Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟ

Το Άμστερνταμ διαθέτει το πρώτο σούπερ μάρκετ στον κόσμο με συσκευασίες προϊόντων απαλλαγμένες από πλαστικό

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ξεκίνησε στο Άμστερνταμ το «πρώτο σούπερ μάρκετ χωρίς πλαστικό» στον κόσμο.
Οι αγοραστές της ολλανδικής αλυσίδας σουπερμάρκετ Ekoplaza μπορούν πλέον να επιλέξουν περισσότερα από 700 προϊόντα όπως δημητριακά, σοκολάτα, γαλακτοκομικά, φρέσκα φρούτα, κρέας, ρύζι, σάλτσες, σνακ, λαχανικά και γιαούρτι τα οποία είναι απαλλαγμένα από οποιαδήποτε πλαστικό στις συσκευασίες τους.

Όλα τα είδη σε αυτό το σούπερ μάρκετ συσκευάζονται είτε σε ανακυκλωμένο υλικό είτε σε χαρτόνι, γυαλί και μέταλλο αντί για πλαστικό. Σε μια δήλωση, ο Erik Do, διευθύνων σύμβουλος της Ekoplaza, δήλωσε: "Τα προϊόντα που είναι απαλλαγμένα από πλαστικό αποτελούν σημαντικό βήμα για ένα λαμπρό μέλλον στον τομέα τροφίμων και ποτών. Γνωρίζουμε ότι οι πελάτες μας έχουν σιχαθεί πλέον τις συσκευασίες προϊόντων που αποτελούνται από πλαστικό.".
Η Sian Sutherland, επικεφαλής του περιβαλλοντικού οργανισμού A Plastic Planet, εξέφρασε την ελπίδα ότι και άλλα καταστήματα σύντομα θα ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό. Δήλωσε ότι είναι άσκοπο να πακετάρει κανείς "κάτι τόσο αναλώσιμο όπως τα τρόφιμα σε κάτι τόσο άφθαρτο όπως το πλαστικό". Συνέχισε λέγοντας ότι τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της Ευρώπης θα ωφεληθούν ακολουθώντας τα βήματα της Ekoplaza από τη στιγμή που θα υιοθετήσουν ένα διάδρομο με προϊόντα που διαθέτουν οικολογική συσκευασία όσο το δυνατόν συντομότερα, μειώνοντας σημαντικά τα πλαστικά απόβλητα.
Το τεράστιο πλαστικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας μπορεί να ανιχνευθεί σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, όπως στους ωκεανούς μας και στα στομάχια των θαλάσσιων πτηνών, των χελωνών και ακόμη και του μικροσκοπικού πλαγκτόν.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, από το 1950 έχουν παραχθεί, διανεμηθεί και πεταχτεί πάνω από 8,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού. Τουλάχιστον 6,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως απόβλητα. Ωστόσο, μόνο το 9% αυτού του συνόλου ανακυκλώνεται και το 12% αποτεφρώνεται. Για το υπόλοιπο, τουλάχιστον το 79% των πλαστικών απορριμμάτων, αφήνεται να συσσωρευτεί σε χώρους υγειονομικής ταφής ή να μολύνει το περιβάλλον.
Η Jenna Jambeck, συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, δήλωσε ότι καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών "δεν βιοαποδομούνται με κανένα τρόπο", τα πλαστικά απόβλητα που παράγουμε μπορεί να παραμείνουν τουλάχιστον για εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες χρόνια. Προειδοποίησε ότι οι υπολογισμοί τους υπογραμμίζουν την ανάγκη επανεξέτασης "των υλικών που χρησιμοποιούμε και των πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων".
Ο Roland Geyer, κύριος συγγραφέας της μελέτης και βιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της συνεχούς παραγωγής των πλαστικών αποβλήτων.
Ωστόσο, φαίνεται ότι έμποροι και κυβερνήσεις καταβάλλουν προσπάθειες για την ελαχιστοποίηση της πλαστικής ρύπανσης. Νωρίτερα το Φεβρουάριο, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της Ταϊβάν πρότεινε ένα 12ετές χρονοδιάγραμμα για την εξάλειψη τεσσάρων τύπων πλαστικών μιας χρήσεως μέχρι το 2030. Μόλις πετύχει, θα έχει εξαλείψει την ανάγκη για επιτραπέζια σκεύη μιας χρήσεως, καλαμάκια, τσάντες για ψώνια και κύπελλα ποτών.
Στη Χιλή, η πώληση πλαστικών τσαντών μιας χρήσης απαγορεύεται σε 102 παράκτια χωριά και πόλεις. Εν τω μεταξύ, η Κένυα έχει θεσπίσει νόμο που θα επιβάλλει πρόστιμο ή ποινή φυλάκισης σε όποιον παράγει, πωλεί ή φέρει πλαστικές σακούλες. Στη Σκωτία, έχουν προβλεφθεί σχέδια απαγόρευσης της κατασκευής και πώλησης διάφορων πλαστικών αντικειμένων μίας χρήσης.
Εάν οι κυβερνήσεις και οι έμποροι λιανικής πώλησης σε όλο τον κόσμο αναλάβουν δράση, είναι πιθανό η πλαστική ρύπανση να μπορεί να ελαχιστοποιηθεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα.
Συμβουλές για ελαχιστοποίηση των πλαστικών αποβλήτων.
Κάθε προσπάθεια μετράει και παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε στην ελαχιστοποίηση των πλαστικών αποβλήτων που παράγετε καθημερινά:
  • • Χρησιμοποιείτε πάντα τις δικές σας επαναχρησιμοποιούμενες κούπες ή ποτήρια μεταφοράς καφέ ή άλλων ροφημάτων.
  • • Αποφύγετε να αγοράζετε τρόφιμα συσκευασμένα σε πλαστικό.
  • • Αγοράστε φρέσκα προϊόντα στην αγορά, τα οποία συνήθως δεν είναι συσκευασμένα σε πλαστικό.
  • • Επιλέξτε μπουκάλια ποτών αντί για πλαστικά μπουκάλια.
  • • Καθαρίστε με σόδα και ξύδι αντί για καθαριστικά σε πλαστική συσκευασία.
  • • Μη χρησιμοποιείται καλαμάκια μιας χρήσης για ποτά ή αγοράστε επαναχρησιμοποιήσιμα καλαμάκια από γυαλί, σιλικόνη ή ανοξείδωτο χάλυβα.
  • • Χρησιμοποιείτε υφασμάτινες σακούλες όταν ψωνίζετε.

Πηγές: EcoWatchReefRelief