Σάββατο 23 Απριλίου 2016

ΚΟΠΡΙΑ-ΕΜ-ΜΥΚΟΡΙΖΑ

Απο φαρμα δοξατου
Μαθήματα λίπανσης με μια μεγάλη δεξαμενή υδρολίπανσης που έχει μέσα μια πλατφόρμα κοπριά διαλυμένη σε 30 κυβικά μέτρα νερό.
Τα οφέλη της κοπριάς είναι γνωστά εδώ και χιλιετίες και θα τα διαβάσετε στο πρώτο σχόλιο.
Έχει όμως και τρία κακά, που την έχουν εξαλείψει ουσιαστικά από τις σύγχρονες αγροτικές πρακτικές
Α.μπορεί να κουβαλάει μαζί της ζιζάνια κι αρρώστιες
Β.μπορεί να μην έχει χωνέψει καλά και να "κάψει" κάποια σημεία .
Γ.Έχει μεγάλο όγκο σε σχέση με τα συμβατικά λιπάσματα
Αυτή η εξάλειψη της όμως έχει προκαλέσει ταυτόχρονα δύο μεγάλα προβλήματα.
-Οι κτηνοτρόφοι δεν ξέρουν τί να την κάνουν και τρώνε τα περιβαλλοντικά πρόστιμα το ένα μετά το άλλο
.
-Οι γεωργοί έχουν πολλαπλασιάσει το κόστος λίπανσης, το οποίο πλέον καθορίζεται από το εξωτερικό. Επιπλέον όμως τα χωράφια αδειάζουν από οργανική ύλη και χρειάζονται όλο και πιο πολλά λιπάσματα . Ένας φαύλος κύκλος που ωφελεί μόνο τις πολυεθνικές και πρέπει να σπάσει.
Η λύση στην περίπτωση της γειτονιάς μου είναι η δεξαμενή υδρολίπανσης με Ενεργούς Μικροοργανισμούς που λύνει και τα 3 προβλήματα
Α.Οι σπόροι των ζιζανίων μένουν στην δεξαμενή, ενώ τα πιθανά κακά μικρόβια εξοντώνονται από τους ΕΜ.
Β. Η κοπριά καίει τα φυτά με την θερμοκρασία της ζύμωσης της
και στερώντς τα άζωτο που δεσμεύουν τα μικρόβια που την ζυμώνουν. Ακόμη και ολόφρεσκη όταν είναι διαλυμένη στο νερό δεν μπορεί να κάψει τα φυτά γιατί το μικροβιλογικό φορτίο μοιράζεται και τελικά ωφελεί αντί να βλάπτει.
Γ. Εγω θα λιπάνω μόνο φέτος το καλοκαίρι, για να εμβολιάσω το χωράφι με ΕΜ και μυκόριζα που αναπαράγονται εδώ και 10 μέρες μέσα στην δεξαμενή. Απο κεί και μετά θα λιπαίνουν πολύ αποτελεσματικότερα τα ίδια τα ζώα. Όμως από την δεξαμενή μπορούν να τραβάνε έτοιμο λίπασμα σχεδόν 2 χιλιάδες στρέμματα γύρω μου. Αρκεί κάθε 1-2 μέρες να πέφτει μέσα μια πλατφόρμα φρέσκια κοπριά που έχει και 3πλό άζωτο.
Φυσικά οι γείτονες μου θ' αργήσουν να το δεχτούν , αλλά ελπίζω όταν δουν τα αποτελέσματα στα δικά μου χωράφια να πειραματιστουν τουλάχιστον.
Και ένα μικρό δώρο για τους ερασιτέχνες κηπουρούς, αλλα και τους μπαξεβάνηδες που δέν έχουν την πολυτέλεια της μεγάλη δεξαμενης.
αγοράστε μια παλετοδεξαμενη ενος κμ και γεμίστε την με φρέσκια κοπριά ή κανονική. Ρίξτε μέσα και ενα λίτρο ΕΜ και ένα σακουλάκι ξερή μαγιά μυκόριζας κι αφήστε τα 15 μέρες να ζυμωθούν και να πολλαπλασιαστούν. Οταν χρειάζεστε λίπασμα τραβήξτε όσο θέλετε απο την κάνουλα που έχουν συνηθως αυτές οι δεξαμενές Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν.