Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017

ΕΕ : ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΥ ΓΛΥΦΟΣΑΤΗΣΜια απόφαση που δεν αναμενόταν ανακοινώθηκε σήμερα από την ειδική επιτροπή Γεωργίας των χωρών-μελών της ΕΕ που ανανέωσε για άλλη μια πενταετία την άδεια χρήσης του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη.


Δεκαοκτώ χώρες  ψήφισαν υπέρ της πρότασης που είχε υποβάλει η Κομισιόν, εννέα χώρες καταψήφισαν και μία απείχε. Με το απότελεσμα αυτό, όπως ήταν φυσικό  πέρασε η πρόταση που είχε απορριφθεί αρχές του Νοεμβρίου.

Η Γερμανία, που στον προηγούμενο γύρο απείχε, τώρα ψήφισε υπέρ, αφού όμως ζήτησε να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις στο κείμενο, κυρίως σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στη χρήση της γλυφοσάτης από ιδιώτες και τον σεβασμό στη βιοποικιλότητα, όπως έγινε γνωστό. Είναι πάντως σίγουρο ότι η  αλλαγή της  στάσης της Γερμανίας ( η οποία στον προηγούμενο γύρο απείχε), οδήγησε στο να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να δοθεί έγκριση.

"Η σημερινή ψηφοφορία δείχνει πως όταν θέλουμε, μπορούμε να μοιραζόμαστε και να αποδεχόμαστε τη συλλογική ευθύνη μας στη λήψη αποφάσεων", σχολίασε ο Επίτροπος Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις σε ανακοίνωση του.

Το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων από το 2015, όταν το Διεθνές Κέντρο Ερευνάς για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την χαρακτήρισε «πιθανώς καρκινογόνο» ουσία. Ωστόσο, οι επιστημονικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατύπωσαν αντίθετα συμπεράσματα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου