Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

ΑΛΑΤΑ EPSOM (ΠΟΥ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ)

Το άλας Epsom, το οποίο στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου αλάτι αλλά μια ανόργανη ένωση που αποτελείται από μαγνήσιο και θειικό άλας, παίρνει το όνομά του από μια αλατούχα πηγή στο Epsom του Surrey, στην Αγγλία.
Το αλάτι Epsom έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως φυσική θεραπεία για μια σειρά από παθήσεις, και έχει επίσης πολλές χρήσεις στην αισθητική, στην κηπουρική και στο σπίτι. Μπορείτε να το βρείτε εύκολα στα περισσότερα φαρμακεία αλλά και σε καταστήματα με βιολογικά είδη.
Τόσο το μαγνήσιο όσο και το θειικό άλας απορροφώνται εύκολα από το δέρμα, γεγονός που καθιστά τα οφέλη για την υγεία άμεσα προσβάσιμα. Πάνω από 325 ένζυμα στο σώμα ρυθμίζονται από το μαγνήσιο, το οποίο επίσης βοηθά στη μείωση φλεγμονών, ανακουφίζει την σκλήρυνση των αρτηριών και βελτιώνει την μυϊκή και νευρική λειτουργία. Τα θειικά άλατα βελτιώνουν την ταχύτητα με την οποία απορροφούνται τα θρεπτικά συστατικά και βοηθούν στην αποβολή των τοξινών.
Εδώ θα δείτε 17 από τις αγαπημένες μας χρήσεις για αυτή την πολύπλευρη ένωση – ελπίζουμε να τις απολαύσετε όσο εμείς!
1. Ανακουφίζει τους «πιασμένους» μύες
Ένα μπάνιο με αλάτι Epsom είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καταπραΰνετε τους πονεμένους μύες, κράμπες, μώλωπες και τον πόνο στις αρθρώσεις. Είναι θαυμάσιο για μούλιασμα μετά την προπόνηση. Επιπλέον, η εμβάπτιση σε μπάνιο με αλάτι Epsom είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να χαλαρώσετε και να ανακουφίσετε το στρες. Προσθέστε 2 φλιτζάνια αλάτων σε ένα ζεστό μπάνιο. Αναμίξτε το αλάτι ώστε να διαλυθεί στο νερό. Μουλιάστε για 10-15 λεπτά για καλύτερα αποτελέσματα
2. Απολέπιση Δέρματος
Καθώς τα κύτταρα του δέρματος ανανεώνονται φυσικά, η συσσώρευση των νεκρών κυττάρων του δέρματος φράζει τους πόρους και μπορεί να προκαλέσει κηλίδες. Η απολέπιση είναι απαραίτητη για να κρατήσει το δέρμα υγιές, λαμπερό και ζωντανό. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε απολέπιση με άλατα Epsom είναι να κάνετε μασάζ με χούφτες άλατος σε όλο το σώμα στο ντους ή το μπάνιο. Θα αισθάνεστε το δέρμα σας απαλό και φρέσκο με αυτήν τη σπιτική θεραπεία spa.
3. Σπιτικό σαπούνι χεριών
Αναμίξτε ½ φλιτζάνι βρεφικό έλαιο με ½ φλιτζάνι νερό και προσθέστε 1/4 του φλιτζανιού άλας Epsom και μερικές σταγόνες του αγαπημένου σας αιθέριου ελαίου. Τοποθετήστε αυτό το σπιτικό μείγμα δίπλα στον νιπτήρα σας για ένα ωραίο σαπούτνι χεριών.
4. Αντιμετωπίστε τα τσιμπήματα εντόμων και τον δηλητηριώδη κισσό.
Μια κομπρέσα με άλατα Epsom είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να θεραπεύσετε τσιμπήματα κουνουπιών, μέλισσας και τον δηλητηριώδη κισσό. Αναμίξτε 2 κουταλιές της σούπας άλατα με 1 φλιτζάνι ζεστό νερό.Μουλιάστε ένα καθαρό πανί στο μείγμα και κρατήστε το στην πληγείσα περιοχή για να απομακρύνετε τον πόνο, το κάψιμο και την φαγούρα.
5. Καθαρίστε το πρόσωπό σας
Πρέπει να καθαρίζετε και να απολεπίζετε το πρόσωπό σας ακριβώς όπως το υπόλοιπο σώμα σας. Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού άλατα Epsom στο χέρι σας και ανακατέψτε με λίγο ζεστό νερό. Τρίψτε το πρόσωπο σας με το μείγμα και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά. Αυτό το καθαριστικό προσώπου όχι μόνο απολεπίζει και αναζωογονεί, αλλά βοηθά επίσης να αφαιρέσετε τα σπυράκια και την πρόληψη της ακμής.
6. Βγάλτε ακίδες/θραύσματα
Οι ακίδες μπορεί να είναι δύσκολο και οδυνηρό να αφαιρεθούν. Αφήστε τις βελόνες και μουλιάστε το δέρμα σας σε ένα λουτρό άλατος Epsom. Τα άλατα θα βγάλουν την ακίδα και θα αφήσουν την περιοχή καθαρή.
7. Βάλσαμο Χειλιών
Τα ξηρά και σκασμένα χείλια δεν είναι μόνο αντιαισθητικά, αλλά και επώδυνα. Θεραπεύεστε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση με ένα σπιτικό βάλσαμο χειλιών με άλας Epsom. Αναμίξτε ίσα μέρη οργανικό λάδι καρύδας και άλατα Epsom. Απλώστε πλουσιοπάροχα στα χείλη για απολέπιση και ενυδάτωση
8. Καθαριστικό πλακιδίων
Ο καθαρισμός των πλακιδίων του μπάνιου και της κουζίνας από τη γλίτσα μπορεί να είναι δύσκολος. Τα ισχυρά καθαριστικά πλακιδίων δεν είναι μόνο ακριβά, αλλά περιέχουν και επιβλαβείς χημικές ουσίες. Φτιάξτε το δικό σας αποτελεσματικό καθαριστικό πλακιδίων με αλάτι Epsom. Αναμίξτε ίσα μέρη υγρό σαπούνι πιάτων με άλατα Epsom. Τρίψτε τα πλακάκια με ένα σφουγγάρι και ξεπλύνετε με καθαρό νερό.
9. Εντομοαπωθητικό, Σαλιγκαροαπωθητικό 
Αναμίξτε ¼ φλιτζάνι αλάτων Epsom με 2 φλυτζάνια νερό και ρίξτε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψεκάστε το μείγμα γύρω στο σπίτι και τον κήπο ώστε να απομακρύνετε τα έντομα χωρίς την χρήση χημικών εντομοκτόνων.
10. Ανακουφίστε την δυσκοιλιότητα
Τα άλατα Epsom είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Αναμίξτε 2 κουταλάκια του γλυκού άλατα Epsom σε ένα ποτήρι νερό. Πιείτε ολόκληρο το κύπελλο για καλύτερα αποτελέσματα. Αν η γεύση δεν σας είναι ελκυστική, δοκιμάστε αντ’ αυτού την ανάμιξη με φρέσκο χυμό.
11. Λιπάνετε το γρασίδι και τα φυτά σας
Τα άλατα Epsom είναι θαυμάσιο λίπασμα για το γκαζόν και τα φυτά σε γλάστρες. Για πιο πράσινο γρασίδι, αναμίξτε 1 φλιτζάνι αλάτων για κάθε γαλόνι του νερού και ψεκάστε πάνω από την περιοχή του γκαζόν. Για να λιπάνετε τα φυτά σε γλάστρες, απλά απλώστε (πασπαλίστε) άλατα Epsom γύρω από τη βάση των φυτών μια φορά κάθε εβδομάδα. Αυτή η μέθοδος λίπανσης λειτουργεί επίσης άριστα για τομάτες και άλλα λαχανικά.
12. Απομακρύνετε τις τοξίνες και μειώστε το πρήξιμο
Ένα μπάνιο με άλατα Epsom είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να απομακρύνετε τις τοξίνες από το σώμα σας. Το μούλιασμα στο μπάνιο για 10-15 λεπτά είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να μειωθεί το πρήξιμο. Ανακατέψτε 1-2 φλιτζάνια άλατα Epsom σε ένα ζεστό μπάνιο και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί στο νερό
13. Ενισχύστε το πλυντήριό σας
Τα άλατα Epsom σε συνδυασμό με λίγο αιθέριο έλαιο κάνουν ένα τέλειο μαλακτικό για τα ρούχα σας. Επιπλέον, τα άλατα θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων απορρυπαντικού που συσσωρεύεται από το πλυντήριο σας. Ανακατέψτε 4 φλιτζάνια άλατα Epsom με 20 σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο. Προσθέστε ¼ του φλιτζανιού για κάθε φορτίο ρούχων.
14. Εξολοθρεύστε τους μύκητες των ποδιών και εξαλείψτε τις δυσάρεστες οσμές
Το μούλιασμα των ποδιών σας σε άλατα Epsom όχι μόνο μειώνει το πρήξιμο και απομακρύνει τις τοξίνες, αλλά εξαλείφει και τις δυσάρεστες οσμές και τους μύκητες των ποδιών. Προσθέστε ¼ του φλιτζανιού σε ένα μεγάλο δοχείο με ζεστό νερό. Μουλιάστε τα πόδια για 10-15 λεπτά.
15. Θεραπεία εγκαύματος από τον Ήλιο
Το μούλιασμα σε λουτρό αλάτων Epsom είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακουφιστεί το ερεθισμένο από ηλιακό έγκαυμα δέρμα. Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι άλατα σε ζεστό νερό. Ανακατέψτε και μουλιάστε στο μπάνιο για 10-15 λεπτά.
16. Μαλακτικό Μαλλιών
Τα άλατα Epsom είναι ένα πολύ καλό μαλακτικό βαθιάς δράσης για να προσθέσετε όγκο και να αφαιρέσετε λιπαρότητα από τα μαλλιά σας. Συνδυάστε ίσα μέρη οργανικού μαλακτικού για τα μαλλιά και άλατα Epsom και απλώστε πλουσιοπάροχα στα μαλλιά. Αφήστε να απορροφηθεί 20 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά.
17. Μαλακώστε τα χέρια σας
Γνωρίζετε ότι το μούλιασμα των ποδιών σας σε άλατα Epsom είναι υγιές, αλλά τι γίνεται με τα χέρια σας; Το μούλιασμα των χεριών σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καταπραΰνετε το τραχύ δέρμα, να ανακουφίσετε τους πόνους στις αρθρώσεις των δακτύλων, να αφαιρέσετε το βερνίκι νυχιών και κάθε βρωμιά κάτω από τα νύχια σας. Προσθέστε 1/4 του φλιτζανιού άλατα Epsom σε ένα μεγάλο μπολ με ζεστό νερό. Μουλιάστε τα χέρια στο μείγμα για 5-10 λεπτά.