλοιό, τις πρωτεΐνες και τις βιταμίνες του σιταριού. Το καλύτερο όμως είναι ότι περιέχει πολύτιμα «ζωντανά» ένζυμα επειδή δεν μαγειρεύεται! Φτιάχνεται φυτρώνοντας και αφυδατώνοντας το σπόρο που σιταριού.

Λόγω των ενζύμων που περιέχει, χωνεύεται πολύ εύκολα και αποτελεί εξαιρετική πηγή ενέργειας.
Ο τρόπος που παρασκευάζεται το κάνει να μην περιέχει γλουτένη όπως περιέχουν τα υπόλοιπα προϊόντα σιταριού. Συνεπώς ,το ψωμί από φύτρο σταριού, καταναλώνεται από ανθρώπους που αποφεύγουν την γλουτένη στην δίαιτά τους.

Το ψωμί Εσσαίων δεν είναι αποκλειστικά ψωμί με σιτάρι. Μπορεί να φτιαχτεί και με άλλα δημητριακά, με κριθάρι, με σίκαλη, πολύσπορο, με λιναρόσπορο και κολοκυθόσπορο με χουρμάδες και άλλα. απλά αυτό με το σιτάρι είναι το πιο διαδεδομένο που κυκλοφορεί και στην ελληνική αγορά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Οι καλύτεροι σπόροι σιταριού μουσκεύονται σε φιλτραρισμένο νερό,  Αυτοί οι σπόροι, στη συνέχεια, αφήνονται να φυτρώσουν φυσικά. Όταν φυτρώσουν, τα φύτρα αλέθονται, φορμάρονται και σιγοψήνονται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Παίρνουμε  μισό κιλό βιολογικό σιτάρι, το ξεπλένουμε  και το αφήνουμε σε φιλτραρισμένο νερό για 24 ώρες. Την άλλη μέρα το ξεπλένουμε, το στραγγίζουμε και το τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι ή σε ένα άδειο βάζο που στηρίζουμε ανάποδα και όπου αντί για καπάκι βάζουμε ένα τούλι στηριγμένο με λαστιχάκι. Υπάρχουν και ειδικές συσκευές για παραγωγή φύτρων. Κάθε 6-8 ώρες ξεπλένουμε τα φύτρα με νερό και τα στραγγίζουμε

Είναι προτιμότερο να το βάλεις κάπου που το βλέπεις ήλιος. Όταν τα φύτρα έχουν γίνει 2-3 εκατοστά τα  βάζουμε σε ένα γουδί και τα  πολτοποιούμε. Λιώνουμε τα φύτρα όσο περισσότερο μπορούμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  και πολτοποιητή χειρός (κάτι σαν τις παλιές χειροκίνητες μηχανές κιμά) ή και το μπλέντερ όπου όμως πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην ανέβει πολύ η θερμοκρασία από τις λεπίδες.

Όταν έχει δημιουργηθεί μία ζύμη, το πλάθουμε με τα χέρια μας σφιχτά. Ιδανικά θα πρέπει να γίνει μία ομοιόμορφη μάζα σαν κιμάς. Μπορούμε να το βάλουμε σε μία φορμίτσα, σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψάκι ή να το πλάσουμε σαν μικρά πιτάκια/κεφτεδάκια. Τώρα πρέπει να το αφυδατώσουμε. Όσο πιο λεπτά τα έχεις πλάσει, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα αφυδατώνονται. Αν βάλουμε τη ζύμη σε ταψάκι είναι καλό να έχει ύψος μέχρι το πολύ 2 εκατοστά.

Αν έχουμε αφυγραντήρα, τα πράγματα είναι εύκολα. Το βάζουμε εκεί, στους 40 περίπου βαθμούς για 12 ώρες. Αν δεν έχουμε αφυγραντήρα, μπορούμε να το βάλουμε στο φούρνο  σε θερμοκρασία στο 40 βαθμούς και  αφήνουμε την πόρτα μισάνοιχτη ώστε η θερμοκρασία μέσα να σταθεροποιηθεί στους 40 βαθμούς. Για να είμαστε σίγουροι για τη θερμοκρασία θα χρειαστείς ένα θερμόμετρο φούρνου. Βάζουμε μέσα το ταψάκι με το ψωμί στον πάτο του φούρνου για να ψηθεί και να στεγνώσει και από την κάτω πλευρά. Αν πλάσουμε μικρά «μπιφτεκάκια», μπορούμε  να τα βάλουμε σε σχαρίτσα στο κέντρο του φούρνου. Θα χρειαστεί να το τσεκάρουμε για το πότε ακριβώς είναι έτοιμο. Θα πρέπει να έχει χάσει μεγάλο μέρος της υγρασίας του αλλά να μην έχει γίνει σαν παξιμάδι. Το καλύτερο είναι να το συγκρίνουμε με ένα από τα έτοιμα των βιολογικών καταστημάτων.

Αν "ψήσουμε" το ψωμί στους 40 βαθμούς Κελσίου, χρειάζεται περίπου 8 ώρες,

Παραδοσιακά οι Εσσαίοι αφήνανε το ψωμί τους σε μαύρες πέτρες για να «ψηθεί» στον ήλιο, όπως κάνουμε με τις λιαστές ντομάτες ή τα αποξηραμένα σύκα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι το φυτρωμένο σιτάρι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ένζυμα που μπορείς να πάρεις μόνο από φρέσκα τρόφιμα.

Το τέλειο με το ψωμί Εσσαίων είναι η γεύση του! Εκτός από το πιο υγιεινό, το θεωρώ και το πιο νόστιμο ψωμί που κυκλοφορεί. Έχει μία υπέροχη γλυκιά γεύση, χωρίς όμως να περιέχει ζάχαρη. Ο τρόπος που παράγεται δημιουργεί φυσικά ζάχαρα από το σιτάρι.

Μπορούμε να το συνδυάσουμε με  ταχίνι και μέλι,  ώριμο αβοκάντο και κρέμα από ξηρούς καρπούς (πχ σπιτικό φιστικοβούτυρο ή ροζ ντιπ με καρύδι).........

Μπορούμε να το βρούμε έτοιμο σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και είδη υγιεινής διατροφής.

Πολικός 2020