Τρίτη 12 Απριλίου 2016

ΞΎΔΙ ΕΝΑΝΤΊΟΝ ROUNDUP: ΕΣΎ ΠΟΙΟ ΘΑ ΔΙΑΛΈΞΕΙΣ;

Όσοι έχουν ασχοληθεί με την καλλιέργεια έστω και ερασιτεχνικά, ξέρουν ότι ένας από τους μεγαλύτερους μπελάδες είναι τα "ζιζάνια" και ότι για την αντιμετώπισή τους απαιτείται κόπος και χρόνος. Εκεί έχουν πατήσει και οι εταιρείες φυτοφαρμάκων κι έχουν δημιουργήσει χημικά ζιζανιοκτόνα, δηλητήρια για τη γη, τη φύση και τον άνθρωπο.

Στους γνωστούς τρόπους οικολογικής αντιμετώπισης έρχεται να προστεθεί ένα ισχυρό όπλο, φθηνό, απλό χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση και χωρίς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Ποιο; το ταπεινό ξυδάκι.

Σύμφωνα με αναζητήσεις στο διαδίκτυο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την καταπολέμηση ενός από τα πιο επίμονα "ζιζάνια": της αγριάδας.

 Το απλό ξύδι που έχουμε στο σπίτι μας, περιεκτικότητας σε οξικό οξύ 5%, μπορεί να αφανίσει τα μικρά αγριόχορτα, ενώ με μεγαλύτερη περιεκτικότητα 10-20%  είναι πιο αποτελεσματικό (στο 80-100%), αλλά ο ψεκασμός με αυτό απαιτεί και τις απαραίτητες προφυλάξεις Το ξύδι μειώνει το ph του εδάφους, αλλά μετά από λίγες μέρες επανέρχεται στην πρότερη κατάστασή του.

(Αναζητήστε περισσότερα στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά: έρευνα Πανεπιστημίου Ιλιννόις, σελίδα του αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας).

Η βασική συνταγή

1 γαλόνι ξυδιού (περίπου 4,5 λίτρα)
30 ml σαπούνι πιάτων

(Κάποιοι ενισχύουν την παραπάνω συνταγή με αλάτι ή χυμό λεμονιού, ξινό κ.α.).

Γίνεται ψεκασμός άμεσα στα φύλλα των "ζιζανίων". Χρειάζεται να καλύψουμε την κύρια καλλιέργεια και τα φυτά που δεν θέλουμε να υποστούν κάποια βλάβη. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο όταν έχουμε ζέστη και έντονη ηλιοφάνεια. Για την αντιμετώπιση επίμονων "ζιζανίων" όπως η αγριάδα, προτείνεται από κάποια sites, η επανάληψη του ψεκασμού μετά από λίγες μέρες ή ακόμη και το πότισμα απευθείας στο χώμα και τις ρίζες των αγριόχορτων (αναλυτικά οδηγίες εδώ).

Πολλά ελληνικά sites έχουν αναρτήσεις γι' αυτό το θέμα (ενδεικτικά κάποια: Μικρή Φάρμα Χειροποίητον και ftiaxno .gr)
Στο παρακάτω βίντεο (είναι στα αγγλικά) βλέπουμε το ξύδι μέσα σε 7 ώρες να έχει καταστρέψει τα "ζιζάνια" πολύ πιο γρήγορα, φυσικά, χωρίς επιβάρυνση στο περιβάλλον και χωρίς να ρισκάρουμε χρήματα και κυρίως την υγεία μας με καρκινογόνα ζιζανιοκτόνα.

Αν μη τι άλλο, νομίζω  μια δοκιμή αξίζει!