Τρίτη, 3 Μαΐου 2016

ΣΑΠΟΥΝΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ (ΘΕΡΜΗ ΜΕΘΟΔΟΣ)

  • 0,5 κιλά. ελαιόλαδο ή μούργα (κατακάθι σε τενεκέδες με λάδι)
  • 150 γρ.  αποσταγμένο νερό 
  • 65 γρ. καυστική σόδα, (αυτή αποτελεί τον κίνδυνο) τη βρίσκουμε σε μαγαζιά με χρώματα
Παρασκευή (με τη θερμή μέθοδο)
Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα (μια χύτρα ατμού…που μας έχει χαλάσει..) ζεσταίνουμε το νερό μέχρι να γίνει χλιαρό.
Ρίχνουμε σιγά σιγά την καυστική σόδα ..ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Αφού διαλυθεί καλά, ρίχνουμε λίγο λίγο το λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά.
Όταν το μείγμα αρχίσει να πήζει ελαφρώς, κλείνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να πάρει λίγες ακόμα βράσεις.
Στη συνέχεια, το αποσύρουμε, το αφήνουμε να σταθεί λίγη ώρα και το βάζουμε σε καλούπια.
Αφού κρυώσει εντελώς, το αποθηκεύουμε σε χώρο μακριά από παιδιά.
Το φρέσκο σαπούνι δεν είναι κατάλληλο για χρήση, επειδή διατηρεί ακόμη τον αλκαλικό του χαρακτήρα… χρειάζεται 4-6 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η σαπωνοποίηση. 
Τότε θα έχουμε υπόλευκα σαπουνάκια με pH γύρω στο 7
Φυλάμε τα χρησιμοποιημένα σκεύη για μελλοντικές παρασκευές σαπουνιού και δεν τα επαναφέρουμε στην κουζίνα για.. μαγείρεμα.
prasino-sapouni-ftiaxte-to-i-mathete-na-eleghete-tin-poiotita-tou
Το Πράσινο σαπούνι (είπαμε και πιο πάνω) γίνεται από μη βρώσιμα λάδια, υποβαθμισμένα, αλλά και από..ακατέργαστο πυρηνέλαιο ελιάς, που το αγοράζουμε στην οδό Αθηνάς 1-1,5 Ευρώ το κιλό.. Το πυρηνέλαιο φτιάχνεται από σπασμένες ολόκληρες ελιές (σάρκα και κουκούτσι) και περιέχει χλωροφύλλη η οποία δίνει το πράσινο χρώμα στο φρέσκο σαπούνι.
Το χρώμα αυτό ξεθωριάζει σιγά σιγά καθώς το σαπούνι στεγνώνει και ωριμάζει..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου